Nekdanji predsednik države Milan Kučan je dejal, da se s stranko DeSUS ne bo ukvarjal. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji predsednik države Milan Kučan je dejal, da se s stranko DeSUS ne bo ukvarjal. Foto: MMC RTV SLO

Špekulacij z mojim imenom ne bom komentiral, niti ne vem v čigavem interesu so. To, kar se zdaj dogaja z DeSUS-u, ni dobro, ni pa usodno.

Milan Kučan
Karl Erjavec
Minister Karl Erjavec je sprejel "vabilo" v državni zbor, kjer bo, kot pravi, z argumenti skušal prepričati poslance, da politična odgovornost za ugotovitve Računskega sodišča ne leži na njegovih plečih. Če mu ne uspe, bo to njegov zadnji uradni obisk v parlamentu, saj mu volivci na parlamentarnih volitvah niso namenili poslanskega mandata. Foto: EPA

Ne želim govoriti o imenih, za to niti nimam dokazov. Mislim, da to niti ni pomembno. Pomembno je, da ljudje vidijo, kako se lahko človeka oblati v tej državi, kako se ga lahko diskreditira. Včasih je veljalo, najprej diskreditacija in potem likvidacija in očitno je to ena od novih politik.

Karl Erjavec o tem, kdo bi lahko stal za napadom. nanj in stranko
Kakšna usoda čaka ministra Erjavca?
Godec: Dobil sem klic s predlogom za Kučana
Stranka Erjavca podpira kot ministra in kot predsednika

S Kučanom se je, potem ko je vodja poslanske skupine Joško Godec dejal, da ima Erjavec vso podporo stranke in da je iz nečlanskih vrst dobil klic, ki je za predsednika stranke predlagal Milana Kučana, pogovarjala Nina Mrzlikar, novinarka TV Slovenija.

Godec je pojasnil, da so bili nekateri namigi in želje, da bi se poiskal drug človek, in sam je tem ljudem predlagal, naj kandidata pripeljejo na naslednji kongres kot člana DeSUS-a in ga bo stranka mogoče izbrala. Godec nima nobenega podatka o tem, da bi bil Kučan na kakršen koli način član stranke, kar je potrebno za to, da nekdo postane njen predsednik. Dodal je, da je prejel telefonski klic nečlana stranke, ki je Kučana predlagal kot predsednika, Kučana kot kandidata pa še niso ponudili.

Sicer pa je premier Borut Pahor aktualnega ministra za okolje in predsednika DeSUS-a Karla Erjavca zaprosil, da mu čim prej pošlje ime kandidata za novega ministra ali ministrico. Predsednik vlade namreč želi v DZ skupaj s predlogom za razrešitev ministra Erjavca posredovati tudi predlog za imenovanje novega.

DeSUS zahteva preučitev koalicijske pogodbe
DeSUS je po seji izvršnega odbora stranke predlagal proučitev določil koalicijskega sporazuma. Partnerji naj namreč ne bi podpirali interpelacij in razrešitev ministrov, pravi predsednik DeSUS-a. S tem se je odzval na napovedi iz vrst koalicijskih partnerjev, da bodo predlog premierja Pahorja o njegovi razrešitvi podprli. Erjavec je dejal, da gre pri zadnjih dogodkih za napad na predsednika in stranko DeSUS, saj je zaradi svojega posebnega programa očitno moteč dejavnik v slovenskem političnem prostoru.

Erjavec je v izjavi po seji izvršega odbora DeSUS-a dejal tudi, da ga odbor podpira kot predsednika stranke in kot ministra, petkova seja sveta stranke pa je odpovedana. Izvršni odbor je še sprejel sklep, da stranka ostaja v koaliciji.

Erjavec: Koalicijska pogodba ne podpira razrešitev ali interpelacij ministrov
Stranka bo predlagala še pregled uresničevanja koalicijske pogodbe, saj, tako pravi Erjavec, v koalicijski pogodbi piše, da koalicija ne podpira razrešitev ali interpelacij ministrov, ki so člani koalicije. Poleg tega bo stranka predlagala še, da se v skladu s koalicijsko pogodbo pred glasovanjem o razrešitvi Erjavca v DZ-ju sestane koalicija in uskladi glede predloga.

