Knovs je zaslišal tudi državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, Damirja Črnčeca. Foto: BoBo
Knovs je zaslišal tudi državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, Damirja Črnčeca. Foto: BoBo

Na komisiji so na sejo, ki je spet potekala za zaprtimi vrati, povabili tri nekdanje direktorje Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), ki so jo vodili v letih od 2011 do 2013. Vabilu sta se odzvala Damir Črnčec, ki je Sovo vodil leta 2012, in Stane Štemberger, ki ga je nasledil leta 2013. Direktor Sove leta 2011 Sebastijan Selan pa se vabilu ni odzval.

Prejšnji teden so člani Knovsa pogovore opravili tudi z Andrejem Rupnikom, direktorjem Sove med letoma 2007 in 2010, že pred tem pa tudi z Zoranom Klemenčičem, ki je Sovo vodil od 2014 do septembra lani. Kot je povedal Tonin, se besede vseh štirih direktorjev ne skladajo s tistim, kar je povedala slovenska agentka v arbitraži Simona Drenik, ki so jo hrvaški obveščevalci ujeli v nedovoljenih pogovorih z arbitrom Jernejem Sekolcem.

Knovs bo zaslišal tudi uslužbence slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Foto: Pixabay
Knovs bo zaslišal tudi uslužbence slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Foto: Pixabay

Pričanje Drenikove se ne sklada s pričanji direktorjev Sove

Kaj natančno naj se ne bi ujemalo, predsednik preiskovalne komisije Matej Tonin ni pojasnil. Je pa napovedal, da se bodo člani komisije pogovorili s tistimi uslužbenci Sove, ki so delali s projektno skupino v arbitraži, da bi tako dejansko ugotovili, kakšna zagotovila je dobila Drenikova glede varnosti njenih komunikacij.

Prav tako so na sejo 28. junija povabili tudi nekdanja zunanja ministra Samuela Žbogarja in Karla Erjavca. Komisija je na pogovor povabila še Vlasto Vivod, vodjo Erjavčevega kabineta, in nekdanjega generalnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Tomaža Kunstlja. Ta je svoj prihod po besedah Tonina že potrdil.

Kot je še pojasnil Tonin, sta bila slednja vabljena, "ker so dosedanja pričanja pokazala, da bi njuno pričanje lahko pomembno prispevalo k temu, da se celotna zgodba razjasni".

Tonin: Preiskava ne bo škodila Sloveniji

Zavrnil je, da bi ta preiskava lahko imela neugodne posledice za Slovenijo. Arbitražno sodišče je namreč glede prisluškovalne afere ocenilo, da je Drenikova kot agentka Slovenije, torej da je Slovenija z nedovoljeno komunikacijo z arbitrom naredila prekršek, a da lahko kljub temu konča delo. To je tudi storilo in negativnih posledic za Slovenijo zdaj z razčiščevanjem afere ne more biti, je prepričan Tonin.

Matej Tonin je zavrnil ugibanja, da bi preiskava lahko imela negativne posledice za Slovenijo. Foto: BoBo
Matej Tonin je zavrnil ugibanja, da bi preiskava lahko imela negativne posledice za Slovenijo. Foto: BoBo

"Naše končno poročilo ne more vplivati na končno afero. Je pa z vidika interesov Slovenije izjemno pomembno, da sistemsko preverimo, kako država pristopa h ključnim, strateškim projektom, kakšne tehnične, finančne in človeške vire zagotavlja pri tako pomembnih projektih. To je poanta našega poročila," je še povedal Tonin.

Tonin je na novinarski konferenci tudi zatrdil, da preiskava Knovsa nima političnih ciljev. "Ne želimo političnih spopadov," je zatrdil Tonin. Erjavec je namreč menil, da je celotna preiskava uperjena proti njemu. Tonin je to označil za "zamegljevanje".

"Fokus naše komisije je, pripraviti končno poročilo, v katerem bo jasno razvidno, kako so Sova in druge pristojne službe obveščevalno in protiobveščevalno ščitile naše ključne in strateške interese," je še dejal predsednik Knovsa.

Črnčec: Knovs presegel svoja pooblastila

Črnčec, ki je zdaj državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, meni, da komisija s temi zaslišanji presega svoja pooblastila. "Moram reči, da je to vabilo nenavadno, a se ga bom udeležil, da izrazim spoštovanje do državnega zbora in do tega parlamentarnega telesa. Menim pa, da gre način, na katerega Knovs izvaja ta zaslišanja, iz okvirov namena te komisije in je zunaj njenega osnovnega cilja. To pa sta predvsem preiskovanje in nadziranje posebnih oblik pridobivanja podatkov Sove in prikritih policijskih ukrepov, " je v oddaji Politično s Tanjo Gobec v nedeljo dejal Črnčec.

Nadaljevanje zaslišanj Knovsa

Tožilec Pušnik Sovi očita prisluškovanje

Knovs se je na podlagi prijave pogovoril tudi s tožilcem Nikom Pušnikom, ki je prepričan, da se zoper njega nezakonito uporabljajo prikrita preiskovalna sredstva. Pušnik je po seji razkril, da so mu na komisiji pojasnili, da policija in Sova zoper njega nista uporabljali zakonitih preiskovalnih ukrepov.

Predsednik Knovsa Tonin je v izjavi novinarjem po seji komisije pojasnil le, da se je komisija odzvala na uradno prijavo tožilca in o tem povprašala tako Sovo kot policijo. Pridobila je odgovore, ki so jih danes predstavili Pušniku in z njim opravili tudi pogovor. Sprejeli so sklep, kako bodo naprej postopali, a vsebine sklepa Tonin ni razkril.

Tako tudi ni komentiral Pušnikovih navedb medijem po seji komisije, saj ima odgovor Sove oznako zaupno, odgovor policije pa interno. Pojasnil pa je, da je v tem primeru za Knovs zgodba "bolj ali manj končana".

Pušnik: Nihče ne bo prijavil samega sebe

Bolj zgovoren je bil Pušnik, ki je trdno prepričan, da je prišlo do nezakonitih prisluhov in provokacij in da se je ali pri policiji ali v Sovi tehnična oprema, ki je na razpolago za to, zlorabljala. Kot tožilec je bil po njegovih navedbah dolžan opozoriti, da obstaja sistemska težava, kako nadzorovati tehnično opremo, ki to omogoča.

"Kot sem predvideval in danes videl, je nadzor za nazaj izveden na podlagi poročil Sove in policije. Popolnoma logično pa je, da nihče ne bo ovadil samega sebe, da je počel kar koli nezakonitega. Iz tega pa ni mogoče sklepati, da se vendarle nekaj ni dogajalo," je navedel Pušnik.


Damir Črnčec je bil gost oddaje Politično s Tanjo Gobec:

Politično s Tanjo Gobec: Premierov svetovalec za nacionalno varnost ekskluzivno o migrantih, arbitraži, prisluhih
Knovs zaslišal Črnceca in Štembergerja