Založniki so pretekli teden ministru Lukšiču prinesli učbenike, namenjene za razrez, ker niso šli v prodajo. Foto: Vito Tofaj/Založba Rokus Klett
Založniki so pretekli teden ministru Lukšiču prinesli učbenike, namenjene za razrez, ker niso šli v prodajo. Foto: Vito Tofaj/Založba Rokus Klett
Igor Lukšič
"Razumemo lahko založnike, da nimajo interesa za kakšen učbenik. Ne moremo pa razumeti, da šolska oblast nima interesa za to. Zato bomo prisilili zavod za šolstvo, da najde neke variante," je povedal minister Lukšič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Šolski minister Igor Lukšič je na srečanju z novinarji predstavil prečiščeno besedilo sprememb pravilnika o potrjevanju učbenikov, ki bo začel veljati v začetku julija. Zadnja različica se razlikuje od prvotne v določbah, ki se nanašajo na komisijo za potrjevanje učbenikov, razpis potreb po novih učbenikih in na postopke potrditve.

Spremenjena komisija za učbenike ...
Spremembe pravilnika o potrjevanju učbenikov urejajo način in postopek potrjevanja učbenikov, ki so namenjeni učencem, dijakom in udeležencem izobraževanja odraslih. Prva sprememba se nanaša na komisijo za učbenike, ki jo imenuje strokovni svet zavoda. Komisija v postopku potrjevanja učbenikov med drugim pripravi tudi strokovne podlage za presojo gradiv, kar se na neki način, kot je pojasnil Lukšič, dela že zdaj, a ni bilo nikjer zapisano. Ta zadeva po njegovem ni bila sporna za nikogar, ne za založnike ne za ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ).

... predlog potreb po novih učbenikih
Naslednja sprememba zadeva pripravo predlogov potreb po novih učbenikih. Določeno je, da pristojni javni zavodi enkrat na leto pripravijo predlog potreb po novih učbenikih in tudi presojajo, ali je učbenik za posamezen predmet skladen z učnim načrtom. "Gre za to, da je zavod čedalje večji del učbeniške politike prepuščal založnikom in se na ministrstvu nismo ukvarjali s tem, kje imamo sploh učbenike in kje jih nimamo," je poudaril šolski minister in pristavil, da je doma na praktičnih primerih ugotovil, da na ekonomski gimnaziji ni učbenikov za ekonomijo za prvi, drugi in tretji razred.

"Razumemo lahko založnike, da nimajo interesa za kakšen učbenik. Ne moremo pa razumeti, da šolska oblast nima interesa za to. Zato bomo prisilili zavod za šolstvo, da najde neke variante," je povedal minister. Pojasnil je še, da se je sam že začel pogovarjati z direktorjem zavoda, da bi z založniki našli ceno, ki bi bila pogodbena.

Recenzenta zdaj imenuje zavod
Pri postopku potrditve učbenika pa je MŠŠ po Lukšičevih besedah k 9. členu dodal še, da ministrstvo na predlog javnih zavodov enkrat na leto - aprila - na svoji spletni strani objavi potrebo po novih učbenikih v osnovnih in srednjih šolah za posamezen predmet - samo tam, kjer jih ni. Poleg tega ima komisija za učbenike še pristojnosti, da preveri, ali je učbenik v skladu z učnim načrtom. Recenzenta določi komisija, ki lahko pri tem upošteva tudi predlog predlagatelja. Recenzent mora biti strokovnjak z najvišjo stopnjo izobrazbe.

"Praviloma je zavod dobival pozitivno recenzijo, zato ker je obstajala velika verjetnost, da so založniki, če so dobili negativno recenzijo, pač naročili novo. To so delali toliko časa, dokler niso dobili pozitivne recenzije. Da se to ne bi več dogajalo, smo to spremenili in recenzenta zdaj imenuje zavod," je še pojasnil spremembe pravilnika Lukšič.