Zasedanje parlamentarne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler. Foto: DZ/Matija Sušnik
Zasedanje parlamentarne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler. Foto: DZ/Matija Sušnik

Parlamentarna preiskovalna komisija se je sestala na nujni seji, ki je bila zaprta za javnost. Zakonodajno-pravno službo DZ-ja je zaprosila za mnenje o začasnem zadržanju izvajanja zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, če se nanaša na državne tožilce, ter za mnenje o izločitvenem razlogu suma nepristranskosti Rajka Kneza in Mateja Accetta pri odločanju ustavnega sodišča, ko je sklepal o začasnem zadržanju izvrševanja zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, ko se nanaša na državne tožilce in sodnike, so sporočili po zaprti seji komisije.

Ustavno sodišče je namreč sprva konec oktobra v postopku za oceno ustavnosti, ki jo je zahteval Sodni svet, do končne odločitve zadržalo izvajanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi tako, da preiskovalna komisija do končne odločitve ustavnega sodišča ne bo smela izvajati preiskovalnih dejanj, ki se nanašajo na sodnike.

Ustavno sodišče začasno zaustavilo delovanje komisije v primeru Kangler

Nekaj tednov pozneje je ustavno sodišče sprejelo enak sklep še za preiskovalna dejanja, če se nanašajo na državne tožilce, drugič pa so odločali na podlagi pobude in ustavne pritožbe generalnega državnega tožilca Draga Škete, vrhovnega državnega tožilstva in vrhovnega sodišča.

Ustavno sodišče bo sicer v četrtek nadaljevalo obravnavo v zadevi Kangler. Komisija, ki jo vodi poslanec SDS-a Žan Mahnič, je že začela delo in kot prvega zaslišala Kanglerja. Določila je tudi že seznam prič, ki jih bo povabila na pogovor. Med njimi so nekdanji Kanglerjevi sodelavci, nekdanji poslanci, tožilci in predstavniki policije.