Pri imenovanju Gašparja Mišiča se je preglasoval nadzorni svet, kar na Sodu obžalujejo. Foto: BoBo
Pri imenovanju Gašparja Mišiča se je preglasoval nadzorni svet, kar na Sodu obžalujejo. Foto: BoBo

Nisem se mešal, z nikomer nisem govoril, niti z enim nadzornikom, tako da ne vem, kako bi jaz lahko vplival. Telepatsko?

Zoran Janković
Komisija za preprečevanje korupcije
NA KPK-ju menijo, da politično kadrovanje v Sloveniji ni kaznivo dejanje, je odraz sistemske in politične korupcije ter izraz nizke stopnje politične in korporacijske kulture, ne pa tudi korupcija. Foto: BoBo
Zoran Janković
Janković pravi, da se ni mešal, da z nikomer ni govoril, tako da ne ve, kako bi lahko vplival na izbor Gašparja Mišiča. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Premierka Alenka Bratušek bo morda že danes proučila ukrepe glede imenovanja novega predsednika uprave Luke Koper. Foto: BoBo
Za imenovanje Gašparja Mišiča na čelo Luke sta glasovala dva nadzornika, ki prihajata iz vrst žerjavistov, ki naj bi po nepravnomočni sodbi delovnega sodišča leta 2011 stavkali nezakonito. Foto: BoBo
Luka Koper: Kuntarič o imenovanju Mišiča
Odzivi na Mišiča na Obali
Studio ob 17:00 - Luka Koper, Gašpar Gašpar Mišič in posledice političnega kadriranja
Posledice Mišičevega imenovanja
Mišičeva pot na vrh Luke Koper
Odmevi na izvolitev Gašparja Mišiča

bo najprej preučila vse okoliščine in vse mogoče posledice - pozitivne ali negative - za Luko Koper, šele nato bo sprejela odločitev o ravnanju v primeru imenovanja Gašparja Gašparja Mišiča na mesto predsednika uprave, je na tiskovni konferenci povedal prvi mož Soda Tomaž Kuntarič.
Ocenil je, da je bilo ravnanje nadzornega sveta (NS) zakonito in ga je zato treba kot takšnega obravnavati, a je dodal: "V kolikor nezakonitosti niso potekale v ozadju."

Skrbita pa ga dve stvari. Prva je razklanost v nadzornem svetu, saj so predstavniki zaposlenih in lokalne skupnosti preglasovali kapital, kar po njegovi oceni ni dobro za družbo - NS bi moral upoštevati vse deležnike.
Druga stvar, ki skrbi Kuntariča, je ocena, da predsednik NS-ja Dino Klobas "ni bil sposoben" ali "ni želel" pojasniti razlogov za takšno odločitev. To pri njem vzbuja dvom, da je postopek tekel zakonito, strokovno in v duhu skrbnega, dobrega in odgovornega lastnika.
Napovedal je, da bodo na Sodu odločitev o nadaljnjem ravnanju sprejeli v nekaj dneh, pri tem pa da so odprte "vse možnosti". Ena izmed teh je tudi sklic nove izredne skupščine, kjer bi znova zbirali vodstvo.

Kuntarič je na novinarsko vprašanje še potrdil, da je Klobas šel skozi ustrezne akreditacijske postopke v postopku imenovanja za predsednika NS-ja, vendar na Sodu ne vedo, kdo ga je v ta postopek predlagal.

Jovičič: Bil je najboljša možnost
Svoj pogled je za STA razkril eden izmed treh predstavnikov zaposlenih v nadzornem svetu, Mladen Jovičič. Kot je zatrdil, so pred glasovanjem opravili usklajevanja s sindikatom in delavskim svetom ter dosegli popolno soglasje. Skupaj so zelo jasno prepoznali "glavnega sovražnika" v neodgovornem lastniku, ki je "vložil ogromno energije v to, da se nekaj ne zgodi, namesto da bi predlagal in tudi postavil svojega kakovostnega kandidata". V Gašparju Mišiču so tako prepoznali najboljšo izbiro glede na predstavitev. Po Jovičičevem mnenju je Gašpar Mišič edini pokazal dolgoročno razmišljanje, najdlje segel pri pripravi strateškega načrta ter edini prikazal nujne ukrepe v luki in načrt za drugi tir.

Janković: Nisem se vmešaval
"Nisem se mešal, z nikomer nisem govoril, niti z enim nadzornikom, tako da ne vem, kako bi jaz lahko vplival. Telepatsko?" je namige, da naj bi vplival na odločitev nadzornega sveta Luke Koper zavračal ljubljanski župan in nekdanji predsednik PS-a Zoran Janković in dodal, da se nad domnevno političnim imenovanjem Mišiča zgražajo tisti, ki so že kadrovali na takšen način.
Janković je tudi poudaril, da primer Gašparja Mišiča ne bo imel nobenega vpliva na njegovo morebitno kandidaturo za predsednika PS-a kot tudi ne na odnose znotraj stranke. S svojim stališčem pa ne izraža podpore Gašparju Mišiču, temveč zagovarja neodvisnost nadzornikov.

