Draga Kosa so za glavnega kreatorja afere Patria številni označili že takoj po njenem izbruhu. Foto: BoBo
Draga Kosa so za glavnega kreatorja afere Patria številni označili že takoj po njenem izbruhu. Foto: BoBo

Če boste pogledali celoten zapisnik, boste videli, da sem na izrecno vprašanje glede vpletenosti Janeza Janše večkrat povedal, da so bila nekatera namigovanja, ampak da jih mi ne moremo potrditi, celo poudaril sem, da sam osebno ne verjamem, da bi bil premier vpleten v to.

Drago Kos o zaslišanju na Finskem
Miran Kos
Miran Kos je bil zaslišan pred parlamentarno komisijo o zadevi Patria. Foto: MMC RTV SLO

Če bi želel ustvariti vtis, bi se že potrudil in raziskal ,v kakšni zvezi sta Bojan Pograjc in Janez Janša, in bi finskim preiskovalcem potem povedal, da sta celo soplesalca. Ne soplesalca, soplezalca.

Lapsus Draga Kosa
Protikorupcijska komisija je maja 2008 objavila načelno mnenje, v katerem je zapisala, da je ministrstvo za obrambo pri izboru dobavitelja oklepnikov 8 X 8 v primerjavi s Sistemsko tehniko favoriziralo podjetje Rotis. Foto: MMC RTV SLO
"Z Dragom Kosom v živo nisva imela konflikta. Vidim pa in slišim, da je zelo občutljiv na svoj položaj, ki ga zaseda, do česar sem jaz zelo skeptičen," je dejal Njavro. Foto: MMC RTV
Pred komisijo Njavro in brata Kos

Drago Kos in njegov brat Miran Kos, odvetnik Patrii konkurenčnega podjetja Sistemska tehnika, sta bila zaslišana pred komisijo za ugotovitev politične odgovornosti v zadevi Patria.

Drago Kos je dejal, da je prve podatke o sumu korupcije v zadevi Patria protikorupcijska komisija dobila 1. septembra 2006. "Kmalu je sledila še pisna prijava s strani stranke LDS," je dodal, vendar pa ne ve, ali šlo za posameznika ali je bila prijava podana v imenu stranke.

Drago Kos je bil enkrat na zaslišanju na Finskem, in sicer 10. aprila leta 2008, medtem ko so finski kriminalisti protikorupcijsko komisijo obiskali štirikrat - prvič julija 2007, drugič januarja 2007, nato marca 2008 in pozneje še enkrat, ko so "prišli čestitat za novo leto". Po Kosovih besedah je finske kriminaliste predvsem zanimalo, kakšen je postopek javnih naročil, kdo so ljudje, ki sodelujejo pri teh poslih, in kako zadeve v Sloveniji sploh potekajo. Natančne vsebine poteka obiskov Kos ni znal podati, saj se zapisniki niso vodili.

V spodnji galeriji si lahko preberete zapisnik finskih kriminalistov o hišni preiskavi in zasegu ter zahtevo za tehnično prisluškovanje. Pri zapisniku hišne preiskave je zanimivo, da je odredbo za preiskavo izdal Kaj-Erik Björquist, ki je bil hkrati tudi vodilni preiskovalec pri tej isti hišni preiskavi. V Sloveniji kaj takšnega ne bi bilo mogoče, saj hišne preiskave odrejajo sodišča. Pri zahtevi za tehnično prisluškovanje pa se finski kriminalisti sklicujejo predvsem na to, kar jim je med zaslišanjem povedal Drago Kos.

"Ko sem bil zaslišan, so finski policisti že vodili kazenski postopek"
Kos je dejal, da se je iz postopka sprejemanja načelnega mnenja komisije glede zadeve Patria izločil, ker Sistemska tehnika prihaja iz kraja, v katerem je preživljal svojo mladost, poleg tega pa je kot dijak in študent delal v tem podjetju, zato se je zavedal, da bi to znalo biti problematično. Zanikal je, da bi se izločil, ker je bil njegov brat odvetnik Sistemske tehnike, saj tega takrat naj sploh ne bi vedel, ker se z bratom o službenih zadevah, kot pravi, ne pogovarjata.

"Spisek oseb je služil le kot informacija, kdo se v kakšni vlogi pojavlja, na tem spisku je bil tudi Janez Janša, in ni predstavljal osumljenih oseb," je o spisku oseb, ki ga je predstavil na zaslišanju in naj bi bil predvsem v pomoč finskim policistom, je pojasnil Drago Kos. Dejal je še, da so finski policisti imeli svoj seznam, za katerega ni vedel, "imeli pa so tudi določene podatke zoper te osebe". "Ko sem bil zaslišan, so finski policisti že vodili kazenski postopek, meni se tudi sanjalo ni o tem," je povedal Kos, ki je še pojasnil, da so v komisiji predvidevali, da je nekaj pri naročilu šlo narobe, niso pa vedeli kaj.

