Tudi z javno objavo magnetograma je LDS pogojeval nadaljnje delo v koaliciji. Foto: MMC RTV SLO
Tudi z javno objavo magnetograma je LDS pogojeval nadaljnje delo v koaliciji. Foto: MMC RTV SLO

Tu smo zdaj po moji presoji pri jedru problema, ali sme ali ne generalna državna tožilka mimo vodje posebnega oddelka in specializiranega oddelka naslavljati policista, in če ga sme, kaj mu sme reči in kaj ne. Ali je to jedro v bistvu problema, ali ste prekoračili neka pooblastila in kršili zakon ali ne. Drži? Aleš, ali prav razumem? Jaz sem samo predsednik vlade. Razumeš? Nisem pravnik.

Premier Borut Pahor
Magnetogram
Premier Pahor je z magnetograma umaknil oznako zaupno. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor, Aleš Zalar, Barbara Brezigar
Tvornejših soglasij ali sklepov na pogovoru ni bilo. Foto: MMC RTV SLO

Premier Borut Pahor je za jutri napovedal tudi srečanje s predsednico LDS-a in notranjo ministrico Katarino Kresal. Pahor bo Kresalovi poleg tega pisno odgovoril, da je izpolnil vse zahteve koalicije in da torej ni razlogov za LDS-ov odhod iz vlade, ki so ga, če Pahor zahtev ne bi izpolnil, napovedali za ponedeljek.

Prav tako je že obljavljen magnetogram sestanka pri premierju, ki so se ga udeležili še generalna državna tožilka Barbara Brezigar, minister za pravosodje Aleš Zalar in višja tožilka Branka Zobec Hrastar. Vsebino magnetograma je zaradi možnosti, da bi podrobnosti ogrozile preiskavo v predkazenskem postopku, že pregledala pristojna tožilka.

Magnetogram je dosegljiv tukaj.

Kot je razbrati iz 25-stranskega dokumenta (ki je zaradi omemb konkretnih primerov, s katerimi se ukvarjajo na tožilstvu, pa tudi zaradi varovanja osbnih podatkov, ponekod brisan) je bil dobri dve uri dolg sestanek dokaj buren.

Uvodoma sta Brezigarjeva in Zalar premierju predstavila svoj pogled na ugotovitve izrednega pravosodnega nadzora, ki je po Zalarjevih besedah pokazal hujše nepravilnosti, Brezigarjeva pa je zatrdila prav nasprotno. Pogovor se je nadaljeval o postopku izdaje obveznih navodil za izvajanje državnotožilskega reda in generalna državna tožilka je izpostavila pritiske, ki jih je minister izvajal nad vodji okrožnih državnih tožilstev.

Zalar je vrhovnemu državnemu tožilstvu očital popolno blokado v komuniciranju z ministrstvom. Kot primer je navedel, da je ministrstvo iz medijev in ne od generalne državne tožile izvedelo, da je odstopila vodja specializiranega oddelka Branka Zobec Hrastar. Brezigarjeva je ob tem pojasnila, da je treba ministrove pristojnosti glede državnotožilske uprave zelo ozko tolmačiti. Zato mu ni posredovala odstopne izjave Zobec Hrastarjeve, ampak je samo potrdila informacijo o njenem odstopu in ga seznanila z imenovanjem nove vodje.

Zobec Hrastarjeva je na Pahorjevo vprašanje pojasnila, zakaj je v odstopni izjavi navedla, da je bil poseg generalne državne tožilke nenavaden in ne nezakonit. Dejala je, da je bilo to pisanje namenjeno izključno Brezigarjevi in vodji skupine.

"Seveda je nenavadno, če vsak drugi dan generalna državna tožilka kliče policista specializiranega oddelka v zadevi, katero obravnavam jaz, in seveda upoštevaje zakon o kazenskem postopku, ki določa, da so policisti specializiranega oddelka o razlogih za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, dolžni obvestiti tožilce v skupini," je pojasnila. Ob tem je Zobec Hrastarjeva dodala, da zakon o državnem tožilstvu tudi določa, da policiste specializiranega oddelka usmerja državni tožilec specializiranega oddelka.

