Člani parlamentarne komisije za nadzor Sove so prejeli 35 strani dolg osnutek poročila o delu komisije od marca letos. Foto: RTV SLO
Člani parlamentarne komisije za nadzor Sove so prejeli 35 strani dolg osnutek poročila o delu komisije od marca letos. Foto: RTV SLO
Rudolf Moge
Član komisije Rudolf Moge (LDS) meni, da bi vlada morala sodelovati s komisijo in ji posredovati zahtevane informacije. Foto: RTV SLO
Poslanci bodo spet obiskali Sovo

Vodja komisije Dušan Kumer je že pripravil osnutek poročila o delu komisije. Povedal je, da komisija ugotavlja, da je odnos med vsemi tistimi, ki nadzirajo varnostne in obveščevalne službe - vlado, komisijo in Sovo-, nejasen. Od vlade bodo zahtevali dokončno poročilo o Sovi, ki ga vse do danes še niso prejeli.

S spremembo zakonodaje bo nejasnosti konec
Predsednik komisije je dejal, da bodo v sklepih komisije predlagali tudi konkretne spremembe zakonodaje, posledica pa bodo jasni in nedvoumni odnosi med vsemi odgovornimi za nadzor nad agencijami. Kumer drugih podrobnosti poročila ni želel razkriti, člani komisije pa se bodo sestali v četrtek in poročilo predvidoma sprejeli.

Rudolf Moge (LDS) je povedal, da bodo v agenciji preverili, koliko sredstev je bilo v črnem fondu, kdaj so se začela zbirati in kako so jih razporejali. Dejal je, da je nesprejemljivo, da vlada niti enkrat ni stopila v stik s komisijo. Njegovo osebno prepričanje je, da si je vlada zaradi načina razreševanja nepravilnosti v Sovi nakopala jezo tujih tajnih služb, s katerimi je Sova sodeloval.

Dejal je, da gre za dve, na svetovnem prizorišču pomembni tuji agenciji, tajni fond pa naj bi se napajal prav iz sodelovanja teh služb s Sovo. Miro Petek (SDS) pa meni, da se zadeve umirjajo, saj predsednik v ponedeljek ni dobil nobenega vprašanja na temo Sove.

Komisija bo konec tedna dobila tudi novo sestavo. Predsedoval naj bi ji Pavel Gantar (NP), člana pa bosta postala Rudolf Petan in Jožef Jerovšek (oba SDS). Večino v komisiji bo tako imela koalicija. Razmerje naj bi se ponovno spremenilo v prid opozicije, ko bodo sprejete spremembe poslovnika.

Zamere tujih obveščevalcev?
Po poročanju nekaterih medijev si je slovenska vlada z razkritjem tajnega fonda agencije nakopala jezo tujih obveščevalnih služb, med drugim nemškega BND-ja, ki naj bi imel poslovalnice v središču Ljubljane na Slovenski cesti.

BND naj bi skupaj s Sovo sodeloval pri različnih projektih, ki so se financirali iz tajnega fonda. Med drugim naj bi iz središča Ljubljane nadzorovali telekomunikacijski promet na celotnem Balkanu.

Po besedah Rudolfa Mogeta si je vlada s takšnim načinom reševanja nepravilnosti nakopala jezo vsaj dveh svetovno zelo pomembnih obveščevalnih služb.

Poslanci bodo spet obiskali Sovo