Vlada je vztrajala pri informacijah, da je domnevno sporni tovor namenjen na Češko in naj ne bi imel zveze z Izraelom. Foto: Reuters
Vlada je vztrajala pri informacijah, da je domnevno sporni tovor namenjen na Češko in naj ne bi imel zveze z Izraelom. Foto: Reuters

Njen postanek v Sloveniji so spremljali pozivi, naj oblasti preverijo, kaj je dejansko na krovu, vlada pa je vztrajala, da je po njenih informacijah tovor namenjen na Češko.

Da ladja prevaža orožje za Izrael, so na podlagi dokumentacije o tovoru trdile španske propalestinske organizacije. Po njihovih navedbah naj bi šlo za 20 ton raketnih motorjev, 12,5 tone raket z eksplozivnimi naboji, 1500 kilogramov eksplozivnih materialov in 740 kilogramov topovskih izstrelkov.

Sorodna novica Ladja Borkum, ki naj bi tovorila orožje za Izrael, priplula v Koper

Ladja je zaradi pozivov k preiskavi sredi maja že spremenila pot in se, denimo, ni ustavila v španski Cartageni. Nato se je usmerila proti Luki Koper, kamor je prispela v četrtek zgodaj zjutraj. Glede na podatke na spletni strani vesselfinder.com je Koper zapustila v petek zvečer, trenutno pa je zasidrana pred beneškim pristaniščem.

Njeno vplutje v Luko Koper so spremljali pozivi protestnikov, med njimi Gibanja za pravice Palestincev, naj Slovenija to prepreči. Levica pa je na vlado naslovila poslansko pobudo, naj preveri, kaj je dejansko na ladji.

A glede na navedbe ministrstva za infrastrukturo je ladja izpolnjevala pogoje za vplutje, kar pomeni, da ji tega uprava za pomorstvo ne bi mogla prepovedati. Vlada pa je vztrajala pri informacijah, da je domnevno sporni tovor namenjen na Češko in naj ne bi imel zveze z Izraelom, kar je pred dnevi zatrdila tudi španska vlada.