"Predvsem pa je pri naši dokončni odločitvi pomemben poogovor o medsedbojni koreknosti in zaupanju. Glede na to, da nam zagotovila predsednika vlade omogočajo nadaljne odgovorno delo, LDS ostaja del koalicije," pravi Katarina Kresal. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor in Katarina Kresal
Pahor je zanikal navedbe, da bi od LDS-a zahteval, naj spremenijo svoja stališča, ali da bi svoja stališča zaradi zahtev LDS spreminjal sam. Foto: MMC RTV SLO

Svet stranke je soglasno sprejel stališče, da gremo iz koalicije, če pogoji ne bodo izpolnjeni, enotni smo bili tudi glede pogojev in enotni smo bili danes, ko sem jih seznanila s svojo oceno, da so izpolnjeni pogoji, da ostanemo v koaliciji.

Katarina Kresal o enotnosti članov LDS-a

Stvari gredo naprej, na razočaranje nekaterih, ki so si obetali vladno krizo. Sam sem slutil, da do nje ne bo prišlo.

Borut Pahor
Janša je dejal, da LDS odstavlja generalno državno tožilko, notranja ministrica pa želi z ultimatom pri koalicijskih strankah izsiliti podporo pri bližnji interpelaciji zaradi korupcije, ki jo je zoper njo zahtevala SDS. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič meni, da bi moral Pahor Kresalovo vreči iz vlade, zdaj pa je "naredil gromozansko napako za svojo politično prihodnost". Jelinčič ima tudi občutek, da je Pahor Brezigarjevo prodal. Foto: MMC RTV SLO
Kakšni so odzivi na odločitev LDS-a?
LDS ostaja v koaliciji
Kresalova: LDS ostaja del vlade

Po sestanku ožjega vrha LDS-a in teden dni po ultimatu so se vendarle odločili, da vlade ne bodo zapustili, saj ugotavljajo, da je premier zadovoljivo izpolnil njihove zahteve, tako da ni razloga za njihov umik iz vlade, kamor je stranka, kot pravi predsednica, prišla delat.

Zahtevali so drugačen odnos premierja
"Javna zagotovila predsednika vlade, pismo, ki mi ga je poslal, predvsem pa pogovor, ki sva ga imela včeraj zvečer, predstavlja zadostno osnovo, da bo LDS v tej vladi lahko vodil resorje, ki jih je prevzel," je po sestanku vrha stranke povedala Kresalova.

Pogoji, ki so jih postavili po torkovem sestanku stranke na Brdu pri Kranju, so bili po mnenju Kresalove zelo jasni, in ker jih je premier sprejel, dokazuje, da jim zaupa. "Ni šlo za politično igro, za izplen, ali kaj podobnega. V LDS smo soglasno ugotovili, da v kolikor se nekaj ne spremeni pri odnosu predsednika vlade, nimamo več pogojev za delo v tej vladi. Prišli smo v vlado, da bomo odgovorno vodili resorje za notranje zadeve in pravosodje, in v trenutku, ko se je izkazalo, da to ne bo več tako, nismo želeli več sodelovati."

Dovolj je, da je premier javno podprl poročilo
Zdaj pa nameravajo dokončati začeto delo, saj je Pahor s tem, ko je javno podprl ugotovitve iz poročila ministra Zalarja o delu generalne državne tožilke, izpolnil tudi njihove pogoje. Več kot javne potrditve tega poročila, iz katerega izhajajo nepravilnosti nepravilnosti pri delu tožilstva, slaba organizacija, slabo delo na področju gospodarskega kriminala in sporne prakse, ki se tam izvajajo, od premierja po mnenju Kresalove ni potrebno zahtevati.

Premier jim je tudi zagotovil, da bo odločno podprl reforme tožilstva, katerih glavni cilj je pregon gospodarskega kriminala in depolitizacija tožilstva. "Ker je predsednik vlade jasno povedal, da želi, da vodimo resorje in da nam zaupa, da lahko peljemo reforme, ni več ovire, da v tej vladi ne bo sodelovali," je dodala.