Povedal je tudi, da ne želi špekulirati, kakšni naj bi bili ukrepi, ki jih v zvezi z imenovanjem Gašparja Mišiča napoveduje premierka Alenka Bratušek. Po njegovih besedah Bratuškova nima lahke naloge, saj je "zelo jasno povedala, da tudi nobenega nadzornika nikoli ni klicala in ga ne bo, zdaj pa bo posegla v neodvisnost, če bo zahtevala zamenjavo nadzornega sveta".


Premierka še razpravlja o ukrepih
Predsednica vlade Alenka Bratušek se je že "usedla s svojimi sodelavci in proučila ukrepe" glede imenovanja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper. Kaj so se različni udeleženci sestankov s premierko dogovorili, javnosti ni znano. Je pa Bratuškova potezo že lani označila z "nedopustno".

Na redni seji naj bi se sestala tudi vladna kadrovska komisija, ki jo vodi obrambni minister Roman Jakič, ki je povedal, da je vlada kot večinski lastnik Luke Koper izrazila prepričanje, da nadzorni svet ne bo potegnil poteze, ki jo je. "Glede na to, da so nadzorniki preslišali glas lastnika, se mi zdi to nenavadno," je povedal Jakič.

KPK: Boj pri koritu je brutalen
"KPK lahko ob zadnjih dogodkih zapiše le: politično kadrovanje v Sloveniji ni kaznivo dejanje, je odraz sistemske in politične korupcije ter izraz nizke stopnje politične in korporacijske kulture, ne pa tudi korupcija v ožjem pomenu besede, kot jo opredeljuje Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije," menijo na komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

"Tak, vsem na očeh – očitno neustrezen in nezadosten – je regulatorni ter institucionalni okvir delovanja v Sloveniji in velika večina levih ter desnih vlad v zadnjih dvajsetih letih ni pokazala bodisi znanja, bodisi pripravljenosti, bodisi sposobnosti oziroma moči, da bi to spremenila. Ne glede na pozive KPK-ja, policiji ali sodstvu, bi bil čas, da se politika na eni in na drugi strani zave, da tega v trenutnem pravnem okolju ne morejo spremeniti nadzorni organi sami," še dodajajo na KPK-ju.

Na KPK-ju tudi opozarjajo, da je uveljavljanje osebne, moralne, politične, odškodninske ali kazenske odgovornosti za ravnanja in opustitve, povezane z upravljanjem družb, skozi celotno zgodovino samostojne države skoraj ničelno.

V današnjem finančnem in gospodarskem krču pa po njihovem mnenju ne gre več za politični preužitek na škodo javnega interesa, temveč v mnogih primerih za preživetje. "Zato je »prerivanje okoli tega korita« tudi bolj očitno in bolj brutalno. Metodologija je enaka, le igralci na vrhu se občasno spreminjajo; skoraj brez izjeme so jo in jo še danes uporabljajo v vseh političnih spektrih," so tudi zapisali.

Nosilce oblasti pa pozivajo, da prevzamejo odgovornost in dolžnost, povezano z vzpostavljanjem ustreznega kontrolnega okvirja učinkovitega in transparentnega upravljanja državnega premoženja, in povedo, kaj bodo storili, da se bodo stvari izboljšale.

Vstajniki: Imenovanje Gašparja Mišiča je dokaz, da se Janković ni umaknil
"Imenovanje Gašparja Gašparja Mišiča je dokaz, da se levi in desni v Sloveniji ne razlikujejo. Vseeno jim je za skupno dobro. „Desni“ obujajo domobranstvo, „levi“ plenijo po državnih podjetjih," so v odzivu na imenovanje Gašparja Mišiča zapisali v gibanju Vseslovenska ljudska vstaja.

Za njih je Mišič dokaz, da imamo v Sloveniji opravka s propadajočimi tajkunsko-političnimi-bančnimi bandami, ki si hočejo prisvojiti še tisto malo skupnega premoženja, kar ga je ostalo v Sloveniji.

"Imenovanje Mišiča je tudi dokaz, da se Zoran Janković ni umaknil z vrha državne politike, ampak, nasprotno, da še kako vpliva na ključne odločitve v Sloveniji. Gibanje VLV zahteva od vlade Republike Slovenije, da najde kakršen koli način za to, da prepreči imenovanje Mišiča ali pa naj nemudoma odstopi," so še zapisali.

Protest pred vlado bo 5. septembra
VLV tako pripravlja "protest proti vladi in koruptivnemu kadrovanju v državnih in občinskih podjetjih", ki bo 5. septembra pred poslopjem vlade.
Po njihovih informacijah pa bo neka druga skupina ta petek ob 18. uri organizirala protest na vhodu v Luko Koper.

Nisem se mešal, z nikomer nisem govoril, niti z enim nadzornikom, tako da ne vem, kako bi jaz lahko vplival. Telepatsko?

Zoran Janković
Luka Koper: Kuntarič o imenovanju Mišiča
Odzivi na Mišiča na Obali
Studio ob 17:00 - Luka Koper, Gašpar Gašpar Mišič in posledice političnega kadriranja
Posledice Mišičevega imenovanja
Mišičeva pot na vrh Luke Koper
Odmevi na izvolitev Gašparja Mišiča