Foto: Radio Capodistria/mc
Foto: Radio Capodistria/mc

Portal necenzurirano.si poroča, da sta se dva zaposlena na ministrstvu za delo na tajnem srečanju sestala z enim izmed večjih delodajalcev v Luki Koper. Ta se je že večkrat znašel v postopkih zaradi izkoriščanja delavcev in neplačevanja davkov. Na ministrstvu so uvedli notranjo preiskavo, oba zaposlena sta dobila opomin pred odpovedjo.

Kaj je počel v žargonu delavcev tako imenovani "gazda" iz Luke Koper, neformalni lastnik podjetja T-Momo, na tajnem sestanku z Gregorjem Malcem in Damjanom Mašerom, ki sta uslužbenca na visokem položaju na ministrstvu za delo?

Subija Tairoski velja za največjega med luškimi "gazdami" Luke Koper, pri katerem sta finančna uprava in inšpektorat za delo v minulem desetletju ugotovila neplačevanje davkov in več kršitev pravic delavcev.

"T-Momo ni prisoten samo kot tako imenovana agencija, kot tako imenovani IPS v Luki Koper, temveč je prisoten tudi v gradbeništvu in iz tega naslova smo že kar desetletje in več seznanjeni s spornimi praksami, ki se dogajajo v tem podjetju," je povedal generalni sekretar obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf.

A kot kaže, ima zelo dobra poznanstva na ministrstvu za delo, pod okrilje katerega sodita tako inšpektorat za delo kot zavod za zaposlovanje, ki izdaja dovoljenja za delavce iz tujine. Tairoski je želel na svoje podjetje zaposliti delavce poslovnega partnerja podjetja Morobis, ker mu je inšpektorat za delo prepovedal poslovanje zaradi več kršitev.

Mašera, ki vodi sektor, ki je hkrati organ druge stopnje v postopkih delovne inšpekcije, in Malec, ki je vodja sektorja za delovne migracije, pa sta na skrivni sestanek povabila še tretjo uradno osebo, od katere sta želela, da "gazdi" pomaga rešiti težave z dovoljenji za delavce.

"To je izjemno pomemben direktorat, ki bi moral seveda kot prvo zelo dobro razumeti, da je delavec šibkejša stranka v delovnem razmerju. Seveda je treba delodajalcem, ki se vedno znova in znova s spornimi praksami izkoriščajo luknje v delovnopravni zakonodaji, stopiti na prste in potem se postavlja vprašanje, zakaj je inšpektorat Republike Slovenije za delo v letu 2022 izrekel skoraj za štiri milijone glob slovenskim delodajalcem in je bilo plačano samo dobrih milijon sedemsto," poudarja Wolf.

Ali gre za sistemsko korupcijo, kjer nekateri uslužbenci nadzornega organa sabotirajo odločbe in delajo usluge kršiteljem, na ministrstvu niso želeli povedati pred kamero. V pisnem odgovoru pa so zapisali, da so takoj, ko so izvedeli za sestanek, uvedli notranji nadzor, vendar so Mašeri in Malecu izrekli le opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja.

Korupcija na ministrstvu za delo?