Afera Kopriva je
Afera Kopriva je "eklatanten primer astroturfinga", meni avtor članka 'Astroturfing (1. del): lažni Twitter profili, ki napadajo kritike stranke SDS' Anže Voh Boštic (podcrto.si). Foto: Pixabay

Ta teden je poslanka SDS-a Alenka Jeraj na zapis novinarja dela na Twitterju deloma komentirala s svojega uradnega profila, deloma kot uporabnica Kopriva.

S tem je razkrila, da uporablja dva profila na tem družbenem omrežju, na SDS pa letijo očitki o utrjevanju politike s pomočjo lažnih profilov.

Kot da je nastavila past za zveri in sama stopila v njo.
-iz hoste 2021-02-23T16:24:16+01:00
In kaj potem če ima dva profila? Sam imam tudi. Ne vem, a je to kaznivo? Prepovedano? Nemoralno? Pa avta tut dva vozim. Telički.
-kvisko75 2021-02-23T17:51:36+01:00
Sramota da se politiki skrivajo za anonimnimi profili in komentirajo sami sebe. To smo sicer že vedeli, ampak se je zdaj dokazalo. Zelo globoko smo padli. Ok tudi jaz sem tukaj anonimen, ampak nisem politik. In ne napišem ničesar za čimer ne upam stati z imenom in priimkom. In na srečo sem sam svoj šef in neodvisen od aktualne oblasti. In nikomur nič dolžan. Zato se nad takšno hinavščino lahko zgražam z mirno vestjo.
-ehnaton 2021-02-23T17:27:24+01:00
Zdaj vemo, kdo na družabnih omrežjih podpira to vlado. Sami o sebi pišejo.
-peacebok 2021-02-23T16:19:27+01:00
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Najprej Kopriva, nato Alenka Jeraj
Na zapis novinarja Dela Novice Mihajlovića je Jerajeva najprej kot "Kopriva60918021" odgovorila: "Na Rogli smo morali pokazati negativni test pri nakupu vozovnice. Pri lokalih je gneča vedno, ne samo sedaj. Meni se zdi, da je zadeva kar lepo tekla. Ni bilo vedno 2m distance, so pa ljudje imeli maske ali šale. Glede na to, da malo pihalo, najbrž ni bilo veliko možnosti," nato pa je zapis nadaljevala s svojim uradnim računom @AlenkaJerajSDS: "... za okužbo, sploh ob pretpostavki, da smo bili na smučišču zdravi, saj smo imeli negativne teste. Mene bolj skrbijo gruče po mestih in trgih, kjer ljudje hodijo brez mask."

Profil Kopriva60918021 je sicer deloval šele kakšen mesec dni, se je pa na Twitterju pogosto odzival na kritične tvite do vlade, ki ji je tudi stopal v bran.

