Slovenija
Kranj se je danes v čast poeta vrnil v 19. stoletje. Foto: BoBo
Kulturni praznik številni izkoristijo za obisk muzejev in galerij, ki na ta dan omogočajo brezplačen vstop. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Gneča v Narodni galeriji. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Prirodoslovni muzej je bil danes izbira za mnogo družin z radovednimi otroki. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Vrba
Osrednja slovesnost na kulturni praznik je bila v Prešernovi rojstni vasi Vrbi. Foto: BoBo
VIDEO
Prešernov dan

Dodaj v

"Kranj 8. februarja resnično utripa kot kulturno srce Slovenije"

Številne prireditve v čast našemu največjemu poetu
8. februar 2018 ob 10:30,
zadnji poseg: 8. februar 2018 ob 16:10
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Številne kulturne ustanove na Prešernov dan vabijo obiskovalce, da z obiskom počastijo spomin na velikega poeta. Pričakovano je najbolj pestro v Kranju, kjer so zavrteli čas v 19. stoletje, osrednja proslava je potekala v Vrbi.

"Moramo izkazati spoštovanje do kulture in ji zagotoviti stabilno financiranje. Kultura namreč ni tržna dejavnost in verjetno nikoli ne bo," je v nagovoru ob slavnostnem odprtju tradicionalnega semnja dejal kranjski župan Boštjan Trilar in dodal, da se v časih, ko poslušamo, s kakšnimi izzivi se spopada kultura, zastavlja vprašanje, kaj lahko vsi skupaj naredimo, da pomagamo kulturi. Po Trilarjevem mnenju je Kranj od nekdaj mesto kulture, ne le zaradi bogate kulturne infrastrukture in številnih umetnikov, ampak tudi zaradi vsakodnevne prežetosti s kulturo.

Kranjske ulice so danes zavzele Prešernove pesmi, pa tudi rokodelci, lajnarji, plesalci in drugi ustvarjalci, ki so čas v tem mestu zavrteli, tudi s pomočjo značilnih oblačil, v 19. stoletje. "Lahko rečemo, da Kranj 8. februarja resnično utripa kot kulturno srce Slovenije," je dejal direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Tomaž Štefe.

Kot je za Radio Slovenija poročala Aljana Jocif, so lahko obiskovalci pred Prešernovim gledališčem v Kranju prisluhnili recitacijam, zborovski pesmi, ogledali so si lahko plese, obiskali knjižnico, razstave na številnih razstaviščih in knjižnico. Direktorica Gorenjskega muzeja Marjana Žibert največji obisk pričakuje v Prešernovi hiši, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali stalno razstavo o življenju in delu dr. Franceta Prešerna. "Na vseh razstaviščih, od Prešernove hiše, mestne hiše do gradu Khislstein pripravljamo vodstva po občasnih in stalnih razstavah, za naše obiskovalce, ki se želijo poučiti o novih spoznanjih o Prešernu, pripravljamo posebno predavanje dr. Marijana Doviča s SAZU-ja."

"Plemenitost umetnosti zaznavam kot iskanje lepote"
Osrednja kulturna prireditev je bila v Vrbi pred Prešernovo rojstno hišo, kjer je kot slavnostna govornica zbrane nagovorila predsednica Slovenskega centra Pen Ifigenija Zagoričnik Simonović. Govornica si je za moto današnjega nagovora izbrala najkrajšo Prešernovo pesem, ki pravi: "Kar je, beži; al' beg ni Bog? ki vodi vekomaj v ne-bo, kar je, kar b'lo je in kar bo." Kot je dejala, se vsak dan sprašuje o smislu življenja, o življenju kot sizifovskem begu pred smrtjo. "Plemenitost umetnosti zaznavam kot iskanje lepote, lepoto pa vidim v tistem, kar daje smisel človekovemu življenju," je dejala in dodala, da moramo skrbeti za tisto, kar bogati življenje, "za tisto lepo, kar povečuje smisel našega bivanja in obstajanja, skrbeti moramo drug za drugega, da bomo imeli moč premagovati obup."

