Poznavalci napovedujejo, da se lahko razmere v slovenskem zdravstvu še poslabšajo. Foto: BoBo
Poznavalci napovedujejo, da se lahko razmere v slovenskem zdravstvu še poslabšajo. Foto: BoBo
Danijel Bešič Loredan, Iniciativa zdravnikov: "Žal je bilo v tem mandatu zelo malo ali nič narejenega na področju zdravstva. Na to kažejo dejstva, na vse to je naša iniciativa tudi opozorila, a se od junija do danes ni zgodilo nič." Foto: MMC RTV SLO
Erik Brecelj na protestu v podporo javnemu zdravstvu, 25. 6. 2013
Predstavnik Iniciative zdravnikov za vzpostavitev transparentnega in strokovnega javnega zdravstva v Sloveniji Erik Brecelj opozarja, da je slovensko zdravstvo "na točki, ko priznamo, da ne moremo nič narediti". Foto: MMC RTV SLO
Konrad Kuštrin
Predsednik sindikata zdravnikov Fides Konrad Kuštrin opozarja, da se vlada z zdravstvom do zdaj bolj ali manj ni resno ukvarjala. Foto: BoBo
Direktorja zdravstvene blagajne je Gantarjev odstop presenetil. Foto: MMC RTV SLO

Vsak lahko zaustavi vsako spremembo, če ima interes. Vsi vemo, da korupcija v zdravstvu je, da izginja veliko denarja. Plačujemo dražje aparature, gradimo dražje.

Tomaž Gantar v Odmevih
Komisija za preprečevanje korupcije
V KPK-ju pa so za MMC potrdili, da je komisija na osnovi prijave iz marca 2013 začela z obsežnim postopkom identifikacije konkretnih in sistemskih korupcijskih tveganj ter ravnanj v zdravstvenem sistemu. Rezultate preiskave bodo predvidoma predstavili v prvi polovici decembra. Foto: BoBo

"Odstop ministra je velika zaušnica tej vladi in koaliciji. Sistemske spremembe na področju zdravstva ostajajo zgolj znanstvena fantastika - ko in če bodo ustrezni organi opravili svoje delo, se bo v celoti razkrila odgovornost vlade na čelu s predsednico," je za MMC zapisal predsednik Iniciative zdravnikov Danijel Bešič Loredan.

Odgovorna je predsednica vlade
"Zdravstveni sistem potrebuje nekaj odločnih potez, ki jih omogoča že obstoječa zakonodaja, in sistemsko spremembo tako na področju delovanja kot financiranja zdravstvenega sistema. Tega ta minister v tej vladi ni bil sposoben ali pa ni smel narediti; za to je seveda odgovorna predsednica vlade," je prepričan.


Erik Brecelj: Hud alarm za Alenko Bratušek
"Priznal je nemoč za spremembo česar koli. To bi moral biti hud alarm za predsednico vlade Alenko Bratušek in za državljane," je menil predstavnik civilne iniciative zdravnikov Erik Brecelj, ki je nad Gantarjevim odstopom zaskrbljen, saj je opozoril na celo vrsto zadev, zaradi katerih je nemočen.

Po Brecljevem mnenju je slovensko zdravstvo "na točki, ko priznamo, da ne moremo nič narediti". Zato pričakuje, da bo Bratuškova to opozorilo zelo resno vzela in začela ukrepati v tej smeri.

"Če pa vlada ne namerava nič narediti, potem naj ministrstvo za zdravje ukini," je še menil Gantar, ki je še opozoril na nizek pogajalski položaj zdravstvenega ministra v vladi in na to, da "zdravstvene odločitve obvladuje gradbena mafija".

Kuštrin: Gre za moralno dejanje
Predsednik sindikata zdravnikov Fides Konrad Kuštrin je ocenil, da je skrb vzbujajoče, "če človek, ki je, kar se izvršilne oblasti tiče, najmočnejši, ne more nič spremeniti".

Hkrati upa, da bodo ministrovo sporočilo še posebej tisti, ki jim je namenjeno, vzeli z vso resnostjo. V sindikatu pa že leta opozarjajo, da so skupine znotraj zdravstva, ki jim spremembe niso v interesu.

Vlada se z zdravstvom do zdaj ni pretirano resno ukvarjala. Po tej potezi ministra za zdravje pa ji mora biti po Kuštrinovih besedah "popolnoma jasno, da bo treba narediti resne posege v zdravstveno zakonodajo, zlasti v financiranje in organizacijo. Brez sprememb sistem tone. Tone sicer počasi, a ko bo potonil, ga bo težko znova potegniti na površje."

Predsednik zdravniškega sindikata pa še meni, da mora to funkcijo prevzeti nekdo, ki bo dober poznavalec zdravstva, odločen, predvsem pa pošten.

Fakin: Številne Gantarjeve rešitve gredo v pravo smer
Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin je bil nad odstopom presenečen. Številne rešitve, ki jih je pripravil Gantar, so bile po njegovem mnenju korak v pravo smer.

