Minister in predsednik ŠOS-a sta poudarila, da je bil poldrugo uro trajajoč sestanek konstruktiven. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Minister in predsednik ŠOS-a sta poudarila, da je bil poldrugo uro trajajoč sestanek konstruktiven. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Tako kot minister in študenti, se tudi rektorica in rektorji strinjajo z nujnostjo neodvisne evalvacije uvedbe bolonjskega procesa v slovenskem visokošolskem prostoru. Foto: MMC RTV SLO
Tehten premislek o bolonjski reformi

Poleg tega je Gregor Golobič zagotovil pripravljenost za temeljito sodelovanje pri pripravi zakona o visokem šolstvu in uredbe o financiranju visokega šolstva. Oba dokumenta po njegovem mnenju zahtevata rešitev v čim krajšem času, še zlasti pa se mu zdi nujen nov visokošolski zakon - tudi zaradi vzpostavitve neodvisne agencije za kakovost.

Tudi predsednik ŠOS-a Danijel Bandelj je poudaril potrebo po vzpostavitvi nove, neodvisne agencije za kakovost v visokem šolstvu, pri čemer so ministru predali svoj koncept tovrstne agencije, "ki je plod večletnih preučevanj te problematike" in nezadovoljstva s sedanjim sistemom.

O tej temi se je minister Golobič nato pogovarjal še z rektorji univerz, ki prav tako izpostavljajo nujnost čimprejšnjega oblikovanja Agencije za kakovost v visokem šolstvu in podpirajo namero ministrstva po spremembi Zakona o visokem šolstvu.

Bandelj: Bolonjska reforma zdaj najpomembnejša
Minister in predstavniki študentov so se dotaknili tudi o bolonjske reforme. Bandelj meni, da je za študente v okviru le te najbolj pomembno vprašanje absolventskega staža. Kot opominja, je pravnih interpretacij o tem, ali bolonjskim študentom prve in druge stopnje ta pripada ali ne, več, zato naj bi na to vprašanje dokončno odgovoril DZ.

Minister pa je spomnil, da bodo z naslednjim študijskim letom pri vpisu ostali le bolonjski programi. "Načeloma bi morali bolonjski programi vključevati znotraj svojega sistema točkovanja tudi potrebno 'okno' za opravljanje tistih obveznosti, ki sodijo v absolventski staž," je dodal.

Golobič: Ne moremo čakati na nov zakon
Po njegovih besedah bi bilo treba pred vpisom v novo študijsko leto pridobiti "nedvoumen odgovor na vprašanje, kaj je z absolventskim stažem". Pri tem bodo na ministrstvu "temeljito razmislili" o možnosti obveznega tolmačenja zakona v DZ-ju, saj ne morejo čakati na sistemsko novelo zakona o visokem šolstvu.

Za študente z univerzitetno izobrazbo, ki bi se želeli vključiti v drugostopenjski bolonjski program in morajo po zdajšnji ureditvi to plačati, pa Golobič napoveduje, da bodo problematiko resno preučili. Ureditev socialnega statusa ne bi smel biti motiv urejanja tega področja, je menil.

Golobič: Vsi v študijskem procesu morajo biti izenačeni
Minister in predsednik ŠOS-a sta spregovorila še o izrednem študiju, cenah bonov in mnenju Kosove komisije, da so bile študentske volitve koruptivne. O izrednem študiju je Golobič dejal, da je treba zasledovati cilj, da so vse kategorije tistih, ki vstopajo v študijski proces, izenačene.

Glede bonov je Bandelj izrazil mnenje, da je bil dvig cen pričakovan ter da je bilo zaradi vključitve strankarskih podmladkov temu vprašanju morda namenjene preveč pozornosti.

Bandelj: ŠOS reagiral na nepravilnosti pri študentskih volitvah
O mnenju komisije za preprečevanje korupcije, da je pri volitvah na ŠOU v Ljubljani prišlo do korupcije, pa je predsednik ŠOS-a spomnil, da so se že odzvali na nepravilnosti ob izvedbi volitev v študentski zbor, komisija pa je v tem primeru pritrdila njihovim ugotovitvam. Minister je dodal, da bi bilo slabo, če bi država tu intervenirala, saj po njegovih besedah lahko študenti sami vzpostavijo red.

Marjetka Nared

Tehten premislek o bolonjski reformi