"Danes je Prešernov dan, brali bomo njegovo poezijo, vsak bo našel pesem zase, vsakega bo pesnik nagovoril, kakor da se sklanja nad nas in nam prigovarja, naj iščemo smisel življenja. Saj, če je smisel našel on v najslabših okoliščinah, ki lahko pesnika doletijo, potem ga moramo ugledati tudi mi, ki živimo svobodno, končno v svoji državi, brez tujega jarma," je sklenila Ifigenija Zagoričnik Simonović.

Cerar za pomoč kulturnikom
Premier Miro Cerar je v poslanici ob prazniku zapisal, da je kulturna javnost upravičeno kritična do nekaterih vidikov bilance kulturnega resorja in da bo storil vse, da do konca mandata vlada odpravi očitne zagate, v kateri so se znašli slovenski kulturni ustvarjalci, in pripravi podlage za naprej. "Skrbi me, a obenem bodri, ko vidim, da ta ista kritična javnost še vedno verjame v moč dialoga, v katerega verjamem tudi sam," je še zapisal v poslanici, v kateri se je med drugim zahvalil vsem ustvarjalkam in ustvarjalcem za njihovo delo, ki je po njegovih besedah plemenit navdih za naša življenja. "V letu, ko se intenzivno spominjamo Cankarja, in na dan, ko slavimo Prešerna, smo ob plesalcu Mejaču za življenjsko delo nagradili še enega pesnika - Borisa A. Novaka. O velikem predhodniku je zapisal: 'Vsi smo večni, ker stojimo na tvoji besedi, velikan.'"

Ob tem je dodal, da je sozvočje različnih časov dokaz, da tudi danes med nami živijo ustvarjalci, ki spadajo v isto kategorijo 'večnih'. "Ne znamo jih vedno prepoznati oziroma ceniti in ustrezno nagraditi. A ko danes pozorno pogledamo nazaj, se nam izkaže, da so se danes kanonizirani avtorji nekoč še kako razburjali, jezili, se borili in včasih tudi protestirali," je zapisal Cerar.

Po premierjevih besedah na kulturni praznik ne gre pozabiti, "da je prav njihova angažiranost, pogosto boleča nepopustljivost hkrati izjemno krhkih in neverjetno trdnih osebnosti, bila vir njihove iskrene, verodostojne umetniške geste in besed, od katerih danes nekatere segajo dobesedno do večnosti".

Pahor: Skrbeti bi nas moralo, če kritičnih besed ne bi bilo
Ob dnevu odprtih vrat predsedniške palače je obiskovalce nagovoril predsednik republike Borut Pahor, ki je poudaril, da Slovenci živimo s kulturo, saj smo eden redkih narodov v Evropi in na svetu, ki kulturo proslavijo s praznikom. Odzval se je tudi na kritične besede, izrečene na včerajšnji osrednji proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku: "Mislim, da bi nas smelo bolj od tega skrbeti samo, če takih kritičnih besed ne bi bilo. Prav je, da tisti, ki smo za to odgovorni, tem besedam prisluhnemo in skušamo storiti vse, kar je v naši moči, da kultura ostane to, kar je vedno bila za Slovence v dobrih in v slabih časih – navdih za naše sanje."

Zbrane v predsedniški palači je nagovoril tudi letošnji Prešernov nagrajenec Janez Mejač, ki je dejal, da je presrečen in počaščen, da je v družbi velikih Prešernovih nagrajencev, v družbi notranje bogatih ljudi: "Ples je ples, um in telo, telo in um. Sodelujeta vedno. Kdor ne pleše, ne ve, kaj je."

Številne obveznosti so imeli danes tudi politični predstavniki, letošnja Prešernova nagrajenca in nagrajenci Prešernovega sklada. Predstavniki države so položili venec ob Prešernovem spomeniku v Ljubljani, minister za kulturo Tone Peršak bo v Vili Podrožnik gostil letošnje Prešernove nagrajence, popoldne pa obiskal tudi grob slovenskega pesnika v Kranju. Letošnji Prešernovi nagrajenci si bodo v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost ogledali razstavo portretov Toneta Stojka, zvečer pa bo Shod muz na kranjskem Parnasu.

