Križanič je izdelal študijo o upravičenosti naložbe. Foto: BoBo
Križanič je izdelal študijo o upravičenosti naložbe. Foto: BoBo

Križanič je bil, preden je bil od konca leta 2008 do jeseni 2011 finančni minsiter, direktor Ekonomskega inštituta pravne fakultete, ki je med drugim za Termoelektrarno Šoštanj (Teš) izdelal študijo o primernosti naložbe v šesti blok. Bil je tudi v nadzornem svetu Holdinga Slovenske elektrarne, ki je lastnik Teša in je potrdil omenjeni investicijski projekt.

Članom komisije je Križanič pojasnil, da se je kot član strokovne komisije za oceno naložbe odločal za povečanje moči šestega bloka. "Povečanje s 450 na 600 megavatov so predlagali strokovnjaki in to ni bil politični predlog," je pojasnil. Vzrok za to sta bila po izkušnji kalifornijskega in italijanskega mrka varnost oskrbe in višanje porabe električne energije v državi.

Glede cene premoga iz Premogovnika Velenje, ki naj bi znašala 2,25 evra na gigajoul, a je znatno višja in po ocenah vodilnih iz premogovnika nerealna, je Križanič povedal, da je za premogovnik zelo pomembna ekonomija obsega, ker ima visoke fiksne stroške.

Premogovnik ni naredil domače naloge
Po t. i. Groznikovi študiji - ki je sam sicer ni videl, o njej niso vedeli nič niti člani komisije, poznali pa naj bi jo v velenjskem premogovniku - bi moral ta ob tem vlagati v tehnološke izboljšave. Premogovnik pa je po Križaničevih besedah le mehko odpuščal in ker ni zaposloval mladih, v vseh teh letih ni storil tehnološkega napredka niti ni zgradil novega vhodnega jaška, kar bi po tej študiji nujno moral narediti.

Trenutno pa je premogovnik po njegovem vedenju v težavah, saj ne more nakopati dovolj premoga "po nobeni ceni". Verjetno pa je to ciljno ceno dal premogovnik, je ugotavljal Križanič. Tudi drugod po Evropi so v tistem času nastajale podobne elektrarne, je pojasnil. "Tam so gradili podobne elektrarne, to ni bila eksotična investicija," je zagotovil.

Po uvodnem zaslišanju so sejo za javnost zaprli, saj naj bi Križanič člane seznanil z nekaterimi preiskavami in v njih razkril nekatere poslovne skrivnosti in osebne podatke.

Pod drobnogledom kmalu tudi tehnični vidiki naložbe
Komisija bo nato zaslišala še strokovnjaka s področja energetike Franca Žlahtiča. Žlahtič pa je deloval na Elektroinštitutu Milan Vidmar in bil vodja sektorja za preskrbo z energijo na energetskem ministrstvu, bil je član sveta agencije za energijo in je med drugim recenziral študijo za šesti blok v letu 2006.

Komisija je novembra in decembra lani zaslišala nekdanje in zdajšnje vodilne v Premogovniku Velenje, ki dobavlja premog v Šoštanj. Kmalu naj bi začela zaslišanja o večanju moči šestega bloka in cene naložbe, pred njo pa naj bi nastopili tudi direktorji Teša.

TEŠ 6: Križanič spregovoril o ozadju posla
TEŠ 6: Križanič spregovoril o ozadju posla