Gulič: Članstvo je spoznalo, da sta Kresalova in LDS tarča zlonamernih podtikanj, in še trdneje stopilo za svojo predsednico. Foto: MMC RTV SLO
Gulič: Članstvo je spoznalo, da sta Kresalova in LDS tarča zlonamernih podtikanj, in še trdneje stopilo za svojo predsednico. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal in Borut Sajovic
Sajovic je za MMC dejal, da o podpori njihovi predsednici v stranki ni bilo nikoli dileme. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik sveta LDS, Aleš Gulič, o očitkih o povezanosti Katarine Kresal z akterji v primeru Baričevič.
Niko Kavčič
Na izjave nekdanjega bančnika in dolgoletnega člana LDS-a Nika Kavčiča Kresalova odgovarja, da se "nekateri ljudje ne morejo sprijazniti, da smo globoko v demokraciji ter da se stranke ne vodijo iz nekih temnih hodnikov, iz zaprtih sob sivih mož". Foto: MMC RTV SLO

Jaz nisem dobil nobene take ponudbe. Tudi če bi jo dobil, je ne bi sprejel. Za mene je to neobstoječe vprašanje.

Mitja Gaspari za TV Dnevnik zavrača domneve, da naj bi bil Pahorjev naslednik.
Anton Anderlič
LDS bo razčistil 'vse stvari, ki se v javnosti pojavljajo kot afere in tragedije, je napovedal Anton Anderlič. Foto: MMC RTV SLO

Dopoldan so člani stranke na novinarski konferenci spregovorili o aktualnih političnih zadevah. Ob 15. uri se je sestal izvršni odbor LDS-a, ob 17. uri pa o trenutnem dogajanju govorijo tudi na svetu stranke.

Katarina Kresal
Katarina Kresal je del rešitve, in ne problema, zadnji dogodki pa so balonček, ki naj preusmeri pozornost drugam, je dejal Jelko Kacin. Foto: Državni zbor

Pred mikrofone je po koncu popoldanske seje sveta stopil njegov predsednik, Aleš Gulič. Stranka je, po njegovih besedah "trdna, harmonična in usklajena". Glede številnih očitkov o prepletanju politike in kapitala, ki letijo na Kresalovo v zadnjem času, pa Gulič pravi, da gre za zlonamerna podtikanja.
Razpravljali so tudi o tem, kaj se je s stranko dogajalo, saj si je, kot pravi Gulič, "očitno marsikdo želel, da bi se z LDS-om dogajalo kaj takšnega, kot se je pred nekaj leti". Gulič še ugotavlja, da bi "vsaka od teh zadev, ki bi rušila LDS, prav gotovo lahko komu koristila".

Člani LDS-a sicer na današnji seji sveta niso govorili o možnosti zamenjave predsednika vlade Boruta Pahorja. Prav tako niso razpravljali o interpelaciji proti kmetijskemu ministru Milanu Pogačniku, a je glede podpore ministru po Guličevih besedah stvar jasna: "Če se bo pokazalo, da je bilo kaj narobe, podpore ne bo, če se bo izkazalo, da je vse v redu, podpora bo."
Pester začetek tedna za liberalno demokracijo
Že dopoldan so vidni člani stranke podprli predsednico LDS-a Katarino Kresal in napovedali, da je čas za strnitev vrst. O aktualnih političnih dogodkih, v katerih se pogosto omenja to stranko, je govoril izvršni odbor, na koncu pa še, kot omenjeno, svet LDS-a.

O kritikah staroste politike Nika Kavčiča na račun vodenja LDS-a in sloga Kresalove po besedah poslanca in člana izvršnega odbora Sajovica niso veliko govorili, saj se jim o tem ne zdi smiselno izgubljati besed. S tem so se strinjali vsi člani, je dodal. So pa govorili o aferi Baričevič, pri kateri so prav tako soglasni, da morajo državni organi razkriti vse podrobosti in pojasniti dileme.

"V stranki smo enotni kot še nikoli," je zatrdil Sajovic. Člani vrha stranke se torej strinjajo glede vseh trenutnih političnih tem.


Člani razumejo "kam pes taco moli"
"Nekateri ljudje ne morejo sprijazniti, da smo globoko v demokraciji ter da se stranke ne vodijo iz nekih temnih hodnikov, iz zaprtih sob sivih mož," pa se je med sestanki na Kavčičeve besede odzvala predsednica stranke Kresal.

Tudi člani njene stranke razumejo "kam pes taco moli" zatrjuje in dodaja, da je razprava na izvršnem odboru LDS-a pokazala, da se nimajo česa bati in česa skrivati.

Pravosodni minister iz vrst liberalne demokracije, Aleš Zalar, je v izjavi za novinarko Petro Bezjak in TV Dnevnik dejal, da je Katarina Kresal med sejo strankinega sveta prejela soglasno in brezpogojno podporo. Ob tem je opozoril na nujnost vzpostavitve pravil pravne države v Sloveniji, pri čemer bosta imela Kresalova in sam, kot pristojna ministra, pomembno vlogo.
"Ne razmišljamo, da bi jo zamenjali"
Že dopoldan pa je poslanec Anton Anderlič zagotovil, da v stranki ne razmišljajo, da bi zamenjali svojo predsednico. Zdaj je čas za strnitev vrst, je dodal. LDS je trden člen koalicije, je prepričan Anderlič, v stranki pa menijo, da je dozdajšnje delo obeh ministrov iz vrst LDS-a, Aleša Zalarja in tudi notranje ministrice Katarine Kresal, dokazalo, da bosta tudi naprej delovala uspešno tako kot ministra, Kresalova pa tudi kot predsednica stranke.