Predsednica komisije Eva Irgl (SDS) je Kosa povprašala, kdo je dal Morsu ukaz, da mora biti na razpisu izbrana Patria, kot naj bi Kos dejal finskim preiskovalcem. Nekdanji predsednik protikorupcijske komisije je poudaril, da tega ni trdil in da to ni bilo stališče komisije, ampak da je Fincem pojasnil, da so to besede prijaviteljev, ki jih komisija ne more potrditi, zato je stopnja njihove verjetnosti, kot pravi, zelo nizka.

Kos je povedal še, da je finskim preiskovalcem dejal tudi, da obstajajo namigi, da je v zadevo Patria vpleten tudi Janša, vendar je ob tem, kot pravi, tudi dodal, da tega komisija ne more potrditi in da sam v vpletenost Janše ne verjame.

Kos presenečen nad objavo zapisnika
Nekdanji prvi mož protikorupcijske komisije je dejal, da so ga finski policisti prosili, da o zapisniku ne govori, zato je bil presenečen, ko so slovenski novinarji objavili, da je bil zaslišan, in objavili celo vsebino zaslišanja.

Dodal je še, da če danes, ko je jasno, da se je "stvar začela v Avstriji", nato pa se je postopek sprožil še na Finskem, kdo misli, da se je zgodba začela z njegovim pričanjem, "potem bi mu svetoval kakšen pregled".

Zapisnik o predhodni preiskavi v zadevi Patria, ki ga je pripravila finska osrednja kriminalistična policija, si lahko preberete tukaj.

Zatrdil je tudi, da se z novinarjem Magnusom Berglundom ni nikoli pogovarjal o Janezu Janši, zato so bile Berglundove trditve v oddaji Resnica o Patrii zanj popolno presenečenje. Kje je Berglund dobil podlago za takšne trditve, pravi, da ne ve.

Irglova je Kosa povprašala tudi o aferi Depala vas, v kateri naj bi se Kos predstavljal kot Peter iz Sove in nagovarjal policijskega sodelavca, kako naj provocira vojake Slovenske vojske, da bodo grozili novinarjem, in jih pri tem posname. Kos je dejal, da se ni nikoli predstavljal kot Peter iz Sove. Njegove trditve pa je pozneje zavrgel Božidar Martin Njavro, ki je dejal, da se je Drago Kos predstavljal pod tem imenom, saj je sestanek tudi posnet in ga hrani Televizija Slovenija. "Takrat je tudi Marjan Erhatič rekel, da policija lahko naredi iz črnega belo," je še dejal Njavro.

"Sistemski tehniki, milo rečeno, ni bilo všeč, ker ni bila izbrana"
Miran Kos
je dejal, da je odvetnik Sistemske tehnike že od ustanovitve podjetja. Poudaril je, da so ga prosili, da bi jih, če bi bili izbrani za dobavitelja oklepnikov, zastopal v postopku pogajanj za sklenitev pogodbe z Morsom, vendar se to ni zgodilo, saj Sistemska tehnika ni bila izbrana, kar podjetju po Kosovih besedah, "milo rečeno", ni bilo všeč. Zatrdil je, da njegova odvetniška pisarna pri pripravi Sistemske tehnike na razpis ni sodelovala.

Pojasnil je tudi, da je sicer član LDS-a, vendar ne ve, ali je ta stranka podala sum korupcije pri nakupu osemkolesnikov protikorupcijski komisiji, da je to storila Sistemska tehnika, pa naj bi izvedel šele pozneje.

Njavro: Kos je izrazil niz laži v zvezi z menoj
Pred preiskovalno komisijo je zaslišan tudi Božidar Martin Njavro. Po navedbah Zdenka Pavčka, predsednika uprave Viator & Vektor, sta ga Njavro in Anton Krkovič obiskala pred zaključkom izbire ponudnika za oklepnike 8 x 8, mu v roko potisnila vizitki in mu namignila, koga naj pokliče, da bi Sistemska tehnika dobila posel z oklepniki.

Njavro je pojasnil, so edina povezava med njim in zadevo Patria Kosove izjave finskim preiskovalcem. Njegova vloga pri t. i. "vizitkanju" pa je zgolj v tem, da se je odzval na večmesečno vabljenje Igorja Zajca na sestanek, ki pa se ga je udeležil tudi Pavček.

Ta je izrazil, da bo 400 družin na Koroškem ostalo brez dela, zato mu je dal vizitke, "češ, to so predstavniki Patrie, ki hodijo po Sloveniji". Vizitke je, kot je pojasnil Njavro, dobil na radgonskem sejmu, dal pa mu jih je tudi "gospod Leban, z besedami, da gre za dva pomembna gospoda". Njavro je še povedal, da je Drago Kos izrazil niz laži v zvezi z njim, med drugim naj bi bila laž tudi to, da je bil uporabljen kot orodje za izsiljevanje.

