So bile nabave zaščitne opreme dirigirane z vrha? Foto: BoBo
So bile nabave zaščitne opreme dirigirane z vrha? Foto: BoBo

KPK je ustavil štiri postopke zoper nekdanjega v. d. direktorja zavoda za blagovne rezerve Tomija Rumpfa, en postopek zoper nekdanjega direktorja Antona Zakrajška ter postopke zoper (nekdanje) javne uslužbence Alojzija Černeta (tri postopke), Marka Naraločnika (tri postopke) in Ivana Galeta (en postopek).

Preiskave je KPK vodil zaradi sumov kršitev integritete uradne osebe pri dogovarjanju oziroma sklepanju poslov za nabavo zaščitne opreme oziroma medicinskih pripomočkov s podjetji Gorenje gospodinjski aparati, d. o. o., Public Digital Infrastructure, družba za digitalno infrastrukturo, d. o. o., Hmezad – TMT transport, mehanizacija, trgovina, d. o. o., Tehno Mag, d. o. o., in Cross Continental, gradbeništvo, d. o. o. "Vsi postopki, ki jih je Komisija vodila zoper navedene uradne osebe, so tako zaključeni, izjema je nekdanji direktor ZRSBR Anton Zakrajšek, v zvezi s katerim Komisija obravnava še dve zadevi," je navedel KPK.

"Nobena od obravnavanih oseb pri sklepanju konkretnih poslov ni presegla svojih pristojnosti. Komisija je kot olajševalne okoliščine upoštevala izredne razmere, ki so spomladi leta 2020, ob začetku epidemije, ko so se sklepali obravnavani posli, narekovale hitro in učinkovito ravnanje, zato zaznane postopkovne nepravilnosti po mnenju Komisije niso takšne narave, da bi jih bilo mogoče označiti za kršitev integritete posamezne uradne osebe," so še dodali in pojasnili, da sta dve zadevi končani, 12 ustavljenih, sedem pa jih še v teku.

KPK za spremembo zakonodaje glede javnega naročanja

Za zdaj le dve pravnomočni odločbi

Predsednik protikorupcijske komisije (KPK) Robert Šumi je v torkovih Odmevih pojasnil, da sta v okviru preiskave morebitnih kršitev integritete pri nabavah zaščitne opreme zaradi epidemije covida-19 pravnomočni dve odločbi o kršitvi integritete. Obe se nanašata na nekdanjega državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Aleša Cantaruttija, ki je zdaj generalni direktor gospodarske zbornice.

"Dva postopka sta že pravnomočna. V teh dveh se je ugotovila kršitev integritete in pri tem je
pravzaprav prišlo do privilegiranja ponudnikov, preseganja pooblastil in pa neenake obravnave vseh. Nekatere postopke so v preteklem tednu že ustavili, ker so ugotovili postopkovne nepravilnosti, ampak ne take teže, da bi bila to kršitev integritete ali drugih institutov iz njihove pristojnosti," je v torek pojasnil Šumi.

Nekateri poslanci se požvižgajo na zakonske določbe kot na integriteto

KPK je teden boja proti korupciji končal s spletno okroglo mizo na temo nezdružljivosti funkcij, na kateri so sodelovali Saša Zagorc, prodekan iz ljubljanske pravne fakultete, Robert Golobinek z ministrstva za pravosodje, predsednik Združenja nadzornikov Slovenije Gorazd Podbevšek, v. d. direktorja Direktorata za lokalno samoupravo Saša Jazbec in predsednik KPK-ja Robert Šumi.

Glede omejitev javnih funkcionarjev so poudarili problematiko lokalne ravni in poslancev. Aktualna je namreč pobuda za odpravo prepovedi hkratnega opravljanja poslanske in županske funkcije. Podbevšek je opozoril, da je stanje na lokalni ravni mnogo slabše kot na državni, saj lokalne skupnosti ne poznajo pravil korporativnega upravljanja.

Opozorili so tudi na razpršenost ureditve nezdružljivosti funkcij, ki jo poleg protikorupcijske zakonodaje urejajo drugi področni zakoni. V teh pa so predvidene sankcije za kršitve. "Če KPK ugotovi kršitev, funkcionar pa kršitve ne odpravi sam, je to resen problem – tako z vidika zaupanja javnosti v delo funkcionarja kot z vidika zaupanja ljudi v vladavino prava," je poudaril Golobinek.

S tem se je strinjal Zagorc, ki je bil kritičen do ravnanj nekaterih poslancev, "ki se požvižgajo tako na zakonske določbe kot na integriteto". Da raven politične odgovornosti in politične integritete ni na želeni ravni, je poudaril tudi Šumi.

Zato je pozval vse, ki bi morali javnosti predstavljati zgled, da pravila in zakone spoštujejo in da s svojim ravnanjem poskrbijo za to, da bo integriteta postala standard v slovenskem političnem prostoru.