Skoraj vse koalicijske stranke, razen DeSUS-a in SAB-a, imajo slabši izid kot pred enim mesecem. Se je pa za skoraj dve odstotni točki povečal delež neopredeljenih, ki jih je zdaj 21,7 odstotka. Foto: MMC RTV SLO
Skoraj vse koalicijske stranke, razen DeSUS-a in SAB-a, imajo slabši izid kot pred enim mesecem. Se je pa za skoraj dve odstotni točki povečal delež neopredeljenih, ki jih je zdaj 21,7 odstotka. Foto: MMC RTV SLO

LMŠ je izgubil dobri dve odstotni točki, kar po oceni Dela lahko pripišemo temu, da so po aferi Kralj v medijih odmevala namigovanja o spornih zaposlitvah v Sovi in vlogi predsednika vlade pri tem, premier pa si je izmenjal veliko ostrih besed s predstavniki Levice in tudi znotraj koalicijske peterice niso bili ravno uglašeni. SDS je po drugi strani pridobil eno odstotno točko.

SD, ki ostaja na tretjem mestu, ima tokrat šestodstotno podporo (septembra 6,4 odstotka). Na četrtem mestu je Levica s 5,3 odstotka, ki je v primerjavi s septembrom izgubila približno odstotno točko. NSi na petem mestu tokrat beleži 4,7 odstotka (septembra 5,1 odstotka). DeSUS, ki je imel septembra 2,3-odstotno podporo, pa se je ta mesec s 3,9 odstotka približal parlamentarnemu pragu.

SNS se je ta mesec odrezal bolje kot septembra in bi ga po tokratni anketi volilo 3,7 odstotka vprašanih. SAB bi dobil 2,2 odstotka, SLS 1,8 odstotka, Andrej Čuš in Zeleni 1,6 odstotka, Piratska stranka 1,5 odstotka, Dobra država 1,3 odstotka, SMC pa 0,4 odstotka podpore.

Najbolj priljubljen politik Pahor, za njim Šarec in Lenarčič

Vodilna dva na barometru priljubljenosti politikov tudi oktobra ostajata ista prvi je predsednik republike Borut Pahor, drugi premier Marjan Šarec, ki pa so ga anketiranci ocenili nekoliko slabše kot prejšnji mesec. Tik za njima se je uvrstil novinec na lestvici, kandidat za evropskega komisarja Janez Lenarčič. Prehitel je evropsko poslanko Tanjo Fajon, ki se je uvrstila na četrto mesto.

Zelo tesno je na naslednjih treh mestih: minister za zdravje Aleš Šabeder ostaja peti, z res malenkost boljšo oceno od evropskega poslanca Milana Brgleza in predsednika NSi-ja Mateja Tonina. Njihove ocene se razlikujejo šele v tretji decimalki. Spodnji del lestvice ostaja nespremenjen, na zadnjih treh mestih so zunanji minister Miro Cerar, predsednik SDS-a Janez Janša in obrambni minister Karl Erjavec.

Vprašani so delo vlade ocenili nekoliko slabše kot septembra in ji dali srednjo oceno 2,81, državni zbor pa ima z 2,61 malenkost slabšo srednjo oceno kot prejšnji mesec. Javnomnenjsko raziskavo je za uredništvo Dela med 2. in 10. oktobrom izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 727 polnoletnimi prebivalci Slovenije.