SD: Koalicijski sporazum omogoča razrešitev ministra
Na Erjavčevo izjavo pa so se v SD-ju odzvali z besedami, da koalicijska pogodba poleg določbe, da podpisnice ne bodo podpirale razrešitev ministrov, vsebuje tudi določbo, da si mandatar pridržuje pravico opozoriti ministra, ki ne opravlja svoje funkcije v skladu z zakoni. V primeru ponavljanja nepravilnosti pa lahko ministrovi stranki predlaga tudi skupno razrešitev problema, so sporočili iz SD-ja. Koalicijski sporazum po navedbah stranke tako omogoča, da premier DZ-ju predlaga razrešitev ministra, saj je v njem zapisano, da se premier in predsednik stranke "sporazumeta o tem, ali minister ostane ali pa se zagotovi izvolitev drugegea ministra".

IZVLEČEK IZ KOALICIJSKEGA SPORAZUMA
Koalicijske stranke, podpisnice tega sporazuma, ne bodo vlagale interpelacij zoper ministre niti zaupice ali nezaupnice vladi. Prav tako ne bodo glasovale zanje, dokler so v vladi. Mandatar si pridržuje pravico opozoriti ministra, ki ne opravlja svoje funkcije v skladu z ustavo, zakoni in drugimi predpisi oziroma ne izvršuje vladnih sklepov. V primeru ponavljanja pomanjkljivosti pri delu ministra mandatar o tem obvesti stranko, katere član je minister, in predlaga skupno razrešitev problema. Predsednik vlade in predsednik stranke se sporazumeta o tem, ali minister ostane ali pa se zagotovi izvolitev drugega ministra.


Na vprašanje, kaj se je v desetih dneh spremenilo, da je pred prazniki še govoril o morebitnem izstopu iz koalicije, je Erjavec odgovoril, da je šlo za obtožni predlog, ki je bil popolnoma neutemeljen, in to bo tudi dokazal. Zaradi tega ni bil pripravljen odstopiti, saj je mnenja, da je pošteno opravljal svoje delo. Glede včerajšnje zadeve, ko je poziv za razrešitev dalo Računsko sodišče "in glede na to, da on (Erjavec) spoštuje pravni red, je prav, da predsednik vlade Borut Pahor spoštuje poziv Računskega sodišča in vloži predlog za razrešitev". DZ in koalicija pa se bosta odločila, ali je moja politična odgovornost takšna, da je zaradi neureditve problema, ki izhaja še iz prejšnjega mandata, podlaga za razrešitev ministra," je dodal Erjavec.

Erjavec je še zatrdil, da ostaja na položaju predsednika stranke. Če premier Pahor ne bo vložil zakona o Računskem sodišču v ustavno presojo, pa bo to storil sam, je napovedal. Na vprašanje, ali bi poslanci po njegovem mnenju morali počakati na odločitev o njegovi razrešitvi, če bo na ustavno sodišče vložena presoja ustavnosti zakona, je Eravec dejal, da bi morali počakati. Meni namreč, da se z zakonom podirajo določene relacije med različnimi vejami oblasti, "čeprav Računsko sodišče ni veja oblasti, pač pa strokovni organ, ki bi moral dati strokovne ocene, očitno pa daje politične ocene".

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Joško Godec je dejal, da o zadevi pričakujejo razpravo koalicijskih poslanskih skupin, tako kot je bilo v navadi v vsakem primeru. To se za zdaj še ni zgodilo, zato tudi ni mogel govoriti o tem, kako bodo glasovale druge poslanske skupine. Dodal je še, da alternative za Erjavca nimajo, niti še niso iskali novih kandidatov za ministra.

Preštevanje glasov kaže, da se Erjavcu iztekajo dnevi v vladi
Prvi odzivi iz strankarskih krogov kažejo, da Erjavec potrebne podpore v DZ-ju ne bo deležen. Izjavam koalicijskih strank in dela opozicije o podpori Pahorjevemu predlogu se čudi, saj trdi, da premier izbire ni imel. Če se ne bi odzval na predlog Računskega sodišča, bi kršil zakon.

Špekulacij z mojim imenom ne bom komentiral, niti ne vem v čigavem interesu so. To, kar se zdaj dogaja z DeSUS-u, ni dobro, ni pa usodno.

Milan Kučan

Ne želim govoriti o imenih, za to niti nimam dokazov. Mislim, da to niti ni pomembno. Pomembno je, da ljudje vidijo, kako se lahko človeka oblati v tej državi, kako se ga lahko diskreditira. Včasih je veljalo, najprej diskreditacija in potem likvidacija in očitno je to ena od novih politik.

Karl Erjavec o tem, kdo bi lahko stal za napadom. nanj in stranko
Kakšna usoda čaka ministra Erjavca?
Godec: Dobil sem klic s predlogom za Kučana
Stranka Erjavca podpira kot ministra in kot predsednika