Vinjete bodo prodajali Petrol, OMV Slovenija, Kompas MTS, Tobačna 3dva, Delo prodaja, Pošta Slovenije, AMZS in cestninske postaje, na Darsu pa ocenjujejo, da bo prodajnih mest več kot 1.000. Foto: MMC RTV SLO
Vinjete bodo prodajali Petrol, OMV Slovenija, Kompas MTS, Tobačna 3dva, Delo prodaja, Pošta Slovenije, AMZS in cestninske postaje, na Darsu pa ocenjujejo, da bo prodajnih mest več kot 1.000. Foto: MMC RTV SLO
Uvedba vinjet

Minister, ki je vinjeto dobil od prvega moža Darsa Tomislava Nemca, pravi: "Zadovoljen sem, da projekt uvedbe vinjet teče tako, kot smo ga zastavili." Čeprav se bo prodaja vinjet začela vsak čas, pa Žerjav opozarja, da je za uspešno izvedbo projekta treba še pripraviti pravilnike, opremiti nadzornike in urediti cestninske postaje.

Kot je povedal Nemec, je Družba za avtoceste v RS (Dars) prvo pošiljko vinjet, ki jih tiska slovensko-češki konzorcij Riko-Optaglio, prevzela v nedeljo, v torek oz. v sredo pa bodo že na prodajnih mestih.

Vinjete bodo prodajali Petrol, OMV Slovenija, Kompas MTS, Tobačna 3dva, Delo prodaja, Pošta Slovenije, AMZS in cestninske postaje, na Darsu pa ocenjujejo, da bo prodajnih mest več kot 1.000. V tujini bodo vinjete na prodaj na vseh večjih bencinskih servisih.

90 cestninskih nadzornikov že pripravljenih
Vinjete se bodo začele uporabljati 1. julija. Kot je povedal Nemec, so zaposleni na Darsu za opravljanje nadzora nad uporabo vinjet že opravili ustrezne izpite: "Tako bo v prvem mahu 90 cestninskih nadzornikov ustrezno usposobljenih in bodo lahko kompetentno nadzirali uporabo vinjet."

Cena polletne vinjete bo 35 evrov, za letno pa bo treba odšteti 55 evrov. Vozniki motornih koles pa bodo morali za polletno vinjeto odšteti 17,50 evra in za letno 27,50 evra. Vinjete bodo letos zelene, prihodnje leto pa oranžne barve. Letos bo mogoče kupiti le polletne vinjete, najpozneje decembra pa bomo lahko kupili tudi vinjeto za leto 2009.

Rušenje cestninskih postaj proti koncu poletja
Nemec je še zatrdil, da prva faza uvedbe vinjet, torej do 30. junija, poteka po finančnem načrtu v višini 3,2 milijona evrov, vanjo pa je vključena postavitev prometne signalizacije in druge prometne opreme. Cestninske postaje pa bodo nekaj časa še ostale, saj Dars njihovo rušenje načrtuje proti koncu poletja. Do takrat bo vožnja po avtocestah še vedno upočasnjena, saj bo mimo cestninskih postaj hitrost omejena na 30 km/h.

Uvedba vinjet