Prešernov dan na RTV Slovenija
S Prešernom povezane so tudi številne oddaje in vsebine na RTV Slovenija. Na MMC-ju spremljamo recital in dogajanje po Sloveniji, na 3. programu ARS lahko prisluhnete posebnemu programu umetniške besede in pogovornih ter glasbenih oddaj, med drugim boste slišali pogovore z letošnjima Prešernovima nagrajencema ter s prejemniki in prejemnicami nagrad Prešernovega sklada. Na 1. programu TV Slovenija bo ob 20.05 na ogled oddaja Beg je moj up: Portreti Prešernovih nagrajencev, ob 20.45 pa bo igrani film Komedija solz.

Foto: MMC/Miloš Ojdanić in BoBo

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
luka101
# 08.02.2018 ob 10:56
Pa še to: Tudi v času Prešerna je bilo na Slovenskem na stotine takih in drugačnih "umetnikov", v zgodovino pa se jih je zapisalo le nekaj. Če bi Avstroogrska vsem njim nekritično delila denar, tako kot si Moderndorfer in njegova "avantgarda" domišljata, da bi to danes morala delati Slovenija, ne bi bilo treba čakati do 1918 leta, da propade.
luka101
# 08.02.2018 ob 10:51
Cerar, ne bluzite! Nagrado so dali "umetnici", ki doji pse, ta drugi, ki uničuje slovensko zastavo, Moderndorfer nam je vsem nam pol ure neupravičeno sral po glavi, češ, da je treba davkoplačevalcem vzeti še več denarja, da bodo oni, tj. "umetniki" lažje delali, vi pa se sedaj nekaj opravičujete.
kvisko75
# 08.02.2018 ob 10:42
Volitve bodo junija...
no72
# 08.02.2018 ob 10:59
Pa še to:

To kar smo imeli priliko videti na osrednji proslavi ob Prešernovem dnevu, je navadna sramota, ne pa kultura - dojenje psov, norčevanje iz slovenske zastave, Mederndorferjev govor....če je to nagrajena slovenska kultura, potem zagovarjam tiste, ki se taki kulturi mirne volje odpovedujemo.
paver
# 08.02.2018 ob 11:16
Glede na to,da je Prešernovo nagrado dobila dojilja psov, je jasno,da je slovenska kultura na psu!
presenečen
# 08.02.2018 ob 11:08
Slovenska kultura ni bila še nikoli tako nizko?
ABADON
# 08.02.2018 ob 11:16
Linhart je imel mecena. Preseren je imel prijatelja. Cankar zenske. Brez njih ne bi preziveli.
stewie
# 08.02.2018 ob 10:50
Nič čudnega. Cerar bo stvari nastavil tako, da se bodo lahko uresničevale praktično zgolj v naslednjem vladnem mandatu, kjer on skoraj zanesljivo ne bo več premier. Kvečejmu navaden poslanec ali pa, če bo njegova SMC šla v vlado, kak minister, bržkone za pravosodje.
Potem se bo pa lahko izgovarjal, da je to stvar novega premiera, in da on z upravljanjem resorja za kulturo nima nič.
Lukos
# 08.02.2018 ob 11:13
Malo za razmisliti......najbolj znani kulturniki, ki so res nekaj dosegli v tistem času niso dobili od države niti centa so pač morali služiti s svojim delom in so poleg tega lahko ustvarili mojstrovine. Danes pa kričijo, da nemorejo ustvarjati če ne dobijo denar od države, potem pa ustvarjajo, da dojijo pse in uničujejo slovensko zastavo...
a123b
# 08.02.2018 ob 11:00
Vsak se naj gre kulturo z svojim denarjem, ne pa da se preko države sponzorira kup nekih svobodnih umetnikov in podobno. Poglejte muzeje in podobno, polno nekih javnih sesalcev , ki sploh ne vejo za kaj so vslužbi. Npr. muzej novejše zgodovine - Cekinov grad.
Dvomljivec
# 08.02.2018 ob 11:40
Skrajšan povzetek sporočila kulturnikov slovencem ob kulturnem praznikzu: vi ste zarukani šentflorjanci, ne razumete naše alter nad kulture, dajte nam za božjo voljo več denarja!
RibičIČ
# 08.02.2018 ob 12:49
@ komponist SV

