Fides: Gre za politični odvzem pravic zdravnikom. Vlada odgovarja: Dežurstva bomo klestili povsod. Foto: EPA
Fides: Gre za politični odvzem pravic zdravnikom. Vlada odgovarja: Dežurstva bomo klestili povsod. Foto: EPA
Borut Pahor
Sindikati premierju napovedujejo, da mu na vročo jesen ne bo treba čakati. Foto: Reuters

Vlada v odgovoru na zahtevo stavkovnega odbora dela sindikatov javnega sektorja po sprejetju sporazuma, ki bi v prihodnje preprečil enostranske odločitve vlade, pojasnjuje, da medsebojno sodelovanje in razpravljanje izhajata že iz kolektivnih pogodb. Na podlagi teh vlada tudi obvešča sindikate, so 8. junija zapisali v dopisu sindikatom. Opozarja, da bo "glede na stanje javnih financ in upoštevaje gospodarsko stanje v RS, treba sprejemati tudi odločitve, tudi ko ne bo doseženo popolno soglasje obeh strani glede predlaganih sprememb".

V dopisu vlada odgovarja tudi na zahtevo stavkovnega odbora po umiku spornih določb o napredovanju in delovni uspešnosti iz predloga novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Vladna stran pojasnjuje, da usklajevanja s socialnimi partnerji še potekajo, tudi na ravni delovnih skupin, zato je zahteva stavkovnega odbora nepotrebna. Glede dodatkov pa vlada opozarja, da je v predlogu vključen položajni dodatek, in sicer je predlagano znižanje višine položajnega dodatka z največ 20 odstotkov osnovne plače na največ 12 odstotkov osnovne plače.

Dežurstva manj plačana v celotnem javnem sektorju
Glede zahteve zdravniškega sindikata Fides po umiku znižanja nadomestil za dežurstva vlada odgovarja, da ta ni utemeljena. Poudarjajo, da se predlog ne nanaša samo na področje zdravstva, temveč na sistemske spremembe organizacije, izvajanja in plačila dežurstva v celotnem javnem sektorju, kjer je glede na naravo dela treba zagotavljati nepretrgano izvajanje dejavnosti v določenem obsegu. Zato je predlog po mnenju vlade utemeljen.

Potem ko je Fides v četrtek začel sindikalne aktivnosti in člane obveščal o njihovih delavskih pravicah, med drugim tudi o pravici do umika soglasja za delo čez polni delovni čas, bodo sindikalni in vladni predstavniki za mizo sedli v ponedeljek. V sindikatu so prepričani, da "politični poskus odvzema pravic ni vezan na gospodarsko krizo".


Vlada v dopisu odgovarja tudi na zahtevo sindikatov po umiku predloga zakona o RTV Slovenija. Reprezentativne sindikate RTV Slovenija ob tem pozivajo k razmisleku in nadaljnjem sodelovanju v postopku sprejemanja tega predloga zakona. Vlada meni, da predlog ni bil oblikovan mimo socialnih partnerjev in da rešitve, ki jih vsebuje, zavoda ne izločajo iz javnega sektorja.

"RTV Slovenija ostaja pravna oseba javnega prava, ki pa ima specifičen način upravljanja in financiranja, urejen v posebnem, svojem zakonu, ki ji daje tudi poseben status. V okviru te rešitve so zaposleni izvzeti iz sistema javnih uslužbencev, kar je rešitev, utemeljena v procesu oblikovanja predloga zakona v široki ekspertni skupini medijskih in pravnih strokovnjakov, ter obrazložena v prilogah predloga zakona," še pojasnjuje vlada v dopisu sindikatom.