Vodja komisije Dejan Kaloh (SDS) ni bil zadovoljen nad odsotnostjo vabljenih. Foto: DZ/Matija Sušnik
Vodja komisije Dejan Kaloh (SDS) ni bil zadovoljen nad odsotnostjo vabljenih. Foto: DZ/Matija Sušnik

Potem ko je ustavno sodišče lani do končne odločitve zadržalo izvrševanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, če se nanaša na sodnike in državne tožilce, so bila novembra lani prestavljena že za takrat načrtovana zaslišanja tožilcev, med njimi tudi Elizabete Györkös in Borisa Marčiča.

Takratni predsednik komisije Žan Mahnič je ob tem napovedal, da bodo z zaslišanji počakali do končne odločitve ustavnega sodišča. Ustavno sodišče sicer končne odločitve še ni podalo, komisija pa je medtem omenjena nekdanja tožilca vnovič povabila kot priči.

Prav omenjena odločitev ustavnega sodišča pa je tudi razlog, ki ga je za neudeležbo na tokratnem zaslišanju navedel Marčič. O tem, da ga na zaslišanje ne bo, je komisijo obvestil prejšnji teden.

Nekdanja tožilka Györköseva pa se je v torek opravičila iz zdravstvenih razlogov. "Ugotavljam, da je samo priča Elizabeta Györkös odsotna iz opravičljivega razloga, medtem ko priča Boris Marčič takšnega razloga nima," je tokrat dejal zdajšnji predsednik komisije Dejan Kaloh.

Ob tem je dejal, da se pri vabljenih nekdanjih tožilcih, ki sta bila vabljena kot priči, in ne kot preiskovanca, ne bi iskala njuna politična odgovornost, lahko pa bi se ugotavljala politična odgovornost drugih nosilcev javnih funkcij, če so ti protipravno posegali v delovanje državnih tožilcev in sodnikov v posameznih zadevah.

Prisotni na seji komisije. Foto: DZ/Matija Sušnik
Prisotni na seji komisije. Foto: DZ/Matija Sušnik

Takšno stališče sta, kot je poudaril Kaloh, v svojih ločenih odklonilnih mnenjih zavzela tudi ustavna sodnika Klemen Jaklič in Marko Šorli. Med drugim je Kaloh omenjeni ločeni mnenji tudi predstavil.

Tako je Kaloh v zvezi z zaslišanjem Marčiča dejal, da bi lahko ta na podlagi začasne odločitve ustavnega sodišča vedno zavrnil odgovor na morebitno vprašanje, ki bi se nanašalo na izvrševanje njegove tožilske funkcije. "Nikakor pa ni v njegovi pristojnosti, da se samovoljno in brez zakonite podlage odloči, da se ne bo udeležil zaslišanja pred preiskovalno komisijo, na katero je bil vabljen kot priča," je dejal Kaloh in napovedal, da bo oba omenjena nekdanja tožilca na sejo ponovno povabil.

Komisija se je sestala tudi na za javnost zaprti seji, na kateri je bil na dnevnem redu dogovor o delu komisije. Kot je za Slovensko tiskovno agencijo povedal predsednik Kaloh, se o tem, koga bodo še vabili na zaslišanje, tokrat niso pogovarjali.

Video: Posnetek seje

1. redna seja Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi