Angela Merkel, François Fillon, Fredrik Reinfeldt, Jean-Claude Juncker, predsedniki evropskih institucij Jerzy Buzek, Herman Van Rompuy in Jose Manuel Barroso, Silvio Berlusconi: impresivna zasedba, ki je med drugimi sprejetimi dokumenti v Bonnu podprla tudi Resolucijo o komunističnih totalitarnih režimih. Foto: EPA
Angela Merkel, François Fillon, Fredrik Reinfeldt, Jean-Claude Juncker, predsedniki evropskih institucij Jerzy Buzek, Herman Van Rompuy in Jose Manuel Barroso, Silvio Berlusconi: impresivna zasedba, ki je med drugimi sprejetimi dokumenti v Bonnu podprla tudi Resolucijo o komunističnih totalitarnih režimih. Foto: EPA
Eva Irgl
Predsednica komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti naj bi v kratkem sklicala nujno sejo. Na dnevnem redu bo odlikovanje Tomaža Ertla. Foto: DZ

Poslanka SDS-a Eva Irgl je na novinarski konferenci ob dnevu človekovih pravic dejala, da se demokratična merila v Sloveniji znižujejo. Izpostavila je podelitev odlikovanja Tomažu Ertlu in postopek imenovanja Dokuja Zavgajeva za novega ruskega veleposlanika. V SDS-u zahtevajo, da odlikovanje Ertlu obravnava komisija za peticije.

"Zadnje poteze predsednika republike Danila Türka, kot sta podelitev agremaja za veleposlanika Zavgajevu, ki je sokriv za zločine nad lastnim narodom v Čečeniji, in podelitev odlikovanja nekdanjemu vodji Udbe Tomažu Ertlu, so problematične in skregane s humano logiko demokratičnih standardov in spoštovanja človekovih pravic," je poudarila Irglova, ki je tudi predsednica komisije DZ-ja za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti.

Po mnenju SDS-a so to sporne odločitve, ki zahtevajo vsaj predsednikova pojasnila, zakaj je tako ravnal. "S takšnimi odločitvami legitimiramo početje ljudi, ki so se v preteklosti požvižgali na spoštovanje človekovih pravic in pravno državo," je menila opozicijska poslanka. "Od predsednika države se pričakuje tehten razmislek pri tako pomembnih odločitvah, sploh če gre za odločitve, ki v javnosti zbujajo mešane občutke," je dejala.

EPP: Deklaracija s 7 točkami - 2 namenjene Sloveniji
Hkrati so iz največje opozicijske stranke sporočili, da je 1.500 delegatov (tudi trinajst evropskih predsednikov vlad oziroma držav članic, med njimi tudi Angela Merkel, François Fillon, Fredrik Reinfeldt, Jean-Claude Juncker, predsedniki evropskih institucij Jerzy Buzek, Herman Van Rompuy in Jose Manuel Barroso ter Silvio Berlusconi) iz sestrskih strank politične skupine Evropske ljudske stranke na dvodnevnem kongresu v Bonnu sprejelo tudi nekaj političnih dokumentov. Soglasno naj bi tako podprli resolucijo, ki obsoja nekritično podporo simbolom oziroma posameznikom nekdanjih represivnih režimov in ostro obsodili podelitev državnega priznanja Tomažu Ertlu od slovenskega predsednika Danila Türka. "Soglasno sprejetje omenjene resolucije priča o občutljivosti najmočnejše politične sile v Evropi na kršitve uveljavljenih demokratičnih standardov in vrednot. Kršitve temeljnih načel v eni izmed članic predstavljajo alarm za celotno skupnost," so zapisali v SDS-u.

Omenjena kongresna Resolucija o totalitarnih komunističnih režimih obsega 7 točk. Dve med njimi omenjata Slovenijo. Evropska ljudska stranka tako "močno obsoja to, da se v nekaterih državah članicah EU-ja sistematično spodbuja oboževanje komunističnih diktatorjev kot na primer v glavnem mestu Slovenije - Ljubljani -, kjer je bila ena izmed glavnih cest letos poimenovana po vodji komunističnega režima, maršalu Josipu Brozu Titu", kot navaja njena 3. točka.

In 4. točka omenjene resolucije: EPP "izraža zaskrbljenost nad dejstvom, da je predsednik Slovenije g. Tomaža Ertla, nekdanjega vodjo tajne komunistične policije UDBA, ob obletnici demokratičnih sprememb v Evropi pretekli teden nagradil z državnim odlikovanjem". "UDBA je v Sloveniji pomenila to, kar je bil Stasi v Vzhodni Nemčiji ali Securitate v Romuniji."

Za komentar gornjih navedb se je uredništvo MMC-ja obrnilo na kabinet predsednika republike. Odgovor še pričakujemo.