"Ne morem sprejeti, da se odlično sodelovanje, ki sem se ga veselil, sprevrača v boj z mlini na veter, v boj z nasprotniki, ki jih niti ne poznam, niti ne razumem njihovega motiva, vem pa, da želijo škodovati tako meni, kot mojemu delodajalcu," pravi Koprivnikar. Foto: BoBo

strani na Facebooku sporočil nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Več institucij je v zadnjih dneh začelo preverjati očitke, da je službo dobil zaradi podelitve frekvenc za preizkušanje mobilne tehnologije 5G.

"Nikdar prej nisem bil v politiki in prav gotovo se v tako ne bom vračal, ampak štiri leta sem z odlično ekipo trdo delal na razvoju področij, ki so mi bila zaupana, pri sodelovanju in promociji slovenskega znanja. Povabila v BTC sem bil iskreno, vesel, trdno prepričan, da z nobenim svojim dosedanjim ravnanjem nisem dal niti najmanjšega povoda za dvom o poštenju in zakonitosti delovanja. Odpovedal sem se nadomestilu za bivše politike, iskanju službe v državni upravi ali z državo kakor koli povezanim podjetjem, da ja ne bi bilo dvoma," je med drugim zapisal. "Vsem nadzornim in preiskovalnim institucijam, pa tudi političnim organom sem popolnoma na voljo za vsakršne informacije in pojasnila."

Med drugim je v dolgem zapisu spomnil, da je bilo na podlagi akcijskega načrta Evropske komisije predvideno preliminarno testiranje frekvenc 5G v letu 2017 oz. 2018, pri čemer je bilo predvideno trajanje projektov do treh let, piše STA. "Od tod torej izhaja maksimalno obdobje treh let za pridobitev radijskih frekvenc za testiranje v okviru Evropskih razvojnih projektov," je pojasnil.

Dodal je, da v zakonodajnem postopku ni bilo nobenih pripomb na predlog člena v zakonu o elektronskih komunikacijah, tudi ne v delu, ki se nanaša na brezplačno podeljevanje začasnih testnih frekvenc. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) je poleg BTC odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc za testiranje v okviru evropskih projektov izdala še družbam Elektro Gorenjska, AMZS in Internet Institut, ki so predstavili konkretne projekte.

Svet Akosa je sicer zaradi očitkov o zlorabi položaja pri podeljevanju frekvenc za testiranje 5G-tehnologije v ponedeljek sklenil, da izvede izredno zunanjo revizijo postopka dodelitve teh frekvenc. V Akosu so sicer v preteklih dneh vse očitke zavrnili in poudarili, da BTC ni edino podjetje s podeljenimi testnimi frekvencami. Komisija DZ za nadzor javnih financ pa bo podeljevanje licence za testiranje pete generacije mobilne telefonije družbi BTC v sredo obravnavala na nujni seji.

Izredno revizijo postopka dodelitve frekvenc je zdaj naročil Svet Agencije za komunikacijska omrežja in storitve, o tem bo razpravljala tudi komisija državnega zbora za nadzor javnih financ. Pod drobnogled je primer vzela tudi policija.

Akos je na svoji spletni strani pojasnil, da so ob sodelovanju ministrstva za javno upravo konec leta 2016 in znova v letu 2017 dali več pobud za prijavo projektov za prva testiranja ter prihodnjo rabo tehnologije 5G. BTC se je odzval na pobudo in po pridobitvi EU-projektov zaprosil za testiranje v frekvenčnih pasovih 700 MHz in 3400–3800 MHz, kar mu je Akos odobril. Poleg BTC-ja so radijske frekvence za 5G-testiranje v okviru evropskih projektov pridobili tudi Elektro Gorenjska, AMZS in Internet Institute. BTC je testne frekvence dobil za projekt "uporabe HPC (visoko zmogljiva računalniška infrastruktura) za samovozeča vozila".