Razmere v zdravstvu še niso kritične, lahko pa takšne hitro postanejo, če ne bo sprememb, opozarja Fakin. Foto: MMC RTV SLO
Razmere v zdravstvu še niso kritične, lahko pa takšne hitro postanejo, če ne bo sprememb, opozarja Fakin. Foto: MMC RTV SLO

"Ali povišamo solidarnost v zdravstvenem sistemu (da vsi od svojih osebnih dohodkov plačamo enako - to je na primer uvedla bogata Nemčija) ali pa da se znižajo pravice oz. da se povečajo doplačila pacientov," je v Odmevih pojasnil direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in dodal, da je doplačil že zdaj za 450 milijonov.

"Odločno pa nasprotujem zmanjševanju pravic, ker bom čez določeno obdobje, na primer čez štiri, pet let, porabili veliko več denarja, da to raven pravic znova izenačimo," je še poudaril Fakin.

Tako prvi mož ZZZS-ja kot minister za zdravje Tomaž Gantar pa se strinjata, da je nujno spremeniti zdravstveni sistem. "Nedvomno je treba sprejeti reformno zakonodajo na tem področju, sploh glede na to, da je zdravstvena blagajna v zadnjih 10 letih izgubila 350 milijonov evrov," je dejal Gantar. Fakin pa opozarja, da naš sistem trenutno porabi 1.800 evrov na prebivalca, "kar je manj kot evropsko povprečje za sorazmerno dobre storitve".

V tem trenutku še nismo v taki krizi, da bi državljanom omejevali dostopnost do sistemskih pravic, če pa se zadeve ne bodo izboljšale, pa nas čaka tudi to, opozarja.

Glede izgube bolnišnic, ki dobaviteljem zdravil in opreme dolgujejo skoraj 59 milijonov evrov, pa Fakin poudarja, da je kar nekaj takšnih bolnišnic, ki delujejo učinkovito in ki obvladujejo svoje stroške, so pa tudi takšne, "ki ne delujejo najbolj učinkovito".

Več pa v spodnjem videoprispevku.

Finančne razmere v zdravstvu kritične
Finančne razmere v zdravstvu kritične