Bojan Kekec, Jožef Školč in Marko Lotrič. Foto: BoBo
Bojan Kekec, Jožef Školč in Marko Lotrič. Foto: BoBo

Svetniki so sicer sprva izbirali med tremi kandidati. Interesna skupina negospodarskih dejavnosti je predlagala Jožefa Školča, interesna skupna lokalnih interesov Bojana Kekca, interesna skupina delodajalcev pa Marka Lotriča.

Glavni tajnik Zveze za tehnično kulturo Slovenije, nekdanji poslanec LDS-a in predsednik DZ-ja, pa tudi nekdanji minister za kulturo Školč je bil v DS izvoljen kot predstavnik vzgoje in izobraževanja. V kratki predstavitvi je pojasnil, da je sodeloval tudi v ustavni komisiji, ki je trasirala pot do ustanovitve DS-ja.

Kekec, svetnik že četrti mandat, zastopa lokalne interese. V svoji poklicni karieri je bil med drugim direktor Komunale v Novem mestu in bil zaposlen v Slovenskih železnicah, kjer je vodil energetski menedžment in bil direktor družbe Slovenske železnice infrastruktura.

Lotrič, ki je bil v DS izvoljen kot eden od predstavnikov delodajalcev, vodi skupino Lotrič Meroslovje, v katero je preraslo podjetje, ki ga je leta 1991 ustanovil skupaj z ženo, danes pa po njegovih besedah združuje devet podjetij v sedmih državah in zaposluje več kot 180 strokovnjakov.

Za Lotriča je v prvem krogu glasovalo 15 svetnikov, za Školča 13, za Kekca pa deset. Ena glasovnica je bila neveljavna. Ker v prvem krogu nobeden od treh kandidatov ni dobil zadostne podpore, so izvedli še drugi krog, v katerega sta se uvrstila Lotrič in Školč.

Vendar pa tudi drugi krog še ni prinesel odločitve, saj znova nihče od preostalih dveh svetnikov ni dobil zadostne večine. V drugem krogu je Školča podprlo 15 svetnikov, Lotriča 12, prav toliko glasovnic pa je bilo neveljavnih.

Stanislav Pejovnik, ki kot najstarejši svetnik tega sklica vodi sejo do izvolitve predsednika DS-ja, je zato predlagal, da se posvetujejo, kako bodo nadaljevali postopek izvolitve predsednika. Tak sklep so svetniki sprejeli.

Sejo so zato prekinili in po posvetu odločili, da jo bodo nadaljevali v ponedeljek. Takrat jih poleg volitev predsednika DS-ja čakajo tudi volitve podpredsednika.

Nova sestava DS-ja je bila na volilnih zborih izvoljena 23. in 24. novembra. V 40-članskem državnem svetu je 22 predstavnikov lokalnih in 18 predstavnikov funkcionalnih interesov. Med izvoljenimi svetniki je 17 takih, ki so v svetniških klopeh sedeli že v dosedanjem mandatu.

Uvodni nagovori

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je novoizvoljenim državnim svetnikom v nagovoru dejala, da odgovornost prevzemajo v obdobju, ki mu gotovo ne bo manjkalo izzivov. Verjame pa, da bodo delovali konstruktivno in v skupno dobro. Dodala je, da čeprav DS pri nas nima zakonodajne funkcije, nedvomno vpliva prek svojih pristojnosti, ne samo zakonodajno, ampak predvsem prek oblikovanja svojih mnenj, predlogov in pobud.

Je pa po njenih besedah morda danes bolj kot kdaj prej potreben razmislek o nadaljnjem razvoju slovenskega parlamentarizma. Pri tem je omenila tako razmisleke glede krepitve njegove korektivne vloge državnemu zboru kot razmišljanja za povečanje pristojnosti DS-ja na področju lokalne in regionalne samouprave.

Novoizvoljene svetnike je nagovoril tudi dosedanji predsednik DS-ja Alojz Kovšca. Kot je dejal, je za njimi petletni turbulenten mandat, zamenjali so kar nekaj vlad in predsednikov vlad, DS pa je po njegovih besedah deloval tudi takrat, ko je bilo najtežje.

Po uvodnih nagovorih so na seji, ki jo do izvolitve predsednika DS-ja kot najstarejši svetnik vodi Stanislav Pejovnik, izvolili mandatno-imunitetno komisijo.

Komisija pritožbe zavrnila kot neutemeljene

Ta je pregledala pritožbe zoper odločitve volilne komisije. Skupno je bilo vloženih pet pritožb, ki se nanašajo na volitve predstavnice samostojnih poklicev, predstavnikov za področje socialnega varstva ter kulture in športa in enega od predstavnikov lokalnih interesov.

Na izvolitev Bojane Potočan za predstavnico samostojnih poklicev je pritožbo vložila Inženirska zbornica Slovenije. Socialna zbornica Slovenije in Skupnost socialnih zavodov Slovenije sta podala ugovor na izvolitev Danijela Kastelica za predstavnika za področje socialnega varstva.

Društvo nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture Asociacija je podalo ugovor na izvolitev predstavnika kulture in športa. Na to svetniško mesto je bil izvoljen Tomaž Horvat, ki je v prejšnjem sklicu zastopal lokalne interese. Peter Boršić pa je podal ugovor na izvolitev predstavnika lokalnih interesov v 16. volilni enoti, kjer je bil sicer tudi sam kandidat za svetnika, svetniško mesto pa je pripadlo Igorju Marentiču.

O nespornih mandatih so svetniki glasovali skupaj, o mandatih Bojane Potočan, Danijela Kastelica, Tomaža Horvata in Igorja Marentiča pa o vsakem posebej. Za vse pritožbe je sicer mandatno-imunitetna komisija ugotovila, da so neutemeljene.

Ustanovna seja državnega sveta