V LDS-u je po Anderličevih besedah na prvem mestu razčiščevanje vseh stvari, ki se v javnosti pojavljajo kot afere in tragedije. Dodal je, da se nekatere stvari vlečejo že iz mandata v mandat, zdaj pa naj bi bil čas, da se najde odgovorne.



Prihodnost koalicije in ...
Na vprašanje o perspektivah koalicije je Anderlič odgovoril, da stranka meni, da se bo koalicija obdržala. "Malo, praktično ni možnosti, da bi koalicija razpadla," je prepričan. Glede morebitne zamenjave Pahorja pa je dejal, da v tem trenutku ni boljše rešitve, kot je Borut Pahor. "Dobil je zaupanje na volitvah in v koaliciji. V tem trenutku ni mogoče najti hitrih rešitev, ki bi uredila vsa vprašanja," je še dejal poslanec LDS-a.

Jelko Kacin, nekdanji predsednik LDS-a in evropski poslanec, pa meni, da lahko pozive k zamenjavi Pahorja razumemo tudi kot poziv premierju, naj bo odločnejši. O perspektivah vlade in koalicije glede na vse težave pa je Kacin dejal, da mu je mama dejala, da "kdor dolgo kašlja, dolgo živi".

... Kacinov dovtip o traktorju in falconu
Na novinarsko vprašanje, ali ni pravi kraj za kritike o Pahorjevi neodločenosti koalicijski vrh, ne pa novinarska konferenca, je Kacin omenil dogodke, povezane z vladnim letalom falcon. "Vsak kmet, ki ima svoji lopi traktor, ga uporablja in ga ne najame pri sosedu, ker se mu zdi traktorja škoda ali pa, ker ga je strah, da bodo v vasi kaj rekli o njem, češ da ima prevelik traktor. Če traktor imaš, ga uporabljaš. To je najceneje, to ve vsak kmet. S tem seveda nisem hotel reči nič slabega o kmetih. Govorim o tem, da je treba imeti zdravo kmečko logiko in se odločiti. V politiki se je pač treba odločiti," je dodal.

Kavčič naj raje kaj pove o bančnem lobiju in njegovih kadrih
Kacin se je odzval tudi na pozive Nika Kavčiča k zamenjavi Kresalove in Pahorja dejal, da je pričakoval, da bo Kavčič odprl kakšno bančno oz. gospodarsko temo. Denimo, o bančnem lobiju in njegovih kadrih, je dodal.

"Enkrat obveščevalec, vedno obveščevalec"
Po Kacinovih besedah je Kavčič v svoji duši še vedno obveščevalec in protiobveščevalec in je spreten pri opravljanju te funkcije. Pozive k zamenjavi Kresalove je Kacin primerjal s pozivi za zamenjave v času t. i. jogurtne revolucije ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so odstranjevali nasprotnike Slobodana Miloševića. Kot je dodal, na način jugurtne revolucije ni pametno menjavati ljudi.

"Katarina Kresal je del rešitve, in ne problema," je poudaril in nadaljeval, da so zadnji dogodki "balonček, ki naj preusmeri pozornost drugam". Glavni problem, je poudaril Kacin, je izhod iz krize. "Celotna država, ne samo koalicija, mora iz krize," je pojasnil.

Ziherl o Kavčiču: Obupen poskus človeka v duševni stiski
Podpredsednik LDS-a Slavko Ziherl pa je o Kavčičevih pozivih dejal, da je to "obupen poskus nekoga, ki se je znašel v situaciji, ki se mu reče duševna stiska. Začutil je namreč, da nima nobene vloge v dogajanju in aktualni politiki," je ocenil.

Po Ziherlovih besedah je afera Baričevič odsev stanja političnega duha v Sloveniji. Prepričan je namreč, da v politiki in družbi vladata zavist in privoščljivost. "Zlorablja se človeška tragedija za razvrednotenje LDS-a in Kresalove," je poudaril in zatrdil, da je Kresalova zvesta svojim načelom - pravni državi in človekovim pravicam.

"To ni pogodu prvaku opozicije, ki je znan po svojem črno-belem slikanju sveta in zarotniškemu pogledu na svet. S to tragedijo skuša odvrniti pozornost od svojih afer. Pričakujemo, da bo Janez Janša pojasnil vlogo prejšnje vlade v zadevi Baričevič,"
je izpostavil podpredsednik LDS-a.

Na vprašanje, ali se mu zdi prav komentirati zadevo Baričevič glede na to, da je novembra 2007 napisal izvedensko mnenje, da Zora Roter, pokojna lastnica psov, ki so leta 2006 napadli Stanislava Megliča, ni zmožna spremljati sojenja, in da je bil s tem nekako soudeležen pri tem sodnem procesu, je Ziherl odgovoril, da je udeležen pri tej zadevi, ne pa pri sojenju, in sicer je bil udeležen kot sodni izvedenec za psihiatrijo. S to zadevo se je soočil zgolj slučajno, saj ga je sodišče povprašalo za mnenje, je še povedal.

V LDS-u sicer tudi pričakujejo, da bo tudi prejšnja Janševa vlada razkrila, ali nosi del krivde, za to da so se psi vrnili lastniku.

Predsednik sveta LDS, Aleš Gulič, o očitkih o povezanosti Katarine Kresal z akterji v primeru Baričevič.

Jaz nisem dobil nobene take ponudbe. Tudi če bi jo dobil, je ne bi sprejel. Za mene je to neobstoječe vprašanje.

Mitja Gaspari za TV Dnevnik zavrača domneve, da naj bi bil Pahorjev naslednik.

Dopoldan so člani stranke na novinarski konferenci spregovorili o aktualnih političnih zadevah. Ob 15. uri se je sestal izvršni odbor LDS-a, ob 17. uri pa o trenutnem dogajanju govorijo tudi na svetu stranke.