Lepo povedano. Jaz spoštujem vsakega takšnega umetnika. Ne spoštujem pa tistih, ki izvajajo razne performense, inštalacije in vsakovrstne provokacije, nazadnje pa so pripravljeni izvajalcu resne glasbe nesramno zabrusiti, da ne razume njihove "umetnosti".
vojnaslo91
# 08.02.2018 ob 13:06
Kultura slovenskega državljana je dosegla novo dno... ko že misliš, da se bolj nizko ne da...
genniuuss
# 08.02.2018 ob 11:57
Jaz pa pravim,
še dobro da smo dali Franceta na prvo mesto,
ker če bi dali Ivana, bi poslušali samo o hlapcih in pravici,
že včeraj se je videlo samo jamranje,

Bog živi vas Slovenke.......
stewie
# 08.02.2018 ob 11:40
@mihče

Nekateri so pred kakim letom ali dvema ugotovili, da je tudi Zahovič vse bolj podoben Prešernu. Tako po izgledu, kot tudi po tem, koliko je na svojem področju naredil za Slovenijo, ter koliko je bil oz. je še vedno nagnjen k prekomernemu uživanju žlahne kapljice. Samo da on namesto poezije v stanju vinjenosti raje piše razne SMS-e. So pa nekatere njegove izjave, dane v takem stanju, vseeno zelo globoke. Tiste o ribah in mesu se še Prešeren ne bi sramoval.
Zlobni škrat
# 08.02.2018 ob 12:57
Vsi politiki, ki so bili včeraj na proslavi je lahko sram, da so bili tam, da so gledali podelitev nagrade ženski, ki se dela norca iz slovenske zastave.
komponist SV
# 08.02.2018 ob 12:38
Kot umetnik-skladatelj se tudi jaz vtaknem v problem:
Komentatorji gor bodo seveda vsevprek popljuvali umetnost in kulturo v celoti, ne pa samo tiste (žal nagrajene, komisija, fej vas bodi!), ki so vredni pljuvanja. Tudi sam sem zgrožen, da se zoofilijo upošteva kot visoko umetnost. Prav tako sem bil zgrožen nad nagrado Čefurjev raus! in s tem razglasitve južnjaškega preklinjanja za visoko umetnost. Ampak, prosim, ne mečite nas, umetnikov vseh v isti koš! Nekateri se trudijo/trudimo za visoko kvalitetno in obenem dostopno umetnost! Samo ne opazi se nas, ker se nas načrtno potiska stran. Pri nas Slovenceljnih je razumevanje umetnosti žal razdeljeno na dva skrajna pola: ali si vrhunski umetnik, če "šokiraš", ali pa če si komercialno uspešen (ponavljajoči se glupi komentarji, da bi moral Avsenik dobiti prešernovo nagrado).
RibičIČ
# 08.02.2018 ob 11:47
Ob kulturnem prazniku naj nekdo končno pove, da država ne uspe zgradit NUK 2 in obnavljat kulturne dediščine, meče pa denar v samooklicane "umetnike", ki si sami določajo standard umetnosti in producirajo izrojeno kvaziumetnost. Redki so pravi umetniki in kulturniki, vse polno pa je takih šalabajzerjev, ki mislijo, da jim pripadajo državna sredstva.
ni maitre
# 08.02.2018 ob 14:11
tore
Kaj pa umetnike, ki izvajajo ljudsko glasbo? Potrebujemo, ne potrebujemo? Lahko preživijo od izvajanja tovrstne glasbe?
QUENDI
# 08.02.2018 ob 11:45
....Cerar: Kulturna javnost je upravičeno kritična do nekaterih vidikov bilance kulturnega resorja.....g Prvi.......ne samo kulturna javnost in ne samo do kulturnega resorja......ste sedeli na ušesih....moto - ignorirati dogovorjeno in verjeti v moč dialoga - dokler ne uveljavim svoje.....
Krimsky
# 08.02.2018 ob 11:37
Kultura ni 'sistemska' ...
~
... ampak izmuzljiva, kapriciozna.

Ne moremo jo naročiti "jaz bi pa rad za 200.000 kulture" ... ne, ne gre.