Mi je zabavno ko se politiki ujamejo na take brezvezne stvari
-Kvatra 2021-02-23T16:44:22+01:00
Super močna in demokratična stranka, SDS... Še komplimente si morajo pisati kar sami, ker jim jih drugi nočejo.
-mrkmlk 2021-02-23T16:15:03+01:00
Zdaj si pa zamislite koliko je teh lažnih profilov, ki po socialnih omrežjih po eni strani prepevajo hvalnice vladi, po drugi strani pa pljuvajo po vsem ki se ne strinjajo z vladajočo elito in še dodatno delajo razdor med ljudmi. V parlamentu pa potem isti jamrajo ko nakladajo o sovražnem govoru in se delajo žrtve.
-The Riddler 2021-02-23T17:00:38+01:00
Mene zanima predvsem, ali se je sekundarni profil res uporabljal za t.i. astroturfing ali pa je bil namenjen le kot anonimna varovalka za "sporne" tvite, če bi se ti pojavili v prihodnosti. Primer 1: Jeraj: "V parlamentu smo sprejeli 2 zakonska predloga, ki bosta znižala brezposelnost." Kopriva: "Bravo, gospa Jerajeva in SDS! Vidi se, da ta vlada dela za nas, navadne ljudi." Primer 2: Jeraj: "V parlamentu smo sprejeli 2 zakonska predloga, ki bosta znižala brezposelnost." Kopriva: "V parlamentu je bil sprejet tudi 3. zakonski predlog." Prvi primer definitivno je "astroturfing", drugi primer pa ne bi rekel. Če ima nek poslanec (ali poslanka) anonimni profil, se mu očita lahko samo, da se pač skriva za anonimnostjo, seveda če se ta alternativni profil ne izdaja izrecno za "navadnega državljana". S pomočjo več profilov s strani enega uporabnika ni mogoče ustvarjati večje količine tvitov kot če bi imel le 1 profil. Logika je preprosta: en pisec, ena količina tvitov. Seveda se stvar spremeni, če si profili medsebojno pritrjujejo in se hvalijo. Pri Jerajevi, kot kaže, ni šlo za to, saj zaenkrat nismo v medijih zasledili nobenih takih "samopritrjujočih" tvitov. Za pravo afero bi bilo torej potrebno malo več kot odkriti poslanca/poslanko z 2 profiloma.
-pepe2 2021-02-23T22:34:25+01:00
Alenka Jeraj ali Kopriva?

Ni naključje, gre za koordinirano akcijo
"To je v bistvu eklatanten primer astroturfinga – ko se osebe z neko politično ali gospodarsko agendo skrivajo za profili, ki dajejo navzven občutek, da je to profil človeka z ulice, ki je nepovezan z neko politično agendo," je za Radio Slovenija povedal novinar Anže Voh Boštic, avtor na spletnem portalu Pod črto, in dodal: "Ne gre za neke naključne osebe iz javnosti, ampak je to koordinirana akcija, kjer se politični predstavniki, stranka, ljudje okoli te stranke skrivajo za lažnimi profili in izvajajo astroturfing zato, da bi po eni strani pokazali svoje politične parole kot neko mnenje ljudi, pa tudi da bi utišali kritike vlade in stranke." Jerajeva je po poročanju novinarke Sare Lotrič v odzivu za Radio Slovenija potrdila, da je omenjeni profil ustvarila januarja in da ga bo zaprla. Drugega ni želela komentirati.

Z analizo besedil se da ugotoviti ali nekdo piše tudi "kje drugje". Je kot nekakšen prstni odtis. Uporablja določene besede, stavki so podobno strukturirani, dela enake napake.
-leopold1942 2021-02-24T09:10:09+01:00
Normalno zaposlen clovek, ki dela povprecno 8 ur na dan, ima doma se otroke in gospodinjstvo, nima skoraj casa za upravljat 1 profil, kaj sele dva ali vec. Zdaj je vsaj jasno zakaj se z epidemijo nikamor ne premaknemo... namesto delat, twitajo pa se kregajo po druzbenih omrezjih. Super... pa se placani so. In to ne malo. Jaz bi tud. Skratka porazno.
-NaVU 2021-02-24T07:47:31+01:00
[i]Omenjeni anonimni profil sicer deluje šele en mesec, je pa dejaven tako rekoč vsak dan. [/i] Z drugimi besedami, trolanje Jerajeve in ostalih 'ljudi z ulice', ki visijo na socialnih omrežjih in zavajajo javnost s svojimi igralskimi vložki, sponzoriramo davkoplačevalci. [i]Prisilno[/i], če uporabim ščepec SDS-ovskega populizma.
-KovacevaKobila 2021-02-23T16:30:49+01:00
Sa veste ... ~ ... da kopriva ne pozebe.
-Krimsky 2021-02-23T16:22:14+01:00

Najbolj replicirani komentarji sekcije Slovenija v preteklem tednu:

Janša ostro nad novinarko Politica, v bran so ji stopili številni kolegi kot tudi mediji in ustanove (14 odgovorov)

