Rok za javno razpravo o predlogu zakona je bil z 20. podaljšan do 28. januarja. Foto: EPA
Rok za javno razpravo o predlogu zakona je bil z 20. podaljšan do 28. januarja. Foto: EPA

Iniciativa Združenja gostinskih storitev tako ne deli mnenja upravnega odbora sekcije za gostinstvo in turizem pri obrtni zbornici, ki je v sredo izrazil strinjanje s predlogom zakona o omejevanju porabe tobačnih izdelkov, a le pod pogojem, da velja za vse gostinske lokale enako. Iniciativa lastnikov manjših obratov se zavzema, da v lokalih, manjših od 100 m2, v katerih strežejo izključno pijačo, prepoved kajenja ne bi veljala.

Predlagajo tudi enoletno prehodno obdobje za uveljavitev sprememb, ki bi jih po morebitnem sprejemu zakonskega predloga predpisal pravilnik ministra za zdravje. Če bi zakon le predpisal kadilnice, gostinci predlagajo, da bi te obsegale do 30 odstotkov celotne površine gostinskega lokala.

Ministrstvo za zdravje, ki je predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov v začetku januarja poslalo v javno razpravo, sprejema pripombe do 28. januarja. Predlog dovoljuje kajenje le v prostorih, kjer zaposleni niso izpostavljeni tobačnemu dimu, kot izjemo pa predvideva posebne prostore, namenjene kadilcem.