Janša je zagotovil, da je koalicija prebrodila začetne težave. Foto: RTV SLO
Janša je zagotovil, da je koalicija prebrodila začetne težave. Foto: RTV SLO

Državljanom smo brez stroškov prihranili nekaj 10.000 delovnih ur, in to samo s tem, ko je vlada spremenila predpise o krajevni pristojnosti.

Janez Janša, premier
Bajuk vidi minulo delo kot dobro popotnico. Foto: RTV SLO

Po besedah Janše se je koalicija v tem času ujela in realizirala zastavljene cilje. Priznal je, da je bilo nekaj težav v delovanju, ki pa so jih sproti odpravljali, tako da je koalicija po Janševem mnenju morda še bolj trdna kot na začetku.

Janša je spomnil, da polletno obdobje zaključuje sprejem strategije razvoja Slovenije, ki je nadgradnja ciljev, zapisanih v koalicijski pogodbi. "Vlada s tem ne deluje le na podlagi koalicijskega dokumenta, temveč tudi na podlagi formalne strategije razvoja Slovenije," je še dejal Janša.

Premier je poudaril, da je koalicija končala prvo fazo delovanja in prehaja v drugo. V končani fazi sta koalicija in vlada izvedli vrsto zadev, ki so pocenili in poenostavili življenje državljanov. V drugi fazi naj bi koalicijo čakala zahtevnejša naloga, saj bo morala uveljaviti nekatere zahtevnejše zakonske spremembe. Konceptualna podlaga za oblikovanje dokončnih predpisov in zakonov naj bi bila pripravljena do jeseni.

Bajuk: Preteklo delo dobra podlaga
Predsednik NSi-ja Andrej Bajuk je dejal, da je preteklo delo dobra podlaga za naprej, zadovoljstvo z njim pa upravičeno. "Zavedamo se, da je koalicijska pogodba napisana za obdobje celotnega mandata, zato vemo, da je v šestih mesecih nemogoče uresničiti vse, za kar se je koalicija zavezala v koalicijski pogodbi," je dodal Bajuk.

Tudi predsednik SLS-a Janez Podobnik meni, da se je koalicija dobro ujela. Po njegovih besedah so na sestanku razpravljali tudi o dobrih pripravah zakonskih besedil, ki jih dobi v obravnavo DZ, saj se s tem skrajša parlamentarna procedura.

Brez hitenja pri vojnih zakonih
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec pa je poudaril, da priljubljenost vladne koalicije potrjuje tudi visoka podpora javnosti. Med uspehi je izpostavil dogovor o doslednejšemu usklajevanju pokojnin, pojasnil pa je, da so se na sestanku dogovorili, da ne gre hiteti s sprejemanjem vojnih zakonov.

Državljanom smo brez stroškov prihranili nekaj 10.000 delovnih ur, in to samo s tem, ko je vlada spremenila predpise o krajevni pristojnosti.

Janez Janša, premier