Tisto nekaj ... se preprosto pojavi ... nenačrtovano, nenaročeno, ... kar seveda vse načrtovalce spravlja v obup.

Ponižnost?
Kdo pa si v teh časih še upa govoriti o ponižnosti? No, tisti, ki nismo iz tega časa, katerih "kraljestvo ni od tega sveta" ... si upamo ...
no72
# 08.02.2018 ob 12:33
Stewie@ 11.40.

Če smo malo zlobni, res lahko ugotovimo, da je imel Prešeren srečo, da je živel v 19 in ne 21 stoletju, oziroma smo imeli srečo Slovenci, kot kulturni narod.
Ker, če bi živel dandanes bi ga hitro vtaknili v Vojnik, kjer bi ga pod distranevrini in asentrami kmalu minila vsaka želja za ustvarjanje pesmi. Končal bi kot stigmatiziran odvisnik, in ne kot največji slovenski pesnik, o Poezijah pa ne duha ne sluha.
Primer, kako vrednote družbe v kateri živiš, lahko vplivajo na tvoj družbeni status...
oliva
# 08.02.2018 ob 11:50
Lep kulturni praznik vsem Slovencem! :)

~

Velik, neumrjoč, stvarniku enak je umetnik,
ki iz svojega osrčja stvári podobe,
katere je v svetem trenutku spočela njegova duša
in jim je življenje dala njegova roka.

(Josip Stritar)
QUENDI
# 08.02.2018 ob 11:48
.....še.....predstavnikov opozicije in drugih rešitvenih združenj pa ni bilo opaziti....pa Cerkve tudi ne......verjetno imajo svojo prireditev......
cairns
# 08.02.2018 ob 18:53
"Kranj 8. februarja resnično utripa kot kulturno srce Slovenije"

Del kulture v Sloveniji so tudi razpela z Jezusom.
Če bomo nadaljevali z dosedanjo prakso levičarjev, vilkomerjev, filantropov in njim podobnim se bo začelo dogajati to kar je v Nemčiji že na robu kulturne katastrofe.

https://www.youtube.com/watch?v=581LVXld
Crk
cairns
# 08.02.2018 ob 18:44
"Kranj 8. februarja resnično utripa kot kulturno srce Slovenije"


Res imamo kaj pokazati. Upam da bo še dolgo tako.
V Berlinu pa ne prevladuje več nemška kultura ampak...

https://www.jihadwatch.org/2018/02/video-from-germany-muslim-migrants-march-through-berlin-metro-station-screaming-allahu-akbar
amigo
# 08.02.2018 ob 16:21
S Prešernom imajo naši breznarodni levičarji hude probleme. Prešeren je bil za današnje pojme hud nacionalist. Res je napisal Žive naj vsi narodi, a tudi to, da naj žlahtne slovenske rožice izbirajo slovenske fante. Že izbira dneva smrti je blago rečena neobičajna, navadno se izbere za praznik dan rojstva. Pred letom so peli Zdravljico v arabščini, letos slavijo dojenje psov in uničevanje slovenske zastave. Kdo ve, kaj nas čaka prihodnje leto?
brehme
# 08.02.2018 ob 15:42
Zastava raztrgana, izrezan grb, je kršitev, ki se denarno kaznuje, ne pa da tak človek še nagrado dobi. Levičarsko nasprotovanje Sloveniji se nadaljuje.
Sklonjen
# 08.02.2018 ob 14:59
20 km od Ljubljane, pa povsem drugačen in spoštljiv odnos do praznika kulture ... priklon!
ni maitre
# 08.02.2018 ob 13:22
komponist SV
Ne me narobe razumet, samo moti me to udrihanje "ljudstva" po umetnosti, ki se zapalijo na "članke" iz reporteja in resnično novih 24...in se začne. Nihče od teh ljudi še nikoli prej ni slišal za umetnike po katerih zdaj udrihajo. Nihče od teh ljudi niti ne ve kaj so ustvarili. Vsaka kritika je na mestu in kot umetnik to dobro veš, samo naj bo konstruktivna in ne samo sesuvanje, zaradi sesuvanja samega. Nabijanje počes in čez vse je pa ogabno. Tudi nabijanje, da kultura ni dostopna, ni na mestu, ker imamo največji delež ljubiteljske kulture v EU in nam jo marsikdo zavida.
severna zvezda
# 08.02.2018 ob 12:35
Morda pa bo počasi področje kulture v očeh visoke politike le dobilo majčkeno pomembnejši status, kot ga ima zdaj - in je najmanj pomemben.

