Miran Zupanič je bil gost MMC-ja Foto: MMC RTV SLO
Miran Zupanič je bil gost MMC-ja Foto: MMC RTV SLO

Programski svet Radiotelevizije Slovenija je v ponedeljek za novega predsednika sveta skoraj soglasno izvolil nekdanjega predsednika Nacionalnega sveta za kulturo, režiserja Mirana Zupaniča, sicer profesorja filmske režije na ljubljanski akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT).

Celoten klepet si lahko preberete tukaj

"V vlogi predsednika programskega sveta si bom najprej prizadeval, da delo sveta organiziramo tako, da bomo sprejemali čim bolj pretehtane programske odločitve. Moji prvi drobni prispevki bodo torej šli v smer zagotavljanja bolj kvalitetnih procesov odločanja: prevetritev poslovnika, premislek o oblikovanju novih delovnih teles programskega sveta, večja intenziteta dela teh delovnih teles... skratka, čaka me vrsta organizacijskih nalog, ki za javnost niso kaj prida zanimive," je opisal svoje prve naloge.

Po tem pa bo njegov glavni cilj zagotoviti demokratično, pluralno in strpno razpravo svetnikov, skrbno tehtanje argumentov za sprejem ali zavrnitev posameznih odločitev ter kvalitetna komunikacija z vodstvom RTV Slovenija in vsemi programskimi sklopi, je dejal in dodal: "Seveda bi želel, da so vse odločitve sprejete kolikor je mogoče neodvisno od strankarskih, klientelističnih in kariernih interesov, koliko je to realno, pa bo pokazal čas."

Na vprašanje, koliko se politika vpleta v delovanje RTV-ja, pa je dejal: "Politika se ne vpleta v RTV, politika je RTV! Politika jo je ustanovila, odmerja ji obseg financiranja, predpisuje naloge, izbira odločevalce, ki izbirajo naprej... skozi svoje filiale, akviziterje in zastopnike plasira programske vsebine v svojem interesu... Ali obstaja še kakšna druga RTV? Civilna, državljanska? Upam, da ja, sicer ne bi sedel v programskem svetu."