Poslanci bodo o koalicijski pobudi odločali prihodnji teden. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci bodo o koalicijski pobudi odločali prihodnji teden. Foto: MMC RTV SLO

Pokojninska reforma, ki jo je vlada predstavila jeseni leta 2009, je po odložilnem vetu državnega sveta kljub nasprotovanju DeSUS-a prestala tudi drugo odločanje poslancev državnega zbora.

Sindikat reformi ostro nasprotuje
Reforma, ki bo med drugim zvišala upokojitveno starost in podaljšala delovno dobo, je razburila sindikalne centrale, ki se z zaostrovanjem pogojev upokojitve ne strinjajo. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je zato sredi decembra vložila referendumsko pobudo za začetek postopka za razpis referenduma, ki so ga podprli z več kot 22.100 podpisi.

Koalicijski poslanci bodo potrebne podpise zbrali v četrtek, pred vložitvijo pobude za presojo ustavnosti napovedanega referenduma, je napovedal Kumer, poslanci pa naj bi o pobudi odločali na izredni seji, ki bo predvidoma prihodnji teden.

Zaradi napovedi referenduma zakon še ne velja
Zaradi referendumske pobude sprejeti pokojninski zakon ni začel veljati z letošnjim letom, kar je sicer želela vlada. V skladu z referendumskim zakonom je predsednik DZ-ja Pavel Gantar že razpisal 35-dnevni rok za zbiranje 40 tisoč podpisov, potrebnih za razpis referenduma. Sindikat mora potrebne podpise zbrati med 6. januarjem in 9. februarjem.