Senat KPK-ja je soglasno sprejel odločitev, da bo nadaljeval  postopek nadzora nad premoženjem Zorana Jankovića, kar je ljubljanski župan pozdravil. Foto: BoBo
Senat KPK-ja je soglasno sprejel odločitev, da bo nadaljeval postopek nadzora nad premoženjem Zorana Jankovića, kar je ljubljanski župan pozdravil. Foto: BoBo

Vrhovno sodišče je konec maja delno ugodilo Jankovićevi pritožbi na zaključno poročilo komisije iz leta 2013 o njegovem premoženjskem stanju. Sodišče je presodilo, da je komisija s tem, ko mu osnutka omenjenega poročila ni prej poslala v izjasnitev, nezakonito posegla v njegovo ustavno pravico, zato je poročilo v delu, ki se nanaša na Jankovića, odpravila.

Predsednik KPK-ja Boris Štefanec se je za nadaljevanje postopka zavzel že po objavi sodbe vrhovnega sodišča. Kot je dejal, je bila odpravljena odločba, ne pa tudi vse ugotovitve in okoliščine, ki so bile ugotovljene med postopkom.

Po današnjem soglasnem sklepu senata komisije pa so sporočili, da bo KPK postopek izvedel tako, da bo deloval v skladu s sodbo vrhovnega sodišča oziroma njenimi ugotovitvami.

Janković odločitev komisije pozdravlja
Janković odločitev KPK-ja pozdravlja. Zagotavlja, da bo v postopku sodeloval, so pojasnili na Mestni občini Ljubljana. Janković je komisiji 17. julija tudi poslal pismo, v katerem jo je pozval, naj njegovo premoženjsko stanje vnovič preverijo.

KPK je sicer podobno ravnal tudi v primeru predsednika SDS-a Janeza Janše, kjer se je po odločitvi vrhovnega sodišča prav tako odločil za ponovitev nadzora. V poročilu, objavljenem konec junija, pa je za obdobje, ko je bil Janša poslanec in premier, vnovič ugotovil nepojasnjeno povečanje njegovega premoženja.