V Trubarjevi hiši literature so predstavili podatke o prodaji učbenikov in delovnih zvezkov v zadnjih treh letih. Foto: MMC RTV SLO
V Trubarjevi hiši literature so predstavili podatke o prodaji učbenikov in delovnih zvezkov v zadnjih treh letih. Foto: MMC RTV SLO
Trubarjeva hiša literature
Če se bo trend znižanja prodaje učbenikov in delovnih zvezkov nadaljeval, se bodo v naslednjih letih učbeniki in delovni zvezki začeli dražiti, je na konferenci poudaril Miha Kovač. Foto: MMC RTV SLO

Na novinarski konferenci je predsednik odbora za učbenike Miha Kovač opozoril na deset neresnic o učbenikih, ki so jih širili predstavniki ministrstva in nekateri člani civilnih iniciativ. V Sloveniji je po podatkih, ki jih je predstavil, manj konkurenčnih učbenikov, kot jih je v večini članic EU-ja, prav tako pa učbeniški trg ni kaotičen, saj so se pri večini šolskih predmetov oblikovali po trije vodilni učbeniki, je navedel.

V prihodnje učbeniki še dražji?
"Podatki o prodaji za zadnja tri leta kažejo, da uporabljajo v slovenskih šolah vedno starejše učbenike in vedno manj delovnih zvezkov, kar bo pripeljalo najprej do podražitev, nato pa do zmanjšanja konkurence in s tem do padca kvalitete," menijo pri odboru za učbenike.
Zbrali so podatke treh večjih založb v Sloveniji, ki so po besedah Kovača pokazali drastičen upad na področju prodaje učbenikov. "Ta niha od 27 odstotkov do 46 odstotkov v treh založbah, nihanje pa je seveda različno od predmeta do predmeta. Nekoliko manj pa se je znižala prodaja delovnih zvezkov, ki niha nekje med 16 in 25 odstotki," je navedel.

Deset neresnic o učbenikih
-
"Založniki za to, da bi od države izsilili dodatna sredstva, brutalno pritiskajo na ministra za šolstvo."
- "V Sloveniji bi odkup vseh učbenikov in delovnih zvezkov za vse otroke v devetletki stal 40 milijonov evrov."
- "V Sloveniji je preveč učbenikov."
- "Slovenski učbeniški trg je nepregleden in kaotičen."
- "Založniki podkupujejo učitelje, da uporabljajo njihove učbenike in delovne zvezke."
- "Ministrstvo bo problem pomanjkanja učbenikov pri nekaterih predmetih rešilo z javnimi pozivi."
- "Recenzenti pišejo le pozitivne recenzije, zato so neverodostojni in jih je treba zamenjati z državno določenimi recenzenti."
- "S šolskimi skladi ministrstvo zagotavlja vsem enak dostop do učbenikov."
- "V sloveniji so učbeniki predragi, založniki pa izdajajo delovne zvezke predvsem zaradi zaslužkarstva."
- "V slovenskih osnovnih šolah ostane večina delovnih zvezkov nepopisanih."

Odbor še poudarja, da bi bilo za starše kot plačnike učnih gradiv ceneje, če bi se država z založniki posvetovala o vseh spremembah, ki vplivajo na cene učbenikov.

"Pogrešamo dialog z državo"
Kovač je povedal, da založniki želijo jasen dogovor o tem, "ali želimo v Sloveniji stabilen, a hkrati odprt konkurenčen trg učnih gradiv, ali pa verjememo, da bi bilo bolje, da tako, kot je bilo v sedemdesetih letih, znova uvedemo pravilo 'en predmet - en učbenik'". Prav tako pa pogrešajo dialog z državo pri vseh odločitvah, ki zadevajo vsebine in posredno tudi cene učbenikov.

Kovač je poudaril, da se bodo zavzemali za odprt trg in seznanjali javnost s svojimi analizami dogajanj na trgu. Sklenil je: "Nismo pripravljeni biti grešni kozli za gnev staršev, ko kupujejo učbenike."