Sindikata sta vse stavkajoče pozivala, da med zaostrenim izvajanjem opravljajo vse naloge v skladu s predpisi. Foto: MMC RTV SLO
Sindikata sta vse stavkajoče pozivala, da med zaostrenim izvajanjem opravljajo vse naloge v skladu s predpisi. Foto: MMC RTV SLO
Vrsta turistov
Na potniškem terminalu v Kopru se je dopoldne vila neobičajno dolga vrsta turistov. Predstavniki terminala stavke niso želeli komentirati, prepričani pa so, da se norveški ladjar v Koper ne bo več vrnil. Foto: MMC RTV SLO
Gneča in zaostrena stavka policistov
Turisti zaradi stavke policistov čakali več kot uro

Policisti so danes od 15. ure v okviru zaostrovanja stavke podrobno pregledovali avtomobile na mejnih prehodih s Hrvaško, zato so nastale tudi daljše kolone.

Zaostritve stavke verjetno ne bo več
Današnje delovanje policistov naj velja kot resno opozorilo vladi, da se začne resno in odgovorno pogajati o stavkovnih zahtevah obeh policijskih sindikatov, so v skupni izjavi zapisali v Policijskem sindikatu Slovenije in Sindikatu policistov Slovenije (SPS).

Po besedah Gorazda Nemaniča iz SPS-a stavke v taki obliki v soboto najverjetneje ne bodo ponovili, ker "ne želijo prizadeti državljanov, saj je njihova stavka usmerjena proti vladi".

Po informacijah Prometnoinformacijskega centra za državne ceste približno uro po koncu zaostritve stavke ni več daljših čakalnih dob na mejnih prehodih.

Dolgo čakanje turistov za izstop z ladje
Že dopoldne je njihova stavka povzročila nenavadno dolge kolone turistov, ki so s potniško ladjo prišli na koprski terminal. Potnike in njihove dokumente so namreč ob izkrcanju natančneje pregledali in posledično postopek bistveno podaljšali, je za TV Slovenija poročala Špela Lenardič.

"Vlada nam hoče vzeti še tisto malo plače, kar je imamo," je povedal Alen Pečarič, član izvršnega odbora policijskega sindikata, in se opravičil za "minimalno škodo."

Predsednik območnega policijskega sindikata obalno-kraške regije Gregor Lahajnar pa je ministre javno pozval, naj si pridejo pogledat delovne razmere na potniškem terminalu. Delajo v odprtem šotoru, kjer jim klimatske naprave poleti ne lajšajo dela, prav tako nimajo ločenih rentgenov za pregled potnikov iz EU-ja in drugih držav.

Zaradi poostrenega nadzora policistov so bile tudi na mejnih prehodih daljše čakalne dobe.

Sindikat: Gorenak zavajal javnost
Sindikat policistov se je odzval tudi na besede ministra Vinka Gorenaka, ki je na seji parlamentarnega odbora dejal, da je lani 32 policistov delalo samo za sindikat in zapravilo za 48 vozil denarja. V sindikatu so to označili za cenen poskus zavajanja javnosti in policistov.

Pravijo, da gre pri izračunu ur tudi za ure, ki se porabijo za sindikalne sestanke s člani, strokovne posvete, usposabljanja in podobno. "V sindikatu policistov opravljamo sindikalno delo ne glede na praznike, z vlado se pogajamo v popoldanskem času, ko nimamo priznane nobene delovne obveznosti," navajajo.

Zaradi zmanjšanja kvote ur za sindikalno delo po navedbah sindikata policistov ne bo novih vozil ali opreme za policiste. Ker se za čas dela v sindikatu ne obračunavajo nobeni dodatki za posebne delovne razmere, bo tega denarja v proračunu policije še manj. Dodajajo tudi, da zaradi dela v sindikatu ni nihče na novo zaposlen v policiji, temveč gre za policiste, ki so že tako ali tako v sistemu.

Gneča in zaostrena stavka policistov
Turisti zaradi stavke policistov čakali več kot uro