Zaradi del na cestninskih postajah in zaradi množičnega vračanja kartic ABC pred cestninskimi postajami nastajajo kolone. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi del na cestninskih postajah in zaradi množičnega vračanja kartic ABC pred cestninskimi postajami nastajajo kolone. Foto: MMC RTV SLO
Zastoji na cestah

Delavci so pred uvedbo vinjet, ki bodo začele veljati 1. julija, začeli prilagajati prometno signalizacijo in ostale prometne ureditve na cestninskih postajah, zato je je mogoče, da pred cestninskimi postajami nastane gneča.

Prva faza prilagoditve cestninskih postaj bo trajala do 30. junija in ne predvideva gradbenih ukrepov, temveč zgolj začasne prometne preureditve s prometno signalizacijo in opremo, talne označbe ... K načrtovanju druge faze bo Dars pristopil po 1. juliju.

Po uvedbi vinjetnega sistema cestninjenja zapornic ne bo na glavnih/sredinskih prometnih pasovih, ki bodo namenjeni t. i. vinjetnim vozilom. Vsa vozila nad 3,5 tone bodo cestnino do uvedbe elektronskega sistema cestninjenja v prostem prometnem toku s satelitsko tehnologijo - po akcijskem načrtu vlade je ta način cestninjenja predviden v drugi polovici leta 2009 - cestnino plačevala na obstoječi, t. i. klasičen način (gotovina, Darsova kartica Transporter, kreditno/plačilne kartice).

Za zdaj Dars v nočnem času ne izvaja del, saj naj bi zaradi "slabše vidljivosti prišlo do netočnosti izvedbe". Pri tem pa dodajajo, da bodo kljub temu zadnje dni pred uvedbo vinjetnega sistema cestninjenja delali tudi ponoči, ker bodo potrebne preusmeritve prometa in odkrivanje nove vertikalne signalizacije ter brisanje oz. odstranjevanje stare signalizacije.

Minister za promet, Radovan Žerjav, se je sicer še odločil, da Dars med 1. julijem in 1. septembrom ne sme izvajati rednih obnovitvenih del, razen na ljubljanskem obroču. "Dejstvo je, da smo se vsi vedno bali turističnih sezon in z njimi povezanih prometnih zamaškov. Ne zdi se mi pametno, da bi te zamaške delali zavestno, zato bomo vzdrževalna in obnovitvena dela opravili spomladi oziroma jeseni," je svojo odločitev pojasnil Radovan Žerjav.

Zastoji na cestah