Tudi v Kranju so se razvnele strasti, a izgredov ni bilo. Foto: BoBo
Tudi v Kranju so se razvnele strasti, a izgredov ni bilo. Foto: BoBo

Predsednik republike Danilo Türk je ob protestih na ulicah slovenskih mest državljanke in državljane prosil, naj se v protestih vzdržijo nasilja in ne nasedajo provokacijam, ki bi protestom lahko vzele njihovo sporočilno moč.

17-letnik je prišel na shod dobro "pripravljen". Foto: Policija
Tudi policisti so za mirne proteste. Foto: MMC RTV SLO
Maribor, Ljubljana, Jesenice in sedaj še Kranj

Množica se v Kranju počasi razhaja, okoli 300 ljudi pa še vztraja, poroča Večer. Najbolj razgreti so v okno občinske stavbe vrgli tudi granitno kocko, je za MMC poročal dopisnik TV Dnevnika Jan Novak. Množica, ki se je zbrala pred kranjsko občinsko stavbo, je sicer zelo raznolika. Prevladujejo mladi in starejši, protestniki pa so med drugim vpili "Hočemo pravno državo", "Dovolj nam je goljufanja", "Dost nam je". Del jih je že napovedal udeležbo na petkovih protestih v Ljubljani.
Proti občinski stavbi je poletelo tudi nekaj steklenic in eksplodiralo nekaj močnejših pirotehničnih sredstev, a policija ni posredovala. Nekateri protestniki so s seboj prinesli transparente z različnimi napisi ter zastave s protifašističnimi simboli. Zažigali so tudi letake s podobo Janeza Janše.
Delo je sicer poročalo, da je skupina več 10 mladeničev začela tolči po občinskih vratih ter pozivala k nasilju. Bližnji protestniki so jih ob tem pozvali, naj prenehajo. Po poročanju Večera se drugi protestniki nasploh distancirajo od nasilnih skupin. Protestniki so navzočim policistom delili rdeče nageljne.
17-letnik prišel s palico
Policisti so po protestu sporočili, da so ugotovili nekaj manjših kršitev javnega reda in miru. Med protestom so 17-letnemu Kranjčanu zasegli kamnite kocke in leseno palico za napad, ki jih je prinesel na protestni shod, dve osebi pa so pridržali. 17-letnika sao izročili staršem.
Politikom meso, drugim zelje in krompir
Udeleženci protestirajo proti vladajoči politiki na državni ravni in proti občinskim veljakom ter mestnemu svetu. Posebej so opozorili na neracionalno porabo sredstev svetniških skupin in afero nakupa mesa. Eden izmed udeležencev je poudaril: "Meso kupujejo z našim denarjem, upokojenci s 400 evrov pokojnine pa krompir in zelje jemo."

Skupina Gorenjska vstaja, ki je shod organizirala, je na spletu zapisala, da nimajo nikakršnih "stricev iz ozadja" ali političnih interesov, združuje pa jih težnja po boljšem življenju. "Pod Triglavom se prebuja nov dan in z njim lepši in boljši svet za nas in naše otroke. Moč za spremembe je v naših rokah," je zapisal pobudnik shoda in pozval "Le vkup, le vkup Gorenjska" ter izpostavil parolo "Ejga, konc je!".


Župan pripravljen prisluhniti
V občinski stavbi, pred katero so se zbrali protestniki, danes do 17. ure poteka predčasno glasovanje za predsedniške volitve, drugih dogodkov pa v objektu ni, so pojasnili na Mestni občini Kranj in dodali, da je delovni čas zaposlenih v občinski stavbi do 15. ure.

Kranjski župan Mohor Bogataj, zoper katerega so delno tudi usmerjeni protesti, poudarja, da ima vsak pravico izražati svoje mnenje, in če se ljudje odločijo to povedati na protestih, je seveda tudi to legitimno. Upa samo, da bodo svoja mnenja izrazili brez nasilja. Zagotovil je, da je vodstvo občine sicer pripravljeno poslušati predloge občanov. Protesti so za zdaj napovedani tudi v Celju, Kopru in Murski Soboti.

Predsednik republike Danilo Türk je ob protestih na ulicah slovenskih mest državljanke in državljane prosil, naj se v protestih vzdržijo nasilja in ne nasedajo provokacijam, ki bi protestom lahko vzele njihovo sporočilno moč.

Maribor, Ljubljana, Jesenice in sedaj še Kranj