Zdravko Počivalšek je bil gost tokratne oddaje Studio City. Foto: Televizija Slovenija
Zdravko Počivalšek je bil gost tokratne oddaje Studio City. Foto: Televizija Slovenija

Kaj bo s stranko SMC in vlado v prihodnje? Gospodarski minister in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek glede svoje vrnitve v poslanske klopi pravi, da je to skrajna možnost.

"Ta mandat poslanca je moj, v stranki SMC sem dobil največji odstotek glasov, še enkrat več, kot je bilo povprečje stranke, in skoraj 50 odstotkov več glasov kot prvi poslanec za mano. Sprejel bom odgovorno odločitev do stranke in gospodarstva," je povedal v oddaji Studio City na Televiziji Slovenija. O vtisu, da se mu nazaj med poslance ne mudi, pa: "Odgovoren moram biti do dela in v tem trenutku se ukvarjam z vprašanji, kako voditi ministrstvo, ko je treba postaviti pogoje za revitalizacijo gospodarstva."

Pa bi bila vrnitev v državni zbor zanj ponižanje? "Še enkrat bom ponovil, da je mandat moj, da sem jaz tisti, ki se bo odločil, kaj bo naredil z mandatom, nihče drug, to odločitev, ki jo bom sprejel, bom sprejel, ker bom tako mislil. Delam pa to, kar delam, z veseljem in verjamem, da lahko tukaj več pripomorem slovenskemu gospodarstvu."

O morebitnem žrtvovanju v primeru reševanja Janševe vlade pa je dejal, da "ta vlada ni Janševa vlada, ampak koalicijska". "Verjemite, da bom znal sprejeti trezno odločitev, ki bo najboljša, da bomo lahko nadaljevali realizacijo koalicijske pogodbe," je dodal.

Z voditeljem Marcelom Štefančičem sta govorila tudi o izginulih glasovih pri glasovanju o zamenjavi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Počivalšek je dejal, da se s špekulacijami o tem, kdo ni dal svojega glasu, ne ukvarja in da je normalno, da si koalicija želi svojega vodjo poslancev in poslank. O Zorčiču pa, da "če bi imel politično kulturo, bi sam odstopil". "Še pred dvema mesecema je zatrjeval, da je potrebno, da se na glasovanju o konstruktivni nezaupnici glasuje, zdaj, ko je bilo treba glasovati o njem, pa je čudežno spremenil mnenje. Mislim, da se bo na tem področju našla rešitev."

Zdravko Počivalšek o SMC-ju, koaliciji in vladi

"V takem zakonu je treba iskati točke, ki te združujejo"

Ali se bo usmeritev stranke po odhodu treh "liberalnih" poslancev spremenila? "Mi smo bili liberalna centristična stranka, taki bomo tudi v prihodnje, smo stranka, ki je sposobna sodelovati z levimi in desnimi, preden je ta vlada nastala, smo se skupaj odločili, da gremo vanjo," je odvrnil Počivalšek. O napadu predsednika vlade Janeza Janše na ustavno sodišče, spopadih z Evropskim parlamentom v povezavi z mediji, vojni z EU-jem pa je voditelju dejal, da nima točnih podatkov, saj se ta ocena ne more ustvariti na osnovi medijev, ampak na podlagi tega, "kar mi počnemo". "Dejstvo je, da so določene stvari takšne, ki nas nervirajo, treba pa je povedati, da je treba v takem zakonu iskati točke, ki te združujejo. Teh je več od stvari, ki se potencirajo in na katerih se išče točka razhoda," meni predsednik SMC-ja.