Fakin je še opozoril, da razmere v zdravstvu zahtevajo hitre in preudarne spremembe, da bi lahko slovenskim državljanom še naprej zagotavljali finančno vzdržen in učinkovit zdravstveni sistem, ki ga je treba modernizirati in zagotoviti njegovo učinkovitejše upravljanje, in sicer z dolgoročnejšim izboljšanjem javnofinančnih virov, spremembami na področju pravic in spremembami za učinkovitejšo in bolj kakovostno izvedbo programov zdravstvenih storitev.

Reforme se lahko zaustavijo
Po mnenju direktorja Združenja zdravstvenih zavodov Metoda Mezka odstop za sistem zdravstva ne pomeni nič dobrega, saj bodo zaradi tega zastale nujne reforme. Gantarjev odstop ga je presenetil, saj bo zaustavil reforme, ki jih je minister pripravljal. "Spremembe pa morajo biti sprejete, saj je zdravstveni sistem finančno podhranjen," je še poudaril Mezek.

Med ključnimi Gantarjevimi reformami je izpostavil predlog zakona o zdravstveni dejavnosti in smernice zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki so obstale v koalicijskem usklajevanju. "Celotna zdravstvena zakonodaja je bila potrebna prevetritve, tako da škoda, da je to zastalo," je opozoril Mezek.

Gantar je po njegovih besedah z intervencijskim zakonom skušal zagotoviti dodatna sredstva za zdravstvo, predvsem bolnišnice, ki so jih ukrepi iz preteklosti spravili v finančne težave. "Trudil se je, da bi v zdravstvu zagotovil pogoje za uspešno delo. Njegovi predlogi so bili dobri in korektni, žal pa je naletel na premalo razumevanja v koaliciji," je še dejal Mezek.

Gantar je obupal
Po mnenju predsednika Sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um Igorja Muževiča je Gantarjev odstop pričakovan, saj je povsem obupal. Z odstopom je po mnenju Muževiča minister pokazal načelnost, saj zaradi številnih lobijev, ki vplivajo na vsako koalicijsko stranko posebej, ni mogel doseči nobenih resnih reform, ki bi izboljšale zdravstveni sistem.

Predsednik Praktik.uma si tudi ne predstavlja, da bi lahko kdor koli, ki bo Gantarja zamenjal na ministrskem položaju, v trenutnem sistemu storil kakršno koli spremembo na bolje. "Bojim pa se, da se bo stanje v slovenskem zdravstvu samo še slabšalo," je dodal.

UKC: "Odstopna izjava povzema resne realne težave"
V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, največji slovenski zdravstveni ustanovi, so zapisali, da ministrova odstopna izjava povzema "resne realne težave našega zdravstvenega sistema".

Kaže pa tudi na nemoč vsakokratne vlade, da izpelje nujne spremembe, ki bi zagotovile uspešen, še vedno dostopen, kakovosten in finančno vzdržen zdravstveni sistem, so prepričani v UKC-ju.

KPK z obsežno preiskavo v zdravstvu, rezultati znani kmalu
"Komisija za preprečevanje korupcije ne more komentirati odstopa ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ne sme pa biti spregledano, da gre za prvega ministra za zdravje, ki je javno priznal korupcijo v zdravstvu. Ta je sistemska in strukturna, o čemer komisija piše že nekaj let, poleg javnih naročil je njen izvor v shizofreni ureditvi slovenskega zdravstvenega sistema glede prepletanja javnega in zasebnega,
" so sporočili iz komisije.

V KPK-ju pa so za MMC potrdili, da je komisija na osnovi prijave iz marca 2013 začela obsežen postopek identifikacije konkretnih in sistemskih korupcijskih tveganj ter ravnanj v zdravstvenem sistemu. "Postopek smo poleg vprašanja čakalnih vrst razširili še na širšo problematiko prepletanja javnega in zasebnega v slovenskem zdravstvu ter s tem povezanimi (in kot kažejo vmesne ugotovitve, vse bolj utemeljenimi) očitki strukturne korupcije," so zapisali.

"Postopek – gre za enega obsežnejših in zahtevnejših postopkov komisije v letošnjem letu, ki ima tudi visoko prioriteto – je v zaključni fazi, datum zaključka in javne objave konkretnih ugotovitev, priporočil in zahtev do pristojnih organov pa je glede na obsežnost preiskave težko napovedati. Računamo, da bomo zadevo javnosti lahko predstavili v prvi polovici decembra," so dodali.

Vsak lahko zaustavi vsako spremembo, če ima interes. Vsi vemo, da korupcija v zdravstvu je, da izginja veliko denarja. Plačujemo dražje aparature, gradimo dražje.

Tomaž Gantar v Odmevih
Zakaj je odstopil minister Gantar?
Gantarjev odstop odmeva v stroki in politiki
Gantarjev odstop presenečenje za koalicijo
Zakaj je odstopil minister Gantar?
Gantarjev odstop odmeva v stroki in politiki
Gantarjev odstop presenečenje za koalicijo