"Dogajanja med SD-jem in LDS-om očitno kažejo, da gre za partnerje, ki težko shajajo drug z drugim, vendar jih k medsebojnem sodelovanju sili želja po vztrajanju na oblasti in strah pred možnostjo predčasnih volitev," pravi Matej Makarovič. Foto: MMC RTV SLO
Barbara Brezigar in Aleš Zalar
"Zapleti, ki so se dogajali v zadnjih dneh, so zlasti povezani z ministrom Zalarjem in njegovim konfliktom z Barbaro Brezigar. To je nekako pripeljalo do tega, da je bil LDS potisnjen ob steno in je pravzaprav moral reagirati ultimativno. Kakšen je izplen tega ultimata je drugo," je dejal Miheljak. Foto: MMC RTV SLO
Matej Makarovič in Vlado Mihelak
Politična analitika sta za MMC komentirala zaplete med LDS-om in premierjem. Foto: MMC RTV SLO

LDS je pred tednom dni premierju Borutu Pahorju postavil nekaj ultimatov, ki jih je moral izpolniti, sicer bi stranka izstopila iz koalicije in vlade. Predsednik vlade je zdaj zadostil vsem njihovim zahtevam, zato je predsednica LDS-a Katarina Kresal sporočila, da ostajajo vladna stranka.

"Navsezadnje, tvorili smo trojček, zastavili smo svoje glasove in svoje znanje zato, da smo na volitvah uspeli. In dokler bodo pogoji, da v tej vladi delamo, bomo tudi delali. Kaj je rezultat tega enotedenskega dogajanja? To, da nam zagotovila predsednika vlade dajo dovolj veliko osnovo, da lahko delamo dalje," je povedala.


Miheljak: LDS je bil potisnjen ob steno
Kaj dejansko sta LDS in premier iz celotnega dogajanja pridobila, smo povprašali dva politična analitika. "Potem ko je Pahor javno osmešil Zalarja, so morali iti v ultimativno zahtevo, sicer bi se popolno diskreditirali. To je nekako pripeljalo do tega, da je bila LDS potisnjen ob steno," je za MMC povedal Vlado Miheljak, predavatelj na filozofski fakulteti in fakulteti za družbene vede.

Kakšen pa je izplen tega ultimata, je drugo, dodaja. Po njegovem imamo namreč dva poraženca: po eni strani je poražen Pahor, ker je moral popustiti, po drugi strani pa je poražen LDS, ali pa vsaj Zalar, ker to, kar so dobili, ni to, kar so zahtevali.

Javnosti je bil podan magnetogram, v katerem ni ključnih vsebin, tako da javnost še vedno ne more presoditi, ali so bili ti obremenilni dokazi, ki jih je nizal Zalar, taki, da bi to pomenilo zadostni razlog, da v tej konkretni situaciji Barbara Brezigar odide, pravi Miheljak.

Celotno dogajanje je pokazalo še, da se premier Pahor odzove na pritiske, še ugotavlja Miheljak. Današnja odločitev LDS-a, da ostanejo v vladi, se mu zdi pričakovana, hkrati pa to vzpostavlja nekakšen patpoložaj. "S tem da imamo zdaj patpozicijo, ne dvojih zmagovalcev, ampak dveh poražencev."

Makarovič: Pahor je popustil v večji meri
Tudi naš drugi sogovornik Matej Makarovič, predavatelj na novogoriški fakulteti za uporabne družbene vede, se je posvetil predvsem Pahorjevemu odzivu na LDS-ove ultimate. "Čeprav sta se v situaciji, ko se nastopa tako dramatično, potem pa se ne zgodi nič bistvenega, pravzaprav osmešili obe strani, zadeva ni povsem simetrična. Pahor je vsekakor popustil v bistveno večji meri – pravzaprav je popustil pred ultimatom, kar bo še dodatno škodilo njegovi že tako ali tako krhki voditeljski avtoriteti," je dejal za MMC.

Resni predsedniki vlad namreč po njegovem mnenju ne popuščajo zahtevam, ki jih manjši partner izreče na tako grob način, zato bo škoda, ki jo bo po razpletu utrpel Pahor, v vsakem primeru večja od tiste, ki jo bo utrpel LDS.

Če bi bil odločnejši, pravi Makarovič, bi se lahko profiliral kot močan voditelj na politični sredini in morda preobrnil neugodna gibanja upadanja vladnega ugleda, čeprav bi s tem izgubil partnerico v vladi. "Tako pa se bo agonija sedanje vlade pač nadaljevala," je dodal.