Strinjala se je s Pahorjevim povzetkom, da je Brezigarjeva prekoračila svoja pooblastila. To se po besedah višje državne tožilke prej ni dogajalo, razen v primeru prometne nesreče, ki jo je povzročil policist, vendar v tisti zadevi klicanje ni bilo tako pogosto. Brezigarjeva je priznala, da je štirikrat ali petkrat klicala policista, in ob tem poudarila, da je imela Zobec Hrastarjeva vse pristojnosti v tej zadevi, ona kot generalna državna tožilka pa lahko vedno govori s svojimi sodelavci.

Po besedah Brezigarjeve je šlo za zadevo, ki jo je ljubljansko tožilstvo obravnavalo z vidika morebitnih zlorab pri vrnitvi psov in z vidika kaznivega dejanja mučenja živali, ter specializiran oddelek, osnova pa je bilo kroženje neprimerne fotografije po spletu, ki je bila očitno posneta na kraju ogleda. Generalna državna tožilka je zagotovila, da ni kršila zakona, ampak samo spodbujala preiskovanje.

"Poskušala sem pomagati in pospešiti - ob veliki njeni obremenjenosti - preiskavo in delala sem v okviru zakona. Nisem posegala v druge pristojnosti," je poudarila Brezigarjeva. Zobec Hrastarjeva pa je pojasnila, da je dala Brezigarjeva v zadevi Baričevič policistu navodila, kako naj preiskuje. Dodala je, da je bil tudi policist presenečen nad tako pogostimi klici Brezigarjeve.

Pojasnila Zobec Hrastarjeve so v nadaljevanju zaradi oznake zaupno v magnetogramu zbrisane, je pa razvidno, da jo je policist večkrat seznanil s klici generalne državne tožilke, o čemer je naredil tudi uradne zaznamke. Kot je pojasnila, ji je med drugim povedal sledeče: "Generalna državna tožilka mi je povedala, da je to, da raziskuje kaznivo dejanje neupravičenega slikovnega snemanja v redu, vendar pa je neupravičeno slikovno snemanje sekundarnega pomena, da ona vidi zlorabo, samo zlorabo, .., da vidi veliko večji problem, kot so te fotografije, ki so se pojavile v medijih, pozno obveščanje."

Brezigarjeva je pojasnila Zobec Hrastarjeve, ki so v enem delu še vedno nedostopna javnosti, zanikala. Višja državna tožilka pa je prav zaradi informacij, ki jih je posredoval policist, dobila občutek, da se ji ne zaupa. Odločila se je, da bo oddala odstopno izjavo, ki jo je imela že spisano zaradi preobremenjenosti z drugo zadevo.

Brezigarjeva je zaradi zapleta, da gre beseda Zobec Hrastarjeve in policista proti njeni, dobila občutek, da je na zagovoru, kar pa je Pahor zanikal. "Jaz sem ves čas sodelovala, pospeševala, opozarjala, koordinirala. Nisem delala ničesar drugega," je med drugim zagotovila Brezigarjeva in pojasnila, da nihče izmed sodelavcev na koordinacijskem sestanku, niti omenjeni policist, njenega ravnanja ni jemal kot kakršno koli vtikanje.

Po skoraj dveh urah pogovora je Pahor med drugim poudaril, da morajo razčistiti, ali lahko generalna državna tožilka daje navodila policistu, ki dela znotraj državnega tožilstva, in ali mora narediti uradni zaznamek. Brezigarjeva se je začela spraševati o smislu in namenu pogovora, na kar ji je premier odgovoril, da je za pogovor zaprosila ona, njemu pa je zagotovo koristil. "Vidim, da je treba še kakšno stvar razčistiti, da bi se dalo lažje odločati politično, ali ostanete ali greste, je politična odločitev, ni sodna," je dejal Pahor.

Pahor je v skladu s 15. členom zakona o tajnih podatkih in upoštevaje obrazloženo mnenje vodje specializiranega oddelka skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, višje državne tožilke Dragice Kotnik, o mogočih škodljivih posledicah interesom konkretnega predkazenskega postopka preklical stopnjo tajnosti zaupno v delih magnetograma omenjenega sestanka.

Tu smo zdaj po moji presoji pri jedru problema, ali sme ali ne generalna državna tožilka mimo vodje posebnega oddelka in specializiranega oddelka naslavljati policista, in če ga sme, kaj mu sme reči in kaj ne. Ali je to jedro v bistvu problema, ali ste prekoračili neka pooblastila in kršili zakon ali ne. Drži? Aleš, ali prav razumem? Jaz sem samo predsednik vlade. Razumeš? Nisem pravnik.

Premier Borut Pahor