Bodo po Ljubljani zaradi davka rohneli traktorji? Foto: Goran Rovan
Bodo po Ljubljani zaradi davka rohneli traktorji? Foto: Goran Rovan
Bratuškova in kmetje brez dogovora

Predstavniki obrtnikov in kmetov so predsednici vlade Alenki Bratušek predstavili pomanjkljivosti novega nepremičninskega davka, zaradi katerih predstavniki obeh sektorjev napovedujejo proteste, je za Prvi Dnevnik poročala Aleksandra Trupej. Na sestanku so bili tudi predstavniki avtoprevoznikov, ki so izrazili svoje nestrinjanje glede novih cen vinjet in povišanja cestnin.

Vabimo vas, da se nam nocoj ob 21. uri pridružite na 1. programu TV Slovenije, ko bomo v živo predvajali pogovor s predsednico vlade Alenko Bratušek.


Prav tako bomo jutri na 1. programu TV Slovenija ob 21. uri predvajali pogovor s predstavniki opozicije.
Vabljeni k ogledu!

Kmetje, obrtniki in avtoprevozniki so prišli predsednici vlade in resornim ministrom povedat, da nepremičninski davek pomeni veliko izgubo za njihove panoge. »Naš cilj ni zrušiti vlado, pač pa vladi dopovedati, da so izgubili kompas,« je po sestanku povedal predstavnik avtoprevoznikov Andrej Klobasa.

Te že jutri čaka še sestanek s prometnim ministrom Samom Omrzelom. »Imamo tri točke, ki so predmet pogovorov: vinjete za kombije, subvencije za ekološko bolj primerna vozila in popusti pri ekološko bolj sprejemljivih tovornjakih,« je pojasnil.

Tudi obrtniki se bodo z vlado še pogajali, čeprav še vedno vztrajajo, da novih davkov ne bodo prenesli. Kmetje pa za zdaj pristajajo na obdavčitev, a le če bo narejena na podlagi pravičnejših izračunov. Te naj bi jim Bratuškova obljubila še ta teden.

Že večkrat neuspešno
Pogovorov na to temo v zadnjih tednih zelo veliko, čeprav niso rodili še nobenih sadov, je za Radio Slovenija poročala Jernejka Drolec. Po drugi strani pa vlada pri pobiranju nepremičninskega davka ne želi dopustiti nobenih izjem ali oprostitev.
Zveza lastnikov gozdov namreč še naprej nasprotujejo kakršni koli nepremičninski obdavčitvi gozdov, tudi zato, ker so kmetje v tem svojem lastništvu močno omejeni, poleg tega pa v njihovih gozdovih komercialne dejavnosti izvajajo tudi druge osebe ali organizacije.

Pripravljeni popustiti, a pod določenimi pogoji
Tudi predstavniki Agrarnih skupnosti (AS) vztrajajo pri oprostitvi plačevanja davka na nepremičnine in namesto tega predlagajo davek na dobiček AS-ja. Del kmetijskih pogajalcev je svoje zahteve že nekoliko omilil, in se je o stopnjah obdavčitve pripravljen pogovarjati pod pogojem, da popravijo vrednotenje kmetijskih in gozdnih zemljišč glede na kakovost za kmetijsko proizvodnjo.

Roman Žveglič, predsednik Sindikata kmetov Slovenije, večjih premikov ne pričakuje vse dotlej, dokler ne bodo zaropotali traktorji. Kmetom se ne mudi, pravi, časa imajo dovolj, vladi pa ga zmanjkuje.

Bratuškova in kmetje brez dogovora