Hrvaški premier Zoran Milanović (SDP) sporoča, da
Hrvaški premier Zoran Milanović (SDP) sporoča, da "arbitražnega postopka ni mogoče nadaljevati ne v obstoječi niti v podobni obliki". Foto: EPA
false
Z Evropske komisije v Bruslju so sporočili, da še naprej podpirajo arbitražni postopek. Foto: Reuters
Hrvaška vztraja, da bo odstopila od arbitraže

Milanović je v odgovoru na Cerarjevo ponedeljkovo pismo, v katerem je slovenski premier opozoril, da je izvedba arbitražnega postopka edina pot za pravično rešitev vprašanja o meji, med drugim poudaril, da "arbitražnega postopka ni mogoče nadaljevati ne v obstoječi niti v podobni obliki".

Hrvaški premier je namreč ugotovil, da sta "verodostojnost in integriteta arbitražnega postopka v celoti ogroženi", sporočajo z Banskih dvorov. Milanović je sicer poudaril, da si bo Hrvaška še naprej prizadevala za iskanje rešitev pri določanju mejne črte s Slovenijo na kopnem in morju v skladu z mednarodnim pravom. Kljub incidentu v arbitražnem postopku je treba še naprej razvijati dobrososedske odnose dveh držav, ki sta zaveznici v Natu in partnerici v EU-ju, je še dodal.

Cerar je Milanovića v pismu spomnil, da arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško vsebuje ustrezne mehanizme za nadaljevanje postopka in da sta oba vpletena v prisluhe, slovenski sodnik na arbitražnem sodišču Jernej Sekolec in slovenska agentka na sodišču Haagu Simona Drenik medtem že odstopila.

Arbiter, ki ga Hrvaška ne more zavrniti?
Slovenija je danes imenovala predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama za novega člana arbitražnega sodišča. Hrvaški radio danes ugotavlja, da so se z izbiro francoskega pravnika potrdila medijska ugibanja, da bo slovenska vlada imenovala uglednega mednarodnega sodnika, ki naj ga Hrvaška ne bi mogla zavrniti.

Hrvaška je v preteklosti namreč večkrat poskušala doseči, da bi ravno Meddržavno sodišče odločalo o mejnem sporu s Slovenijo, med drugim zato, ker se to sodišče pri sprejemanju odločitev opira le na mednarodno pravo. Slovenija pa je v arbitražnem sporazumu dosegla, da arbitražno sodišče o meji na morju odloča tudi po načelu pravičnosti.

Podpora Bruslja arbitraži
Z Evropske komisije so pred tem sporočili, da razumejo skrbi Hrvaške, vendar pa popolnoma podpirajo arbitražni postopek. Obenem so poudarili pomen arbitražnega sporazuma za pravno varnost na obeh straneh. Tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva je v ponedeljek dejala, da "komisija podpira delo arbitražnega sodišča in verjame, da bodo pravila, ki sta jih državi sprejeli za njegovo delovanje, spoštovana".

Iz Zagreba pa po imenovanju novega arbitra in izrazu podpore Bruslja arbitraži sporočajo, da bo Hrvaška še naprej spoštovala vsa pravila mednarodnega prava in mednarodnih sodnih postopkov. "Ponavljamo ponedeljkove izjave premierja Milanovića, da bo Hrvaška izvajala svoje korake po relativno natančnih pravilih mednarodnega prava, ki jih bomo spoštovali, kot smo vedno spoštovali vsa pravila mednarodnega prava in mednarodnih pravnih postopkov," so za Slovensko tiskovno agencijo odgovorili s hrvaškega zunanjega ministrstva.

Sabor naj bi podprl prekinitev postopka
Na Hrvaškem se bo v sredo začela dvodnevna izredna seja sabora, na kateri se pričakuje, da bodo poslanci in poslanke podprli predlog vlade, da država zapusti arbitražni postopek. To so že podprli vodje poslanskih skupin. Zagreb namreč vztraja pri tem, da je arbitražni postopek nepovrnljivo kompromitiran zaradi nedopustne komunikacije Jerneja Sekolca in Simone Drenik.

Po ponedeljkovem srečanju z opozicijo je Milanović dejal, da si želi soglasja v parlamentu, da Zagreb nemudoma suspendira arbitražni sporazum in z arbitražnega sodišča umakne arbitra Budislava Vukasa, ki ga je kot člana sodišča imenovala Hrvaška.

Hrvaška vztraja, da bo odstopila od arbitraže