"Slovenija bo postala ena redkih članic EU-ja, kjer bo ustavljen razvoj novih, kakovostnih učnih gradiv, pri čemer bodo posledice najbolj občutili učenci, starši in učitelji," so prepričani založniki. Foto: MMC RTV SLO

Pritiskajo, da bi od države ali od staršev na račun učencev dobili od 20 do 40 milijonov evrov dodatnih sredstev, kar je popolnoma neracionalno in v času krize nemogoče.

Ministrstvo o založnikih
Konec javne razprave o učbenikih

Predlog novega pravilnika ureja proces sprejemanja učbenikov in predvideva spremenjen način recenziranja. Recenzenta tako ne bi več predlagala založba, ampak zavod za šolstvo oziroma ustrezna strokovna skupina. Za spremembo pravilnika so se na ministrstvu odločili, ker so ugotovili, da se šolski učbeniki vse bolj dražijo.

A predstavniki zbornice poudarjajo, da bo ministrstvo za šolstvo s tem pravilnikom škodilo trgu učnih gradiv pri nas. "S predlaganimi spremembami Pravilnika o potrjevanju učbenikov naj bi namreč skupina uradnikov na ministrstvu določala, katera učna gradiva so potrebna in katera ne. Takšen sistem nas vrača v sedemdeseta leta preteklega stoletja," opozarjajo.

Minister za šolstvo Igor Lukšič pa odgovarja, da so le želeli omejiti nekritično menjavo učbenikov v skladih. "Veljavni mehanizem poskušamo še malo razrahljati v prid kvalitete učbenikov s spremenjenim načinom recenziranja," je dodal.

Založniki predlagajo odkup učbenikov
Založniki pa predlagajo, da bi država namesto učbeniških skladov uvedla raje odkup učbenikov za učence, saj bi se skupna cena vseh učnih gradiv za vse učence devetletke v Sloveniji s tem znižala s približno 40 na 22 milijonov evrov. Vendar pogajanja o tem po besedah predsednik odbora za učbenike Mihe Kovača ministrstvo zavrača.

Predsednik GZS-ja Samo Hribar Milič pa dodaja, da bodo založbe z ukinitvijo trga začele odpuščati strokovnjake z večletnimi izkušnjami pri razvoju učnih gradiv, pri čemer bolj kot samo odpuščanje vznemirja dejstvo, da bo s tem šlo v nič znanje, ki so si ga učbeniške založbe nabrale v zadnjih petnajstih letih.

Država naj bi namreč vsakič pozvala založnike, naj naredijo učbenik za določen predmet. "Založbe ne moremo čakati leto, dve, tri, da nas bo država pozvala, da naredimo učbenik za slovenščino. Če ima založba uredniško ekipo za učbenik za slovenščino, bi morala zdaj ustaviti vse aktivnosti in čakati do aprila, da bi videla, ali nas bo država pozvala, da učbenik delamo ali ne," je jasen Kovač.

"Spremembe niso v skladu s smernicami EU-ja"
Da predlagane spremembe niso v skladu s smernicami v Evropski uniji, je na tiskovni konferenci, ki jo je pripravil GZS, povedal tudi Preben Späth, direktor Evropskega združenja šolskih založnikov. Meni, da v Sloveniji nimamo preveč učbenikov, pa tudi dozdajšnji razvoj učnih gradiv se mu zdi dober.

V Gospodarski zbornici Slovenije zato še enkrat pozivajo ministrstvo za šolstvo in šport in ministra Lukšiča, naj umakne predloge sprememb Pravilnika o potrjevanju učbenikov. A na ministrstvu o tem ne razmišljajo. Prepričani so namreč, da gre za kampanjo založnikov, ki je usmerjena v to, da bi povečali dobiček.

Pritiskajo, da bi od države ali od staršev na račun učencev dobili od 20 do 40 milijonov evrov dodatnih sredstev, kar je popolnoma neracionalno in v času krize nemogoče.

Ministrstvo o založnikih
Konec javne razprave o učbenikih