V mojem mandatu ni bilo nobenih nezakonitih vpogledov ministra v evidence niti nobenih usmeritev ali zahtev, da bi se to počelo, je povedal nekdanji minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Foto: DZ/Matija Sušnik
V mojem mandatu ni bilo nobenih nezakonitih vpogledov ministra v evidence niti nobenih usmeritev ali zahtev, da bi se to počelo, je povedal nekdanji minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Foto: DZ/Matija Sušnik

Boštjan Poklukar je naloge notranjega ministra v vladi Marjana Šarca opravljal leto in pol, vse do marca letos, predsedujočega preiskovalni komisiji Dejana Kaloha pa je zanimalo ravnanje ministrov za notranje zadeve v zvezi s poročili, ki jih ti redno prejemajo od Obveščevalnih komunikacijskih centrov (OKC).

Informacijska pooblaščenka je namreč septembra lani policiji prepovedala pošiljanje poročil z osebnimi podatki notranjemu ministrstvu. Sklep o tem sicer po Kalohovih besedah še ni pravnomočen, saj je bila vložena pritožba na upravno sodišče, zdi pa se mu zanimivo, da je predstavnik policije v omenjenem inšpekcijskem postopku pojasnjeval, da je bila praksa v preteklosti različna, odločitev o tem, ali bo prejemal poročila z osebnimi podatki ali brez njih, pa v rokah ministra.

"Ko je svoj mandat nastopil aktualni minister, poročila OKC-ja k njemu niso več prihajala z osebnimi podatki," je dejal vodja preiskovalne komisije, zato ga je zanimalo, ali je bila Poklukarjeva osebna želja, da prejema popolno poročilo. Poklukar je to zanikal in dejal, da tega ni nikoli zahteval, ampak da so prihajali na njegov elektronski naslov od policije, zakaj jih je prejemal v tej obliki, pa je treba po njegovem mnenju vprašati policijo.

Poklukar je povedal, da so bili vsi ti podatki označeni s stopnjo zaupnosti, na vprašanje, zakaj ni razmislil o tem, da bi zahteval anonimizirano različico, pa je odvrnil, da so podatke prejemali tudi ministri pred njim. Sicer pa je po njegovem informacijska pooblaščenka to začela preverjati po zgodbi medijev, ki so "demonizirali", kaj vse naj bi počeli s temi podatki in komu vse naj bi jih kot minister posredoval.

"Z vsemi podatki sem ravnal z vsem dolžnim spoštovanjem, kot se s tajnimi podatki tudi ravna," je dejal nekdanji minister in odločno zavrnil, da bi kadar koli tovrstne podatke izkoristil v politične namene, ampak jih je uporabil zgolj kot vpogled v stanje nacionalne varnosti, saj je ne nazadnje zanjo bil kot minister tudi odgovoren.

Preiskovalna komisija DZ-ja, ki se ukvarja z ugotavljanjem morebitnih zlorab v kazenskem pregonu Franca Kanglerja, je zaslišala tudi Vinka Gorenaka. Foto: BoBo
Preiskovalna komisija DZ-ja, ki se ukvarja z ugotavljanjem morebitnih zlorab v kazenskem pregonu Franca Kanglerja, je zaslišala tudi Vinka Gorenaka. Foto: BoBo

Gorenak: Levi ministri podatke prejemajo z vsemi informacijami, desni pa ne

Na današnjo sejo preiskovalne komisije sta bila vabljena tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik in nekdanji notranji minister v prejšnji vladi Janeza Janše Vinko Gorenak.

Gorenak ni delil mnenja s Poklukarjem in je povedal, da sam v dvakratni vlogi državnega sekretarja in pozneje v vlogi ministra ni imel enakih izkušenj. Od samega začetka njegovega ministrskega mandata namreč ni prejemal nobenih poročil OKC-ja, niti takih z osebnimi podatki niti brez. Po njih ni niti spraševal niti jih ni zahteval, je dejal, jih je pa po priložnostnem pogovoru z direktorjem policije pozneje začel prejemati.

"Ne vem pa, ali sem sploh prebral dve ali tri ta poročila. Prejemal sem namreč skupne podatke o številu prometnih nezgod, pretepov, tatvin in podobno, ki so jih vsako jutro prebirali tudi na jutranjih radijskih programih. Kakšnih osebnih podatkov pa nisem prejemal," je dejal Gorenak in dejal, da to kaže na politizacijo policije, na kar sam že dolgo opozarja.

Prepričan je namreč, da levi ministri podatke prejemajo z vsemi informacijami, desni pa ne, zato ga ne čudi, da je bilo tudi pri zdajšnjem ministru Alešu Hojsu takšno poročanje ukinjeno že prvi dan po prevzemu položaja.

Gorenak meni, da minister teh poročil ne potrebuje, saj ne povedo veliko, če pa takšna poročila zahtevaš in zagovarjaš njihovo prejemanje, potem moraš za to imeti neki interes. "Pri tem me glede na medijske objave muči odnos policije, ki je zame v veliki meri levo politično spolitizirana," je še zatrdil Gorenak in spomnil, da je imel tudi sam leta 2012 kar nekaj težav z istim sindikatom, ki trenutno izvaja stavko.

Preiskovalna komisija želi med drugim ugotoviti, ali so postopki notranjega nadzora v policiji ter dolžnega nadzorstva v okviru pristojnih služb ter vodstva ministrstva za notranje zadeve v primeru nastanka kršitev temeljiti in učinkoviti.

Notranji minister Hojs je namreč na nujni seji odbora za notranje zadeve maja lani dejal, da so mu na policiji na vprašanje, ali je vpogledovala v mape poslancev ali predstavnikov vlade oziroma kogar koli drugega, odgovorili, da so bili opravljeni vpogledi policije v mape poslancev ali predstavnikov vlade. Za komisijo je ključno vprašanje pri tem, ali so bili s temi vpogledi seznanjeni vsakokratni notranji ministri in kaj so s temi podatki počeli.

Video: Posnetek v treh delih

12. redna seja Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi, 2. del
12. redna seja Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi, 2. del
19. nujna seja Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi, posnetek