Relikvije blaženega Alojzija Grozdeta bodo prenesli v kapelo na Zaplazu, kjer bodo položene v oltar. Foto: SŠK
Relikvije blaženega Alojzija Grozdeta bodo prenesli v kapelo na Zaplazu, kjer bodo položene v oltar. Foto: SŠK
V Cerkvi na Slovenskem bodo v petek, 27. maja 2011, prvič praznovali god mučenca Grozdeta. Foto: MMC RTV SLO

Alojzij Grozde je bil za blaženega razglašen na slovenskem evharističnem kongresu 13. junija 2010 v Celju. Slabo leto po tem pa bodo njegove relikvije iz Šentruperta, kjer je zdaj pokopan, prenesli v novo kapelo, posvečeno blaženemu.

Molitve ob relikvijah tudi v treh župnijah
Teden dni pred slovesnim praznikom bo v treh župnijah, s katerimi je bil Grozde povezan - župniji Šentrupert, župniji Tržišče in župniji Mirna - potekalo slovesno maševanje in molitev ob relikvijah.

V petek, 27. maja, ponoči bodo nato mladi romali h kapeli na Zaplaz in tam prebedeli noč. Zvečer bo tam potekala tudi slovesna maša, ki jo bo ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval novomeški škof Andrej Glavan. Med mašo bo blagoslovil Grozdetovo kapelo in oltar, v katerem bodo odslej shranjene Grozdetove relikvije.

Relikvije bodo položene na oltar kapele
V soboto, 28. maja, pa bo evharistično slavje, po katerem bo prenos relikvij blaženega v novo kapelo. Somaševanje škofov in duhovnikov bo vodil novi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. Juliusz Janusz, homilijo pa bo imel ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Predstavniki iz vseh šestih slovenskih škofij bodo pri darovanju prinesli svečo z grbom svoje škofije, ki jih bodo namestili v Grozdetovo kapelo, ob oltarju z njegovimi relikvijami, kjer bodo "simbolično opozarjale na dejstvo, da je Grozde sin slovenskega naroda in priprošnjik vseh Slovencev".

Slovesnost bo neposredno prenašala Televizija Slovenija.

Kdo je bil Alojzij Grozde?
Grozde, ki je z uradno razglasitvijo postal prvi slovenski blaženi mučenec, se je rodil leta 1923 pri Mokronogu. Januarja 1943 se je z vlakom vračal domov iz Ljubljane, med potjo pa ga je prijela partizanska straža. Za njim se je tako izgubila sled, pozneje pa so njegovo truplo v gozdu našli šolarji. Škofijski postopek za njegovo beatifikacijo se je začel leta 1992, junija lani pa ga je na evharističnem kongresu kardinal državni tajnik Tarcisio Bertone razglasil za blaženega.