Eee, težka bo.
Dovolj je, da se spomnimo javnih nastopov kandidatov v predsedniški kampanji. Redko kdo je na vprašanje, kaj trenutno bere ali je prebral, odgovoril ''zadovoljivo'' ... Niso se trudili ugajati, kar je še najbolj pošteno. Šiško je omenjal svoja ''avtorska dela'', nekdo raznovrstno psiho čtivo ipd. Tudi našteti dosežke slovenskih raziskovalcev / znanstvenikov je bilo za vse ne-bodi-ga-treba vprašanje ... Toliko, da ne bodo eni bentili le čez ''nepotrebne kulturnike'' ... Najprej pomesti pred lastnim pragom.

Za začetek bi bilo lepo, če bi se samooklicani domoljubi in vseznalci na forumih in v tvitih, ki imajo toliko povedati čez kulturo ter Prešernove nagrajence, naučili, da se piše kultura in ne kOltura, ne bi in ne nebi ... Ah, ja ...

Lep praznik vsem. :))
maher
# 08.02.2018 ob 12:00
Luki 101 in drugim ljubiteljem pečenih pišk sporočam, da bodo vsem naredili uslugo, če bodo svoje intelektualne kapacitete preusmerili na sosednji forum:
http://www.rtvslo.si/zabava/hrana-in-pijaca/porova-juha-s-krompirjem-in-rizem/173000
zeuss-zeng
# 08.02.2018 ob 11:58
Še nobena dobra umetnina ni bila ustvarjena ,,s polnim želodcem,, . Mogoče pa je pomanjkanje sredstev dobra priložnost za vzpon umetnosti , kaj se ve ...
AMFIBIJA
# 08.02.2018 ob 10:54
Mar bi lažni Cezar ptred zadnjo bitko rad žrtvoval pešaka?

PEŠAK ANTONIN

V stari Galiji antični
so iskali svečenika,
ki kultura zgolj ga mika,
ga postavijo dotični.

Prejšnja namreč svečenica
po imenu Julijana
odletela je iz klana,
skoraj kakor mučenica.

Se odločijo izbrani,
da naj mesto Julijane
svečenice zdaj pregnane,
zapolníjo veterani.

Veteranska čvrsta klasa
svečenika naj postavi,
ki naj veteran bo pravi,
dosti pa za to ni časa.

Kdo zdaj kultno to svetišče
vodil bo, čeprav formalno,
kot je v Galiji normalno,
vprašat grejo preročišče.

Galsko slavno preročišče
je začuda onemelo,
kot da reči ne bi smelo,
kakšno je bogov stališče.

Daleč je bogov ozemlje,
končno Galci so spoznali,
v njihovi deželi mali
uravnava vse podzemlje.

Tam v podzemlju večno rije
v ilegali in pritlehno,
a zato navzoč nenehno,
modrijan, ki rad se skrije.

Modrijan, se pravi moder,
a pod tajno šifro plavi,
ta naj novega pripravi
svečenika za na oder.

Se za druge skrije plavi,
sam stališča ne izrazi,
ampak vselej v prvi fazi
le namigne, kdo je pravi.

Tokrat je poslal lakaja,
po imenu Antonina,
barda, ki obraza nima,
predlog da naprej prodaja.

Barda, bardliča dejansko,
ki se humorist mu pravi,
ta besedo naj zastavi,
naj predlaga nepristransko.

Bil je predlog Antoninov,
da se zdaj za svečenika
imenuje rešenika,
pisca vojnih let spominov.

Svečenik za kult izbran,
pisec je kot bard takisto,
nosi še ime prav isto:
Antonin, je veteran.

Ni sicér bil kak junak,
vedno je upognjen hodil,
svojčas demokrate vodil,
to je Antonin pešak.

Da pešak je običajen,
veteranov pač ne moti,
je pešak na dobri poti,
ubogljivosti je vajen.

