Prostori ministrstva za javno upravo - 76.000 evrov na mesec. Foto: MMC RTV SLO
Prostori ministrstva za javno upravo - 76.000 evrov na mesec. Foto: MMC RTV SLO
MNZ
Nesojeno ministrstvo za notranje zadeve. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo za javno upravo za najem poslovnih prostorov ministrstev in drugih upravnih organov na letni ravni plačuje slabih 5,5 milijona evrov.
Ministrstvo, pristojno za delovanje javne uprave, za najem prostorov tako odšteje okoli 450.000 evrov na mesec, je zapisano v predlogu odgovora vlade na vprašanje vodje poslanske skupine največje opozicijske stranke, Jožeta Tanka.


Na MJU-ju ob tem opozarjajo, da niso edini najemniki poslovnih prostorov za potrebe ministrstev, vladnih služb in organov v sestavi, vendar s podatki o najemih, katerih nosilci so druga ministrstva, ki prostore najemajo brez posredovanja ministrstva za javno upravo, ne razpolagajo.

Dodajajo pa, da so bila pred kratkim v sodelovanju z ministrstvo za kmetijstvo zaključena pogajanja z novim najemodajalcem, ki naj bi gornji znesek na letni ravni oklestil za okoli 800.000 evrov. "Če na trgu najdemo cenejše, primernejše prostore, uporabnike najetih prostorov na vseh lokacijah po predhodnem soglasju preselimo v te cenejše prostore."

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je do zdaj preko MJU-ja prostore najemalo za skoraj 54.000 evrov na mesec. Najemodajalec, v tem primeru paradržavni Kad je na leto, tako zaslužil skoraj 648.000 evrov.

Največji del skupnega zneska za najem poslovnih prostorov namenjajo:
- Ministrstvo za javno upravo 76.000 evrov/mesec
- Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo
70.000 evrov/mesec

- Ministrstvo za kulturo
68.000 evrov/mesec
(v vseh primerih je najemodajalec družba Hypo Leasing, d. o. o.)


Ministrstvo za javno upravo je nosilec 46 najemnih pogodb za najem prostorov, ki jih za svoje delo potrebujejo ministrstva, vladne službe in organi v sestavi. V enajstih primerih gre za najemne pogodbe, po katerih so najeti prostori za delovanje državnih upravnih organov na primarni ravni (služba vlade ali ministrstva), preostale pogodbe pa se nanašajo na zagotavljanje prostorskih razmer za delo državnih upravnih organov na sekundarni ravni (organi v sestavi ministrstev, upravne enote, inšpekcije ipd).