Čestitke SMC-ju in NSi, da podpirata to sramotenje Slovenije v svetu. Ne samo, da Janševa prioriteta še naprej ostaja medijska vojna (namesto epidemije), še svoje neznanje angleščine v vsakem twitu pokaže. Katastrofa.
-rush1 17. februar 2021 19:25

Nasilje v družini postaja vse okrutnejše (12 odgovorov)

Jaz sem močno jezna na ljudi, ki se neodgovorno odločijo za nosečnost in rojevanje otrok z partnerjem, ki ni primeren za zdrav partnerski odnos, kaj šele biti starš mati ali oče. Ženska je tista, ki z sodobno medicino odloča o rojstvu otroka, njen razum pa odloča kdaj in s kom. Nekdo ki je že na začetku pijan na zmenku ali ljubosumen in tečen do partnerja, res ni zrel za starševstvo. Zato pravim, ni problem seks in zabava, samo ne delajte otrok zaradi izgovora da bodo otroci reševali vaše osebne probleme.Slovenija ima veliko otrok v rejništvu, da je to norost odraslih potrebno presekat.
-marelica7 13. februar 2021 08:24

Konstruktivna nezaupnica ni uspela, zanjo glasovalo 40 poslancev (12 odgovorov)

Danes verjetno ne nezaupnica ne bo izglasovana - bo pa jasno izražena večinska volja ljudstva (glede na prevaro eno par poslancev Desus in SMC), da te strahovlade nočemo več. NE janšizmu!
-Ogroženi 15. februar 2021 09:44

Konstruktivna nezaupnica ni uspela, zanjo glasovalo 40 poslancev (12 odgovorov)

Poslanec Desusa g. Polnar je imel danes verjetno njegov najboljši govor v svoji karieri.... Povedal je vse, kar je treba vedeti o wannabe mandatarju in strahovito neinventivni in z mržnjo prežeti levici... vredno ogleda...
-Kynetiks 15. februar 2021 21:55

Najbolje ocenjeni komentarji sekcije Slovenija v preteklem tednu:

Janša ostro nad novinarko Politica, v bran so ji stopili številni kolegi kot tudi mediji in ustanove (359 priporočil)

Čestitke SMC-ju in NSi, da podpirata to sramotenje Slovenije v svetu. Ne samo, da Janševa prioriteta še naprej ostaja medijska vojna (namesto epidemije), še svoje neznanje angleščine v vsakem twitu pokaže. Katastrofa.
-rush1 17. februar 2021 19:25

Janša ostro nad novinarko Politica, v bran so ji stopili številni kolegi kot tudi mediji in ustanove (318 priporočil)

Janšova genialna strategija vedno rezultira strel v lastno koleno. Ni kaj, briljanten strateg in taktik. Še dobro, da se je med vojno skrival v kleti Cankarjevega doma.
-CTCD 17. februar 2021 19:32

Janša ostro nad novinarko Politica, v bran so ji stopili številni kolegi kot tudi mediji in ustanove (264 priporočil)

Generalissimu domači nasprotniki niso dovolj, zato si jih mora zagotoviti še drugod po svetu!
-serznoz 17. februar 2021 19:29

Janša ostro nad novinarko Politica, v bran so ji stopili številni kolegi kot tudi mediji in ustanove (255 priporočil)

Res strahota, kdo nas predstavlja in zastopa.Nivoji do dna, vsi po vrsti.
-oliva 17. februar 2021 19:33

Konstruktivna nezaupnica ni uspela, zanjo glasovalo 40 poslancev (254 priporočil)

Danes verjetno ne nezaupnica ne bo izglasovana - bo pa jasno izražena večinska volja ljudstva (glede na prevaro eno par poslancev Desus in SMC), da te strahovlade nočemo več. NE janšizmu!
-Ogroženi 15. februar 2021 09:44