Kos na bojni nogi z Janšo že od Depale vasi
Draga Kosa
, nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije, so za glavnega ustvarjalca afere Patria številni označili že takoj po njenem izbruhu. Predsednik SDS-a Janez Janša - s Kosom sta na "bojni nogi" že od Depale vasi leta 1994 - je že na izredni seji DZ-ja septembra 2008 dejal, da je Kos tudi na tej aferi pustil svoje "prstne odtise".

Kos je ustvarjanje afere zanikal, že nekaj dni po izbruhu afere, 9. septembra, pa je za TV Slovenija potrdil, da je v letu 2008 nekajkrat obiskal Finsko oz. finske policiste, ni pa vedel, kdaj in koliko časa je bil tam.

Kos: Dokazov nimam
Na novinarski konferenci 11. septembra je dodal, da so ga finski preiskovalci (z njimi naj bi se prvič sešel junija 2007) spraševali o poslovnežu Walterju Wolfu in avstrijskem posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu, ni pa se spomnil, ali tudi o Janši. Decembra 2009 so se v javnosti pojavili dokumenti, ki po mnenju številnih postavljajo te Kosove trditve na laž. Časnik Delo je takrat namreč objavil kopijo dela zapisnika zaslišanja Kosa na Finskem aprila 2008, iz katerega je razvidno, da je Kos poročal o domnevni vlogi vsaj 34 slovenskih državljanov v zadevi Patria. Danes je javnosti znan že celoten prevod zaslišanja.

Spomnimo: Kos je 2. septembra 2008 za STA dejal, da nima dokazov za svoje besede o tem, da so v nakup oklepnikov "vpleteni ljudje blizu vrha", ki jih je izrekel v dokumentarcu Resnica o Patrii. Če bi jih imel, pa bi jih predal policiji, je zatrjeval tedaj.

Katera stranka je prijavila sum korupcije?
Protikorupcijska komisija je maja 2008 objavila načelno mnenje, v katerem je zapisala, da je ministrstvo za obrambo pri izboru dobavitelja oklepnikov 8 X 8 v primerjavi s Sistemsko tehniko favoriziralo podjetje Rotis. Pred kritikami, da je osebno vpleten v zadevo Patria, saj je njegov brat pravni zastopnik Sistemske tehnike, se je Drago Kos branil z besedami, da ne ve, ali njegov brat zastopa Sistemsko tehniko, in da se je izločil iz sprejemanja načelnega mnenja. Nekateri opozarjajo, da je to protislovje, saj se mu, če ni vedel za bratovo zastopanje Sistemske tehnike, ne bi bilo treba izločiti.

Drago Kos je na zaslišanju o zadevi Patria na Finskem aprila 2008 finskim preiskovalcem povedal, da je protikorupcijska komisija dobila dve poročili o možnostih korupcije pri izbiri osemkolesnikov. Prvo je poslala neizbrana Sistemska tehnika (po mnenju nekaterih naj bi ga o sumu korupcije obvestil njegov brat Miran Kos), drugo pa politična stranka, kaže zapisnik Kosovega zaslišanja.

Iz slovenskega prevoda zapisnika zaslišanja, ki je v zadnjih dneh prišel v javnost, je razvidno, da Kos, takratni predsednik protikorupcijske komisije, na zaslišanju imena stranke ni povedal, zato se je postavilo vprašanje, katera stranka je poslala poročilo. Najprej se je omenjal Pahorjev SD, vendar so na protikorupcijski komisiji že zanikali, da bi poročilo poslal SD. Glede mnenja, da bi lahko šlo za LDS, pa je Kos dejal: "Za LDS ne potrdim in ne zanikam."

Iz zapisnika je razvidno, da Kos sumov domnevnih kaznivih dejanj, ki jih je sporočil Fincem, ni prijavil slovenskemu tožilstvu. V zapisniku tudi ni nikjer napisano, da bi Kos Fincem povedal, da je njegov brat Miran Kos pravni zastopnik Sistemske tehnike.

Če boste pogledali celoten zapisnik, boste videli, da sem na izrecno vprašanje glede vpletenosti Janeza Janše večkrat povedal, da so bila nekatera namigovanja, ampak da jih mi ne moremo potrditi, celo poudaril sem, da sam osebno ne verjamem, da bi bil premier vpleten v to.

Drago Kos o zaslišanju na Finskem

Če bi želel ustvariti vtis, bi se že potrudil in raziskal ,v kakšni zvezi sta Bojan Pograjc in Janez Janša, in bi finskim preiskovalcem potem povedal, da sta celo soplesalca. Ne soplesalca, soplezalca.

Lapsus Draga Kosa
Pred komisijo Njavro in brata Kos