Ena od tem pogovora je bila tudi negotov položaj Slovenske tiskovne agencije, ki je 100 dni brez zakonsko določenega državnega denarja. In zakaj SMC še naprej dopušča mrcvarjenje STA-ja? "Ne gre za 100 dni mrcvarjenja, gre za to, da mora nekdo, ki je podpisal neko pogodbo, to tudi spoštovati in se po njej ravnati. Ne morete samo enostransko poročati o zadevi, ki ni črno-bela. Tukaj ni prostora za egotripe tako na eni in drugi strani," je odgovoril Počivalšek, ki je v isti sapi gledalcem naznanil, da je STA zanj pomembna državna institucija, eden od medijev, ki ga zelo ceni, prav tako eden redkih, ki korektno poroča o zadevah. "Seveda pa tudi za STA velja zakonodaja, ima podpisano pogodbo z Ukomom, ki je predstavnik vlade, veseli me, da je danes prišlo pismo direktorja STA-ja, da bo posredoval zahtevane podatke, in verjamem, da se bo ta problem končno in hitro rešil."

S katerimi strankami se bodo torej povezovali v prihodnje? Z desnico?

Počivalšek vztraja pri tem, da s sorodnimi istomislečimi strankami na sredini. "Delamo na tem, da se povezujemo s tistimi, ki so zunaj parlamenta, znotraj parlamenta nam je najbližje stranka DeSUS. Veseli nas, da so se odločili, da bodo stranka centra, kar nam omogoča, da začnemo pogovore o sodelovanju. To smo navsezadnje v preteklosti že začeli, ampak so se zaradi vseh turbulenc zadeve zamaknile."

Nekdanja vodja poslanske skupine Janja Sluga meni, da SMC vse bolj postaja SDS-ov satelit. Počivalšek pa odgovarja, da imajo zgolj dve možnosti – da delajo, kar bodo potrebovali za realizacijo koalicijske pogodbe, ali iščejo spore in poglabljajo zadeve.

"Janja Sluga pa je kot vodja poslanske skupine zlorabila zaupanje, na zahtevo drugih poslancev sem moral pristopiti k temu, da sprožimo proces njene zamenjave, do česar pa zaradi njenega odstopa tako ali tako ni prišlo."

Počivalšek je že pred časom v oddaji Studio City dejal, da je vlada med obvladovanjem epidemije zamočila pri zaupanju. Ko je pretekli teden ustavno sodišče zadržalo odlok, sta notranji minister Aleš Hojs in predsednik vlade po mnenju voditelja ponorela. Prvi je zagrozil, da bodo zadeve zaostrili drugače. Štefančič je zato predsednika SMC-ja vprašal, ali mu zdi, da takšne grožnje krepijo zaupanje v vlado in ukrepe? "Zaupanje v vlado slabi takšna interpretacija moje izjave, ki ste jo tukaj podali. Opredelil sem se do dela menedžiranja zdravstvene krize, odgovorno trdim, da je vlada dobro upravljala to krizo, da je s protikoronskimi ukrepi rešila največje število delovnih mest /.../ da pa imam sam težave s psihološko percepcijo prenosa ukrepov do vseh nas, ki živimo v Sloveniji. Za to se nismo dovolj potrudili, za tako igro potrebujemo kolektiven pristop vseh, tudi medijev. Skratka, bi bilo zaželeno, da igramo vsi skupaj."

Ob koncu pogovora sta spregovorila tudi o prihodnjem rahljanju ukrepov na področju gostinstva. Počivalšek je dejal, da se število okužb, potem ko so bile nekaj tednov terase gostinskih lokalov v nekaterih regijah odprte, ni povečalo. Gospodarski minister verjame, da bodo v sredo "pogumno končno pristopili k odpiranju gostinstva, prvi korak je odprtje teras". Te so bile zaprte rekordno število dni, zaradi česar mora obstajati "orjaški razlog". Pa je ta tudi zares obstajal? "To so bile številke novookuženih, ki nam niso omogočale narediti to drugače, kot smo. Upam, da bodo številke tokrat toliko boljše, da bomo lahko naredili ta pomemben korak," je izpostavil.

In kaj Počivalšek meni o zamudah pri cepljenju? Te namreč posledično vplivajo tudi na gospodarstvo. "Mene skrbi, ker je to pomemben del oživitve gospodarstva, vendar delamo vse, da pridobimo zadostno število odmerkov cepiva, da lahko tukaj naredimo pomembne korake naprej. Glede na dobave v prihodnjem obdobju sem optimističen, da se bo tudi s tega vidika omogočila obnova gospodarstva."