Sova. Foto: Majda Lavrič
Sova. Foto: Majda Lavrič

Informacijo je prek Twitterja sporočil predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi). Navedel je še, da so bili v današnjem nadzoru na Sovi poleg njega še člani komisije Matjaž Nemec (SD), Žan Mahnič (SDS) in Zmago Jelinčič (SNS).

Podrobnosti o nadzoru niso znane, je pa to že tretji nadzor Knovsa na agenciji v zadnjih dneh, o katerih so obvestili javnost.

Ta teden že več nadzorov

V torek je parlamentarna komisija na Sovi opravila dva nadzora, in sicer napovedano v povezavi s kadrovanjem na agenciji, nenapovedano pa nadzor v povezavi s sledljivostjo uporabe specialne tehnike Sove. Pri tem je sodelovalo kar sedem članov Knovsa, in sicer poleg Tonina še Nemec, Mahnič, Jelinčič, Jerca Korče (LMŠ), Janez Janša (SDS) in Branko Simonovič (DeSUS).

Podrobnosti ne Tonin ne večina drugih članov komisije niso razkrivali, le Simonovič je pojasnil, da so preverjali tudi zaposlitev sorodnice nekdanje predsednice NSi-ja Ljudmile Novak na Sovi.

Tonin je sicer že pretekli četrtek napovedal, da bodo na agenciji ta teden preverili zakonitost zaposlitve sorodnice Novakove in ponovili nadzor v povezavi z zakonitostjo zaposlitve znanke premierja Marjana Šarca.

Prav razkritje te zaposlitve Šarčeve znanke je v zadnjih tednih razgrelo politično ozračje in odnose med Sovo ter parlamentarno komisijo. Knovs je na agenciji opravil nadzor že 1. oktobra, ko je zahteval podatke o zaposlovanju v času vlade Marjana Šarca. A Sova mu ne želi predati podatkov, ki se nanašajo na konkretne kadrovske zadeve, ker po njihovem prepričanju komisija nima pristojnosti za tak nadzor. Mnenja o tem so sicer različna, med drugim Tonin na podlagi nekaterih pravnih mnenj ocenjuje nasprotno. Tudi po mnenju Nemca je Knovs pristojen za to, da pri določenih institucijah izvaja nadzor tudi glede zaposlovanja.

Verk: Sovo se smeši pred drugimi obveščevalnimi službami

Sindikalist Frančišek Verk. Foto: BoBo
Sindikalist Frančišek Verk. Foto: BoBo

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk je ta teden vladi, DZ-ju in varuhu človekovih pravic poslal pismo, v katerem opozarja na posledice "merjenja moči med opozicijo in pozicijo" ob zaposlitvi uslužbenke Sove. Sova je tajna služba, ki se jo "degradira in smeši pred obveščevalnimi službami vsega sveta", je ocenil.

Verk navaja, da so ves čas po objavi o zaposlitvi konkretne uslužbenke na Sovi, ki je sicer znanka premierja Šarca, priča dogodkom, ki škodijo predvsem zaposlenim v Sovi in posredno negativno vplivajo na uspešnost in učinkovitost dela Sove. V sindikatu vladne agencije Slovenije (Svas), ki je član SDOS, ocenjujejo, da v pričujočem primeru ne gre le za ugotavljanje spornosti zaposlitve uslužbenke, temveč tudi za povsem nerazumen napad medijev na agencijo in njene uslužbence.

"Priča smo nedopustnim in skrajno škodljivim ravnanjem vseh predmetno odgovornih za varovanje osebnih podatkov in integritete omenjene javne uslužbenke, ki so ji bile na ta način nedvomno kršene temeljne človekove pravice," je zapisal in dodal, da jo je dogajanje spravilo v skrajno stisko in obup ter ogrozilo njeno zdravje.

Tistim, ki bi ta "zavržna ravnanja" opravičevali z interesom javnosti, pa želi povedati, da gre za zaposlitev v tajni službi, kjer se identitete in drugih osebnih podatkov uslužbencev ne sme razkrivati in jim na ta način že vnaprej onemogočiti delo.

Po njegovih besedah lahko vse stranke v postopkih zaposlitve uslužbenke in Knovs morebitne kršitve prijavijo na inšpektorat za delo ali javni sektor, "kajti edino pravnomočna odločba inšpektorata ali sodba pristojnega sodišča sta verodostojni ugotovitvi o zakonitosti postopka", je dodal.

Medijski linč pa, kot je navedel, pomeni že vnaprejšnjo javno obsodbo zaposlitve, kar pomeni, da je konkretna uslužbenka že vnaprej onemogočena izvrševati naloge v obveščevalni dejavnosti, "saj je razkrita in kot takšna že vnaprej predstavlja tarčo tujih obveščevalnih služb". Po njegovih besedah je tudi nedopustno, da posamezni člani Knovsa o tem že vnaprej senzacionalistično pišejo po spletu oziroma družbenih omrežjih.

Prepričan je, da Sova in njeni uslužbenci ne smejo postati žrtev tekme za oblast, še najmanj pa si sme kdorkoli v tem varnostno kritičnem času privoščiti slabitev oziroma obglavljenje Sove. "Priča smo merjenju moči med opozicijo in pozicijo, ki se vodi na najbolj občutljivem področju, saj je obveščevalna dejavnost eden od stebrov varnosti države, njenega gospodarstva in vseh njenih državljanov," je navedel.

Ob tem se je obregnil tudi ob posledice dogajanja za ugled Slovenije v EU-ju, saj da bomo na tak način ostali še bolj brez varnostnega zaupanja sosednjih držav, ki "nam bodo na meje privlekle vse možne varnostne sile in nas zaprle v varnostni žep", v katerem se bomo morali predvsem sami ukvarjati s tisoči ekonomskih migrantov.