Povabili so tudi župana Škofljice. Foto: Televizija Slovenija
Povabili so tudi župana Škofljice. Foto: Televizija Slovenija

Komisija znova razpravlja o nadzoru nad zakonitostjo in preudarnostjo zaposlovanja v Sovi. V torek je kot pričo povabila glavno inšpektorico za javni sektor Lidijo Apohal Vučković, saj je inšpektorat pri teh zaposlitvah ugotovil manjše kršitve, pa tudi župana Škofljice Ivana Jordana in direktorja Sove Rajka Kozmelja.

Izjav za medije po seji niso dajali. Predsednik komisije Matej Tonin se je novinarjem izognil in državni zbor zapustil skozi stranski izhod. Je pa na družbenem omrežju Twitter napovedal, da bo o zaključkih javnost pisno obvestil v sredo. "Upoštevam željo medijev in premierja Marjana Šarca, da medijske nastope člani Knovsa zmanjšamo na minimum," je še zapisal Tonin.

Tudi drugi poslanci medijem niso dajali izjav, le predsednik SDS-a Janez Janša je dogajanje pospremil z besedami: "Kremenčkovi. Ste gledali to risanko?"

Kozmelj pa je po koncu pogovora na vprašanje, ali je bilo težko, odgovoril: "Ne, prijetno."

Napeti odnosi
V preteklih mesecih so odmevali napeti odnosi med Knovsom in Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova), v središču pa je bila zaposlitev znanke premierja Marjana Šarca na agenciji. Mediji so poročali tudi o zaposlitvi sorodnice nekdanje predsednice NSi-ja, danes pa evropske poslanke Ljudmile Novak.

Začeli zasliševati priče domnevno spornih zaposlitev v Sovi

Po polemikah v javnosti in poizvedovanju Knovsa je nato inšpektorat za javni sektor na pobudo Sove na agenciji opravil nadzor. Ugotovitve je članom Knovsa danes predstavila Apohal Vučkovićeva, ki je sejo zapustila brez izjav medijem. Vučkovićeva je sicer javnosti že pojasnila, da so pri zaposlitvah štirih uslužbencev na Sovi ugotovili več formalnih kršitev. Preverili so "tudi dve zaposlitvi, glede katerih se je pojavljal dvom o tem, ali sta bili zakoniti". Nepravilnosti, ki so se omenjale v javnosti, pa po njenih navedbah ni bilo.

Šarčeva znanka je bila po poročanju medijev pred zaposlitvijo na Sovi zaposlena na Občini Škofljica. Kaj je župan Jordan danes povedal članom Knovsa, ni znano, saj je tudi on sejo zapustil brez izjav.