Cerar je Erjavčevo delovanje pred dnevi označil za otročje. Foto: BoBo
Cerar je Erjavčevo delovanje pred dnevi označil za otročje. Foto: BoBo
Koaliciji zmanjkalo časa za privatizacijo
Na tretjem: Nacionalni reformni program

Z dogovorjenim so zadovoljni tako v DeSUS-u kot v SD-ju. "Danes smo zelo blizu kompromisa," je po približno dvournem sestanku pri premierju Miru Cerarju povedal predsednik SD-ja Dejan Židan. O konkretnih številkah sicer ni želel govoriti, saj mora ukrepe potrditi še vlada, kar naj bi se zgodilo na seji v sredo. Po Židanovem mnenju je pomembno, da se je koalicija približala temu, da "vsi razumemo, da je treba na eni strani konsolidirati javne finance, istočasno pa varovati ljudi".

Koalicijskemu vrhu je številke danes predstavila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je zagotovil, da "se bodo izšle". V DeSUS-u so z dogovorom "zelo zadovoljni". "Usklajevanje pokojnin za 2014 bo, regres pa bo izplačan kot v letošnjem letu," je povedal Erjavec.

Nacionalni reformni program in program stabilnosti predvidevata zamenjavo kratkoročnih varčevalnih ukrepov z dolgoročnejšimi sistemskimi ali drugimi finančno primerljivimi ukrepi, kar nakazuje na to, da pri usklajevanju koalicije brez težav tudi tokrat verjetno ne bo šlo.

Erjavec pričakuje uskladitev pokojnin
Ob prihodu na koalicijski vrh pa je Erjavec ponovil zahtevo, da tako program stabilnosti in nacionalni reformni program omogočita realizacijo koalicijske pogodbe, to je usklajevanje pokojnin, če je gospodarska rast višja od 2,5 odstotka, ter izplačilo regresa upokojencem z najnižjimi pokojninami.

Predlog nacionalnega reformnega programa je sicer že v obravnavi v DZ, v četrtek pa je vlada pred socialne partnerje poslala še okvirni osnutek programa stabilnosti. Do konca meseca morata programa romati v Bruselj.

Brez razprave o klasifikaciji naložb
Čeprav je Erjavec v ponedeljek napovedal tudi zanimivo razpravo glede klasifikacije podjetij, te danes ni bilo. Za to je namreč zmanjkalo časa, je dejal Erjavec. Usklajevanje koalicije na to temo bo tako sledilo v prihodnjih dneh. V DeSUS-u sicer vztrajajo, da morajo med strateškimi podjetji, ki se ne bodo prodajala, ostati Zavarovalnica Triglav, Luka Koper, podjetja s področja elektrodistribucije in druge infrastrukture. Podobne ali še ostrejše zahteve glede prodaje imajo v SD-ju.

Koalicija je danes sicer še sprejela sklep, da podpira predlog opozicije o ustanovitvi komisije, ki bo nadzirala, kaj se je dogajalo v slovenskem bančnem sistemu.

Koaliciji zmanjkalo časa za privatizacijo
Na tretjem: Nacionalni reformni program