Vinjeto si že lahko namestite na vetrobransko steklo, cestnino pa boste morali na cestninskih postajah plačevati še do 1. julija. Foto: www.dars.si
Vinjeto si že lahko namestite na vetrobransko steklo, cestnino pa boste morali na cestninskih postajah plačevati še do 1. julija. Foto: www.dars.si
Cestninska postaja
Cestninske postaje na avtocestah ostajajo predvidoma do konca poletja. Foto: MMC RTV SLO

Vinjete so na prodaj na bencinskih servisih Petrola in OMV-ja, v trafikah, poslovalnicah Pošte Slovenije, AMZS-ja, na cestninskih postajah in v prodajalnah Kompasa. V tujini bodo vinjete na voljo na vseh večjih bencinskih servisih. Vinjete so letos zelene barve, prihodnje leto pa bodo oranžne.

V prodaji so tako polletne vinjete, za katere morajo vozniki osebnih vozil odšteti 35 evrov, vozniki motornih koles pa pol manj. Od 1. januarja 2009 bodo v veljavi tudi letne vinjete, ki pa bodo stale 55 oziroma 27,5 evra. Na voljo bodo najpozneje decembra letos. Pri tem se postavlja vprašanje, zakaj vinjete ne veljajo eno leto, kar pomeni, da bi voznike vožnja po avtocestah v drugi polovici letošnjega leta stala 27,5 evra.

Evropska komisija zahteva pojasnila
Evropska komisija je od Slovenije že zahtevala dodatna pojasnila v zvezi z uvedbo vinjet, za kar ima Slovenija 14 dni časa. To sicer še ne pomeni, da je proti Sloveniji uveden postopek, bo pa komisija proučila odgovor in se nato odločila o morebitnih nadaljnjih korakih. V začetku meseca je namreč Združenje evropskih avtomobilskih klubov uradno protestiralo pri Evropski komisiji proti uvedbi vinjet na slovenskih cestah.

Žerjav z vinjeto A 0000001
Minister za promet je vinjeto s serijsko številko A 0000001 za službeni avtomobil ministrstva že prejel. V ponedeljek se je namreč začela distribucija vinjet na prodajna mesta po Sloveniji.

Cestninske postaje za zdaj ostajajo
Cestninske postaje bodo predvidoma do konca poletja še ovirale promet na avtocestah. Dars namreč rušenje načrtuje do konca poletja. Do takrat pa bo omejitev hitrosti skozi cestninske postaje 30 km/h.