Ministri po današnji seji vlade poudarjajo, da je ta potekala kot običajno. A nad dejstvom, da so vsi trije ministri SD na dopustu, niso navdušeni. Foto: BoBo
Ministri po današnji seji vlade poudarjajo, da je ta potekala kot običajno. A nad dejstvom, da so vsi trije ministri SD na dopustu, niso navdušeni. Foto: BoBo
Dejan Židan, Janko Veber
DeSUS Vebrove (za Židanom) razrešitve ne bo podprl. V stranki namreč menijo, da je imel obrambni minister korekten namen. Foto: BoBo
Karl Erjavec
SD mora ostati v koaliciji, meni Erjavec, sicer te stranke ne bo več. Foto: BoBo
SD-jevi ministri sredi vladne krize na dopust
Napenjanje mišic SD-ja in SMC-ja

Kljub odsotnosti Dejana Židana, Anje Kopač Mrak in Janka Vebra je seja po besedah ministrov potekala kot običajno. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je poudaril, da mora biti ta vlada polno operativna in zelo delovna, zato po njegovem mnenju ni primeren trenutek za dopuste. Vseeno so sprejeli nekaj sklepov. "Očitno so utrujeni od teh afer," je dejal Karl Erjavec.

Premier Miro Cerar jim je tudi pojasnil, zakaj se je odločil za predlog za razrešitev ministra za obrambo Janka Vebra, in izrazil svoje razočaranje nad pogovorom z odhajajočo ministrico za izobraževanje Klavdijo Markež, ki mu ni razjasnila dvoma o svoji magistrski nalogi.

Po Koprivnikarjevih besedah še nimajo informacije, ali se bo Markeževa odpovedala tudi vnovičnemu prevzemu poslanske funkcije, vendar pa stranka SMC to od nje pričakuje. Če tega ne bo storila, bodo težavo reševali takrat.

Odstopna izjava Markeževe že v DZ-ju
Premier Cerar je odstopno izjavo Klavdije Markež poslal v DZ, začasno vodenje ministrstva za izobraževanje pa je spet prevzel sam. Tudi do uradnega prenehanja funkcije Klavdija Markež tako ne bo opravljala tekočih poslov.

.
Ministrici bo funkcija prenehala, ko se bo z njenim odstopom seznanil DZ. Obvestilo o odstopu se bo uvrstilo na dnevni red seje DZ-ja najpozneje v sedmih dneh po prejemu Cerarjevega obvestila.

.
Po seznanitvi mora premier najpozneje v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo začasno opravljal sam ali pa jo poveril drugemu ministru.

Kljub pretresom v vladi pa je minister za javno upravo prepričan, da bodo za Vebra in Markeževo našli boljše naslednike. Meni, da ni modro, da bi SD postavljal pod vprašaj sodelovanje v koaliciji zaradi ministra, ki je storil napako.

Tudi predsednik DeSUS-a in zunanji minister Karl Erjavec je prepričan, da bo obrambni minister Veber odstopil, koalicija pa bo šla naprej. Če SD ne ostane v koaliciji, ga ne bo več, meni Erjavec. "Ne vem, kaj tako dramatiziramo," je dejal Erjavec. Spomnil je, da ima SD tudi Ljubico Jelušič, ki je že bila obrambna ministrica in je dober kader.

DeSUS razrešitve ne bo podprl
Po seji vlade sta se posebej sestala premier in Erjavec, ki pa ob odhodu izjave novinarjem ni želel dati. Verjetno sta se pogovarjala o stališču DeSUS-a, ki Vebrove razrešitve ne bo podprl, saj je bil po njihovem mnenju ministrov namen korekten, a se je zadeve, kot je pojasnil Erjavec, nerodno lotil. V stranki pa se še niso odločili, ali bodo njihovi poslanci in poslanke pri morebitnem glasovanju o Vebrovi razrešitvi vzdržani ali ji bodo nasprotovali.

Odločitev bo sprejeta na seji DZ-ja, ko bodo tudi slišali Vebrove argumente. "On ima tudi hude očitke, ko pravi, da vlada ni vsega storila, kar zadeva Telekom," je spomnil Erjavec.

Erjavec: Veber nima ministrskih izkušenj
Že pred sejo vlade je Erjavec še enkrat ponovil, da Veber nima ministrskih izkušenj. "Vedno je sedel v DZ-ju, tam kakšne posebne odgovornosti ni. Lahko govoriš, kar hočeš, kot minister pa imaš odgovornost." Po Erjavčevem mnenju je imel Veber tudi slabe sodelavce. Profesionalni direktor Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo bi mu moral namreč glede analize posledic prodaje Telekoma povedati, da to ne gre, je dejal Erjavec.

"Židan je novinec v politiki"
Erjavec se je še odzval na besede predsednika SD-ja Dejana Židana, češ da se izjave DeSUS-a ves čas spreminjajo. "Mi imamo ves čas enako stališče. Židan je tudi bolj novinec na političnem prizorišču, nima teh izkušenj," je dejal Erjavec.

DeSUS je odprt tudi za pogovore o rekonstrukciji vlade, če bi to pomenilo, da bo vlada še učinkovitejša in bi hitreje realizirali koalicijsko pogodbo, je dejal Erjavec. A se to po njegovem mnenju ne bo zgodilo.

SD-jevi ministri sredi vladne krize na dopust
Napenjanje mišic SD-ja in SMC-ja