Govor je imel slavilni,
tega je zdaj nekaj let,
da potreben je zaklet
stalen boj osvobodilni.

S tem pešak si je navadni
točke pridobil v podzemlju,
da na galskem bo ozemlju
vodil kult pomemben vladni.

Dana je pešaku vloga,
Antonin, vojak servilni,
v borbi tej osvobodilni
le vojak bo, ki uboga.

A ne bo kot vsak vojak,
kakor drug kak veteran,
je za kult zato izbran,
ker je le ubog pešak.
no72
# 08.02.2018 ob 10:50
V redu, g. Cerar, samo najprej ločite zrno od plev, kdo je res kulturnik in kdo "kulturnik" - slednjih je še vedno bistveno več in se z velikim denarjem napajajo pri državnih jaslih za proizvajanje svoje kvazi umetnosti.
Nekateri uporabljajo svoje "umetniške instalacije" celo za grobe žalitve sodržavljanov...ob tihem blagoslovu seveda varuhinje človekovih pravic.

Tipičen primer zažig strunjanskega križa, utišanje koprskih zvonov, delovanje "umetnikov" Janez Janša....zahtevam, da take "kulturnike" izločite iz proračuna, ki se napaja tudi iz mojega žepa.
mikic007
# 08.02.2018 ob 14:20
KLIPAN

# 08.02.2018 ob 13:35
Prijavi neprimerno vsebino Če se spomnim napadov komunistov na Novo Revijo, Mladino, Laibache, NSK-a, Pankrte itd, itd, in berem komentarje mojih desnih prijateljev na današnje kulturnike, so si v svojih izjavah tako enaki, tako identični, da je to prav neverjetno.

Spomniti se moraš tudi tistih kritikih, ki so bile bolj upravičene in so neki umetnosti prisodile, kar ji dejansko pripada. Takih je bilo še veliko več kot teh, ki jih naštevaš ti in so prestale test časa (čeprav bi o polovici tvojega zapisa še vedno veljalo debatirati.

Samo zato, ker so se v preteklosti kritiki motili oziroma so bili pristranski, podobno kot danes, ne pomeni, da kritika ni možna in celo potrebna. Menim da bolj, kot kdajkoli do sedaj. In ne, dojenje psa ni umetniška točka in nikoli ne bo, kljub sprenevedanju!
forhand
# 08.02.2018 ob 13:29
Kje se je zataknilo Cerarju pri etiki in morali, darilom Madžarov za drugi tir, zdravstvena reforma, podhranjena kultura?,vsi želijo le več in več, popustil je zdravnikom in sedaj ima na glavi populista in izsiljevalca Štruklja in še veliko drugih zajedalcev. Gospodarstvo pa vse te apetite le nemočno gleda. Cerar, labodji spev nezadržno prihaja in na po prihodnjih volitvah bo SMC le še obrobna strančica.
čik
# 08.02.2018 ob 11:50
@mihče
a si še v osnovni šoli in se moraš naučiti uvod v krst?
Bivši uporabnik
# 08.02.2018 ob 17:03
In zakaj ste spremenili naslov prispevka? Je zdaj bolj sprejemljiv?
velenjcan
# 08.02.2018 ob 14:53
zeuss-zeng
# 08.02.2018 ob 11:58
Prijavi neprimerno vsebino
Še nobena dobra umetnina ni bila ustvarjena ,,s polnim želodcem,, . Mogoče pa je pomanjkanje sredstev dobra priložnost za vzpon umetnosti , kaj se ve ...


Saj, saj, tako kot je dobra priložnost za reševanje državnega proračuna šparanje pri kulturi, ker je vnaprej jasno, da jo lahko v celoti ukinejo, pa bo proračun še vedno tam, kjer je ?
vojnaslo91
# 08.02.2018 ob 14:45
KLIPAN # 08.02.2018 ob 13:43
Šolski pevski zbor.... je za te nagrajence.... višja umetnost... tako, da ne žalit šolskega pevskega zbora.

Nagrajenki Prešernovega sklada, dojiljo psa in nosečnico z izrezano zastavo,...

