Ena izmed tem pogovorov je bila reforma evropskega sladkornega sektorja. Foto: epa
Ena izmed tem pogovorov je bila reforma evropskega sladkornega sektorja. Foto: epa

Lukačičeva je s Fischer Boelovo ob robu zasedanja generalne skupščine Evropskega združenja za trgovino z živino in mesom govorila zlasti o politiki razvoja podeželja v luči prihodnje finančne perspektive EU-ja.

Lukačičeva je komisarko seznanila s slovensko podporo predlagani politiki razvoja podeželja za obdobje 2007-2013 in s slovenskimi pričakovanju, da bi bil dogovor dosežen še v juniju 2005.

Fischer Boelova je med drugim pohvalila dozdajšnje slovenske dosežke na področju razvoja podeželja in izrazila upanje, da se bo tekoča evropska
diskusija o prihodnji finančni perspektivi končala dobro tudi z vidika politike razvoja podeželja, saj bo sicer za to področje namenjenih občutno manj sredstev.

Za ohranitev proizvodnje sladkorja
Sogovornici sta govorili tudi o nujnosti reforme sektorja sladkorja v EU-ju. Slovenska stran se po besedah predstavnikov ministrstva zaveda neizogibnosti
reforme na tem področju, vendar ob tem zagovarja postopno in previdno znižanje cen. Slovenija sicer z zaskrbljenostjo spremlja novice o morebitnem še večjem znižanju cen sladkorne pese in sladkorja, saj bi to lahko ogrozilo pridelavo sladkorne pese v Sloveniji.

Po mnenju Fischer Boelove je potrebno zagotoviti ohranitev proizvodnje sladkorja v Evropi ter preprečiti propad pridelovalcev sladkorne pese. Kot je dejala, bodo morale biti vse države članice, tako stare kot nove, pri tem vprašanju enakopravno obravnavane.