Kaj o tem dogajanju menita analitika Vlado Miheljak in Matej Makarovič? Preberite: 'Nimamo dveh zmagovalcev, ampak dva poraženca'

Prijeten in konskruktiven pogovor
Še pred tem pa je Pahor je ob robu obiska v Luki Koper dejal, da ni razlogov, da LDS ne bi ostal v koaliciji. Pahor je potrdil, da sta se s predsednico Kresal v nedeljo sestala na "prijetnem in konstruktivnem pogovoru". Nadaljnji pogovori z vodstvom LDS-a po njegovem ne bodo potrebni.

Nekatera vprašanja so po njegovih besedah danes dobila jasnejši odgovor, pri vprašanju razrešitve generalne državne tožilke Barbare Brezigar pa ostajajo različnih prepričanj. Pahor je zanikal navedbe, da bi od LDS-a zahteval, naj spremeni svoja stališča, ali da bi svoja stališča zaradi zahtev LDS-a spreminjal sam.

Zares: To še ne pomeni, da je vse v redu
V Zaresu so odločitev LDS-a, da ne izstopi iz koalicije, pozdravili, hkrati pa je vodja strankine poslanske skupine Cveta Zalokar Oražem presodila, da sama odločitev o tem, da stranka ne izstopi iz koalicije, še ne pomeni, "da je vse v redu". V prihodnjih dneh bo po njenih besedah tako potreben predvsem razmislek, kako bo vlada delovala v prihodnje. Svoje predloge o tem, kaj spremeniti, bodo v Zaresu predstavili v prihodnjih dneh.

Erjavec: Drugega izhoda niso imeli
Za predsednika DeSUS-a Karla Erjavca odločitev ni bila presenečenje. Po njegovem mnenju bi namreč LDS v opoziciji zelo težko deloval, zato "drugega izhoda niti niso imeli".

Janša: Vzrok ultimata je prevzem celotnega represivnega aparata
Predsednik SDS-a Janez Janša pa je dejal, da se najmanjša koalicijska stranka zavzema za zaustavitev raziskave primera Baričevič, ker bi ta razkril klientelistično omrežje in povezave. Vzrok ultimata, ki ga je postavila premierju Pahorju, je bil prevzem celotnega represivnega aparata.

Kot je še dejal Janša, LDS odstavlja generalno državno tožilko, notranja ministrica pa želi z ultimatom pri koalicijskih strankah izsiliti podporo pri bližnji interpelaciji zaradi korupcije, ki jo je zoper njo zahteval SDS.

Jelinčič: Pahor naredil gromozansko napako za svojo politično prihodnost
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič meni, da bi moral Pahor Kresalovo vreči iz vlade, zdaj pa je "naredil gromozansko napako za svojo politično prihodnost". Jelinčič ima tudi občutek, da je Pahor Brezigarjevo prodal.

SLS: Vladna koalicija se spet ukvarja sama seboj
Zadnje dogajanje po mnenju SLS-a kaže, da se vladna koalicija v zadnjih dneh in tednih spet ukvarja sama s seboj namesto z akutnimi nalogami države. Tako vest, da LDS ostaja v koaliciji, zanje ni presenečenje. Ob tem opozarjajo, da če bi kdo "imel resen namen izstopiti iz koalicije, bi to tudi storil brez sprenevedanja, ultimativnega zavlačevanja in pridobivanja na času".

Svet stranke je soglasno sprejel stališče, da gremo iz koalicije, če pogoji ne bodo izpolnjeni, enotni smo bili tudi glede pogojev in enotni smo bili danes, ko sem jih seznanila s svojo oceno, da so izpolnjeni pogoji, da ostanemo v koaliciji.

Katarina Kresal o enotnosti članov LDS-a

Stvari gredo naprej, na razočaranje nekaterih, ki so si obetali vladno krizo. Sam sem slutil, da do nje ne bo prišlo.

Borut Pahor
Kakšni so odzivi na odločitev LDS-a?
LDS ostaja v koaliciji
Kresalova: LDS ostaja del vlade