Brez glasu proti je komisija sklenila državnemu zboru predlagati, naj vse institucije in funkcionarje na vseh ravneh pozove k upoštevanju priporočil varuha.

Delo varuha je tudi lani močno zaznamovala pandemija covida-19. Obravnaval je 6863 zadev, kar je tretjina več kot v obdobju pred epidemijo in hkrati rekordno število primerov, odkar je varuh, je na seji ob predstavitvi letnega poročila povedal varuh človekovih pravic Peter Svetina. Lani so ugotovili 276 kršitev človekovih pravic, temeljnih svoboščin in drugih nepravilnosti, kar je v primerjavi z letom 2020 za dobrih 40 odstotkov manj. Največ kršitev, kar 63, so našteli na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V poročilu je varuh podal 86 novih priporočil. Svetina je izpostavil priporočilo ministrstvu za zdravje in Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), da se zavarovancem omogoči doplačilo nadstandardne storitve. "Od vlade pričakujem, da zagotovi, da bodo pristojni organi začeli učinkovito uresničevati vsebinsko neuresničena priporočila, ki jih poudarjamo že vrsto let in bodo med sabo v ta namen tudi sodelovali, kadar je to potrebno. Odgovornost je na vladi, zato pričakujem aktivno koordinacijo, če ne gre drugače, lahko tudi od kabineta predsednika vlade," je poudaril.

Kot je dejal, človekove pravice niso le neki oddaljen pravniški pojem, ampak morajo biti zagotovljene vsakomur. Posameznikom morajo ob tem biti na razpolago tudi ustrezni mehanizmi in pravna sredstva, da se kršitve odpravijo. "Opozorili smo na primer, da za opomin pred odpovedjo delovnega razmerja, ki ima pozneje lahko za posledico dejansko odpoved delovnega razmerja, delavcu ni zagotovljeno sodno varstvo, čeprav gre za samostojno sankcijo. Pozivamo, da se to področje čim prej ustrezno uredi," je še povedal Svetina.

Varuh je tudi lani veliko pozornosti namenjal različnim ranljivim skupinam, kot so otroci, invalidi, starejši, ženske, narodne in etnične skupnosti, zaposleni, brezposelni, verske skupnosti, LGBTIQ+ in tujci. Po mnenju varuha je nesprejemljivo, da katero koli ranljivo skupino odrivamo na rob družbe in ne upoštevamo njihovih z ustavo zagotovljenih pravic.

Med zadevami, ki se nanašajo na ministrstvo za delo, je Svetina denimo navedel, da mora država sprejeti tudi strategijo deinstitucionalizacije za starejše. Še vedno ostaja neuresničeno tudi lansko varuhovo priporočilo o uvedbi družinske asistence v družinah, ki skrbijo za otroke s posebnimi potrebami, mlajše od 18 let.

Varuh je predstavil tudi poročilo Državnega preventivnega mehanizma. V posebnih socialnovarstvenih zavodih so preverjali predvsem prezasedenost varovanih oddelkov. "Nevzdržne razmere na teh oddelkih, ki trajajo že več kot deset let, lahko nedvomno opredelimo kot grdo ravnanje s stanovalci, za kar pa je odgovorna država," je še dejal Svetina.

Vlada v odzivnem poročilu poudarja, da ugotovitve in priporočila iz varuhovega poročila prispevajo k višjim standardom varstva človekovih pravic. Od 86 novih priporočil se jih 81 nanaša na vlado. Glede na oceno posameznih resorjev 31 priporočil predstavlja stalno nalogo, 19 jih je v celoti realiziranih, 17 delno realiziranih in 10 nerealiziranih.

Vlada je sklenila, da je bil pri izvrševanju priporočil storjen določen napredek in da si prizadeva, da bi se priporočila čim dosledneje uresničila. Od približno 500 priporočil v poročilu Državnega preventivnega mehanizma je bilo približno 200 realiziranih.

Lucija Tacer (Svoboda) je v razpravi poudarila, da je sodelovanje na področju človekovih pravic nujno. Poudarila je potencialno sodelovanje, ki ga vidi od poslank in poslancev pri uresničevanju priporočil.

Po navedbah Meire Hot (SD) pa je nedopustno, da se varuhova priporočila ne uresničujejo. V povezavi s poročilom pa jo še zlasti žalostijo ugotovljene kršitve na področju invalidov. Zavzela se je za proaktiven pristop k vprašanju sistemskih sprememb zakonodaje, kot predlaga varuh.

Predsednica komisije Eva Irgl je izrazila veselje, da je varuh opozoril na Državni preventivni mehanizem, ker tudi sama ugotavlja že vrsto let, da se večkrat govori o prezasedenosti varovanih oddelkov, kar nedvomno vpliva na kakovost bivanja vseh oskrbovancev.