Me prav zanima kakšna je kulturna dodana vrednost .... teh nagrajencev. Kar na dan z besedo.... vidim (berem), da se razumeš na kulturo....
Bivši uporabnik
# 08.02.2018 ob 13:55
@no72
Težka bo, razsojati kdo je in kdo ni vreden vložka z javnim denarjem. Obstajajo pravilniki, vendar se tu križa veliko interesov in podmiznih dogovarjanj ni malo. Po drugi plati obstoječi sistem točkovanja spodbuja hitro produciranje izdelkov, ki nimajo drugega namena kot boj za točke. Kdor bi hotel ta hlev pospraviti, bi se namučil. Dalo bi se zadevo vsaj deloma urediti tako, da obveznih prispevkov ne bi vec zagotavljala drzava, temvec bi do recimo 20.000 evrov letnega zaslužka na podrocjih, kjer delujejo, na podlagi izstavljenih računov kulturnike oprostili dajatev, državljanom in podjetjem pa pri davkih za neko daljše obdobje, recimo 10 let, upoštevali ves denar, ki ga v celem letu vložijo v kulturo, od nakupa knjig, slik itd. do finančnega sponzoriranja projektov in podeljevanja nagrad s strani gospodarstva. Če se obnese v nekaterih drugih državah, bi se tudi v Sloveniji. Če bi k temu dodali sistem štipendij s strani gospodarstva, ne samo iz javne skupne malhe, ki bi ga podjetja lahko odštela od davkov konec leta, bi se obrnilo na boljše.
Problem ni v zdaj preskopi količini denarja, temveč v podedovanem sistemu, ki se ohranja s tihim konsenzom in se bo vlekel, če se ga ne spremeni, dokler denarja ne bo več ...
Sklonjen
# 08.02.2018 ob 12:16
Zdaj je jasno od kod "Vrba žalujka"!
samogledam
# 08.02.2018 ob 12:13
jaz sem pogresal govor Slovenske kulturne dive...madam Polone Vetrih !
jahbulon
# 08.02.2018 ob 15:21
@velenjcan Kar trdiš, ni res, namreč da sta nagrajenki “zastavili vprašanje, na katerega se da odgovoriti samo tako, da vprežeš možgane”. Maja Smrekar nič ne sprašuje, ampak postavi kot ključni problem človeštva ljubezen in lojalnost do tradicionalne družine in skupnosti, rešitev pa je po njenem mnenju samo v parjenju ljudi s psi. Sama tako razlaga svojo umetnijo.
tore
# 08.02.2018 ob 15:13
ni maitre - Kaj pa umetnike, ki izvajajo ljudsko glasbo? Potrebujemo, ne potrebujemo? Lahko preživijo od izvajanja tovrstne glasbe?

Lej, pesnik dr.France Prešeren je bil doktor prava in advokat. Torej, če je ON lahko, potem ... Če z svojo umetnostjo premalo zaslužijo, pač delajo še kaj drugega. Nekateri slikarji so tudi učitelji likovnega pouka.
Lahko pa tudi odprejo s.p. slikarstvo in ob registraciji za rezervo navedejo še soboslikarstvo, pleskarstvo, če jim umetnost ne bi šla v prodajo.
vojnaslo91
# 08.02.2018 ob 14:36
REsnica # 08.02.2018 ob 14:11
država, ki nameni več denarja na prebivalca za ubijanje in orožje kot za kulturo, je prestrašen in pohlepen bolnik.
------------------------------
Hmmm... imaš to mogoče v številkah? Kaj pa druge države ZDA, Rusija, Kitajska.... Srbija, Hrvaška?
heristalski166
# 08.02.2018 ob 13:02
to sploh ne rabimo zujika, strokovnih komisij, upravnega postopka samo dobre veze na rtv in veliko cepetanja
ni maitre
# 08.02.2018 ob 13:01
RibičIČ
Razmisli še enkrat!!! Torej čemu to služi po tvoje?
BENEŠKI BIENALE
http://www.labiennale.org/en
https://en.wikipedia.org/wiki/Venice_Bie
nnale
Ogroženi
# 08.02.2018 ob 12:44
Najprej so ukradli, zdaj bi vrnili, ne bi pa za to odgovarjali.
Kazalo